Robots in de thuiszorg
Robotica zal op de zorgsector de grootste impact hebben van alle sectoren in Nederland. Bovendien moet Nederland tot 2025 zeker 100 miljoen investeren in robotica. Dat wordt geconcludeerd in een rapport opgesteld door 18 toonaangevende industriële spelers en wetenschapsinstellingen
“Dat die impact op de zorgsector zo groot is, komt doordat de Nederlandse gezondheidszorg op het gebied van robotica nog niet heel ver is”, zegt Willem Endhoven, directeur van High Tech NL. Medische robots worden ingezet voor bijvoorbeeld minimaal-invasieve behandelingen en endoscopieën. Maar in het rapport wordt voorspeld dat het aantal toepassingen de komende jaren fors zal toenemen.
Holland Robotics verwijst bijvoorbeeld naar het rapport ‘Inzet zorgrobot essentieel voor toekomstige ouderenzorg’ uit augustus 2017 en gepubliceerd door KPMG. Daarin wordt berekend dat de zorg niet meer zonder robotica kan. Willem Endhoven: “We hebben te maken met steeds minder beschikbaar personeel voor de zorg. Tegelijkertijd worden we steeds ouder en groeit de groep hulpbehoeftigen. Dus moeten we gaan kijken welke taken mensen eigenlijk nog moeten uitvoeren. Denk aan het aantrekken van steunkousen. Dat kan een robot heel goed doen, waardoor een verpleegkundige tijd over heeft om eens met een patiënt te praten.” Verder is er de noodzaak om 'sociobots' te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de sociale inclusie van ouderen, gehandicapten en andere personen die aan huis gebonden zijn.
Karina Kupers van KPMG: "De robots zijn met name in staat ouderen te ondersteunen bij huishoudelijke taken, te helpen bij het ondernemen van eigen activiteiten, bij te dragen aan sociale interactie en een belangrijke rol te spelen bij het verzamelen, analyseren en distribueren van medische data. De inzet van de zorgrobot leidt weliswaar mogelijk tot minder fysieke contacten, maar daar komt een grotere zelfstandigheid voor in de plaats. Deze gaat gepaard met meer gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven. De voordelen lijken belangrijker dan de vaak repeterende, kwalitatief magere contacten die de robot veelal zal vervangen.". "Duidelijk is dat niets doen geen optie is. Als we de zorgrobot niet inzetten, lopen in het jaar 2040 ruim 300.000 ouderen zorg mis."
De komst van robots in de thuiszorg lijkt dan ook onvermijdelijk. Ook wij schreven daar al eerder over. Lees hieronder onze interessante artikelen daarover:
Doe mij maar zo’n lieve robot!
Nou, sorry, hoor, daar zie ik het nut echt niet van in, het is zo onpersoonlijk zo'n robot in je huis, laat de regering maar eens ophouden met bezuinigen in de thuiszorg, verpleeginrichtingen enzovoort, en heel veel meer handen aan het bed creëren, zodat robots niet nodig zijn.
Dinie
Vooral de alleenstaande oude zonder kennissen of familie, kan gediend zijn met een sociorobot.
Die alhoewel in den beginne niet veel zal zeggen,, maar meer als broodnodige gezelschap zal worden gezien.
Bovendien, wat is er op tegen, om dankzij deze robot de deur uit te kunnen gaan. Om toch weer wat in menselijk contact te komen. Naar het strand, centrum of andere plaats.
Nog verzorgd oud kunnen worden, de robot kan wel tegen herhalingen van steeds terug komende verhalen uit het gouden verleden. Familie of echtgenoot(te) kunnen hierdoor vaak kriegelig worden. Terwijl in jouw belevingswereld het de eerste keer is dat je over het verleden verteld. In mijn tijd.... toen ik nog.... was het ...... etc. Bovendien de nog werkende mens, heeft het toch te druk om er zