PGB-maatregel werkt discriminatie in de hand
De maatregel die PGB-houders verbiedt thuiszorg aan te bieden aan andere PGB-houders leidt tot fel protest. Over de hele breedte reageren onze lezers met veel verontwaardiging.
Zowel de relatie tussen deze vorm van thuiszorg en fraude als de kwaliteitsvermindering leiden tot kwaadheid. Bij de Commissie Gelijke Behandeling zijn inmiddels verzoeken binnengekomen om een uitspraak te doen over de maatregel. Deze wil echter nog niet reageren omdat zij de gevolgen van de maatregel liever beoordeelt op grond van concrete situaties. Als blijkt dat de maatregel discriminerend uitpakt, dan zal de CGB daar naar kijken. Een uitspraak van de CGB is niet bindend maar wordt veelal wel gevolgd.
In de reacties kwamen diverse concrete situaties naar voren. Zo verleent van onze lezers al jaren zorg aan haar kinderen. Zij hebben alle drie thuiszorg nodig. De thuiszorg die zij zelf ontvangt, komt sinds kort binnen via een PGB. Dat betekent dat zij ineens PGB-houder is geworden. De grote vraag is nu of zij nog wel thuiszorg aan haar kinderen mag geven.
Een andere lezeres is gekwalificeerd voor het verlenen van thuiszorg maar ontvangt zelf een PGB. Sinds 1 januari mag zij haar werk niet meer doen terwijl haar werkgever haar niet kwijt wil. Ze mag overigens hetzelfde werk wel in de vorm van Zorg in Natura doen. Voor de cliënt gaan de kosten van de zorg dan met éénderde omhoog. Extra schrijnend is het feit dat zij eerst een re-integratietraject heeft doorlopen om weer aan het werk te komen. Nu ze aan de slag is gegaan, wordt ze op gronden die buiten haar werkuitvoering liggen, ontslagen. Zij heeft wel het vertrouwen dat de CGB haar situatie goed zal onderzoeken.
Een flink aantal lezers is ook bang opnieuw in de WO terecht te komen. Verreweg de meesten zijn boos en verontwaardigd omdat zij van mening zijn al jarenlang heel goed werk af te leveren. Zij beschouwen de maatregel als een collectieve ingreep die in geen enkel opzicht rekeninghoudt met individuele verschillen, de keuzevrijheid van cliënten en de privacy van mensen die de thuiszorg verlenen. Te zien aan de reacties moet het niet moeilijk zijn met voldoende argumenten naar voren te komen om het discriminerende en irrationele karakter van de maatregel bloot te leggen.
Onderstaand bericht hebben wij zojuist naar alle politieke partijen gestuurd en gaat ook naar tal van media, RADAR, ombudsman en uiteraard commissie gelijke behandeling, WIJ ZIJ HET ZAT STEEDS TE MOETEN BOETEN VOOR MENSEN DIE ER MISBRUIK VAN MAKEN!
----------------------------------------------------
Geachte mevrouw Veldhuijzen van Zanten-Hyllner,
Hierbij wend ik mij tot u omdat mijn vrouw en ik een groot probleem hebben!
Sinds 1 januari 2011 is het niet meer toegestaan dat budgethouders voor elkaar werken. Deze maatregel heeft voor ons verstrekkende gevolgen.
Laat ik u eerst onze situatie uiteen zetten:
Ik ben een jongeman van 40 jaar en ben door de spierziekte Arto Chryposes Multiplex Congenita volledig rolstoelgebonden en daarnaast gedurende de dag afhankelijk van zorg. In het dagelijks leven ben ik werkzaam binnen mijn eigen bedrijven www.uwbudget.nl en www.hansen-design.nl. Uw Budget is een pgb-bureau. Ik verzorg geheel digitaal de pgb-administratie voor 50 cliënten. Als eindgebruiker doet het ook mij zeer om te zien hoeveel fraude er wordt gepleegd, maar dit terzijde. Voor het bedrijf Hansen-Design maak ik websites voor het midden- en kleinbedrijf. Beide bedrijven zorgen er sinds 2 jaar voor dat ik uit de uitkering blijf en mijzelf financieel kan bedruipen.
Mijn vrouw is 33 jaar oud en zit wegens de spierziekte Strumpell in een handrolstoel en is gezien haar beperking gedeeltelijk afhankelijk van zorg. In het dagelijks leven ondersteunt zij een aantal vrienden die dankzij het pgb zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast is zij voor een groot deel van de dag bij mij in dienst om mij te helpen met eten, drinken, toiletgang, vervoeren, etc. Door haar werk is ook mijn vrouw nu anderhalf jaar financieel onafhankelijk.
Onze woonsituatie:
Sinds 1 augustus 2010 woon ik samen met mijn partner in een huurhuis in de wijk Roombeek te Enschede. Ons kantoor is aan huis. Voor die tijd woonde wij in een FOKUS-woning. De verhuizing destijds was noodzakelijk doordat het bedrijf uit zijn jasje was gegroeid en wij na berekening van ons budget van mening waren dat met pgb-wonen mogelijk moest zijn. Onze zorgverleners wonen allen in de wijk Roombeek en zo,doende kunnen zij zorg op afroep leveren. Wij voorzien hier in de werkgelegenheid van 9 zorgverleners.
Ons probleem:
Ons eerste probleem was de wachtlijst. Wij hebben beide zorg op afroep nodig en dat is bij de thuiszorginstanties niet mogelijk. Door de wachtlijst ontving mijn vrouw geen pgb over de laatste 4 maanden van 2010 wat voor ons een strop betekende van € 4.000,00. Wij hebben dit mede dankzij de bereidheid van thuiszorg Carint kunnen oplossen voor de duur van 4 maanden. Zij betaalde conform de indicatie van mijn vrouw het salaris uit aan onze zorgverleners. Voor de overheid een duurderde optie dan pgb maar dit terzijde.
Toen wij begin december vernamen dat de wachtlijst werd opgeheven per 2011 kunt u begrijpen dat wij opgelucht waren. Deze opluchting was echter voor korte duur want op 20 december 2010 verscheen ons het bericht dat budgethouders niet meer voor elkaar mogen werken. Voor ons een desastreuze maatregel met verstrekkende gevolgen. Deze regeling betekent dat mijn vrouw niet meer voor mij mag werken en dus voor haar inkomen een andere baan moet zoeken of terugvalt in de uitkering. Ik zal voor mijn zorg van buitenaf zorg moeten inkopen dat duurder is en ik dus aan het eind van het jaar een tekort heb op mijn pgb-uitgaven. Daarnaast kan mijn vrouw haar werkzaamheden bij haar cliënten niet langer uitvoeren doordat ze zelf een klein beetje zorg nodig heeft. Als zij geen werk kan vinden valt ze terug in de uitkering. Is dat de bedoeling van de regeling?
Met deze maatregel worden wij niet alleen gedupeerd maar ook nog eens gediscrimineerd. Dit kan en mag toch niet de bedoeling zijn?
Door deze regeling worden wij voor minimaal € 10.000,00 in 2011 gedupeerd. Wij zijn ten einde raad en vragen u om terugdraaien van deze maatregel en/of een oplossing voor ons zodat wij kunnen blijven wonen, werken en leven zoals we nu doen.
In afwachting van uw reactie verblijven wij.
Hoogachtend,
R. Hansen
I. Hansen-Metsch
Beste mensen,
Ik heb zojuist de website www.budgethoudersvoorbudgethouders.nl gelanceerd. Hierop verzamel ik verhalen van gedupeerde. Deze worden dan gebundeld opgestuurd naar de volksvertegenwoordigers. Jouw verhaal er ook bij? Stuur het via de bovenstaande site of naar [email protected].
Wordt vervolgd!
Rob Hansen
PERSBERICHT
Enschede, 25 januari 2011
Betreft: Lancering website www.budgethoudersvoorbudgethouders.nl
Geachte Heer/mevrouw,
In navolging van mijn noodkreet over het feit dat mensen met een persoonsgebonden budget niet meer voor elkaar werkzaam mogen zijn is er sinds vandaag een website in de lucht die verhalen verzamelt van mensen die door deze maatregel gedupeerd worden.
De ingezonden verhalen wil ik tezamen met een brief aanbieden aan de staatssecretaris in de hoop dat zij deze maatregel ongedaan wil maken.
Om erachter te komen hoeveel mensen werkelijk getroffen worden door deze regeling zou ik u willen verzoeken deze website onder de aandacht te brengen bij uw achterban dan wel te publiceren via uw mediabronnen.
Vanzelfsprekend kunt u bij mij terecht voor meer informatie. Ook kunt u op de website www.budgethoudersvoorbudgethouders.nl de brief terug vinden die gestuurd is aan de staatssecretaris mevrouw Veldhuizen van Zanten-Hyllner.
Mocht u aandacht besteden aan dit onderwerp wilt u dat mij dan middels een e-mail aan [email protected] kenbaar maken. Ik zal dan op de website een link plaatsen naar uw gepubliceerde item.
In afwachting van uw reactie verblijf ik.
Hoogachtend,
Rob Hansen
www.budgethoudersvoorbudgethouders.nl
[email protected]
Ik wil niemand het recht op noodzakelijke zorg ontzeggen, maar zou graag voorafgaand aan de hele PGB/ZIN/ONZIN discussie wel eens een fundamentele discussie aan willen gaan over de principes van noodzakelijke zorg en gebruikelijke (noem het logische) zorg voor elkaar. En dan afgezet tegen aspecten als eigen verantwoordelijkheid, solidariteit, preventie e.d.
Daarnaast zou ik het ook willen stellen dat de zorg van ouders voor hun kinderen en partners voor elkaar wat mij betreft niet voor PGB in aanmerking zou moeten komen en al helemaal niet met de uurtarieven die voor de zorgfuncties moeten worden neergeteld.
In plaats daar van zou ik dus opteren voor een systeem waarbij degene die (bovengebruikelijke) zorg verlenen aan een kind of partner en daar een dagtaak aan hebben, een zorguitkering zouden moeten kunnen krijgen gelijk aan het minimumloon en vrijgesteld zouden moeten kunnen worden van arbeidsverplichtingen.
De keuze voor elkaar (kinderen of partner) hoeft m.i. niet onnodig ten laste te komen van de gemeenschap en men hoeft er al helemaal niet (financieel) beter van te worden.
Teken onze petitie!
http://welpgbersvoorpgbers.petities.nl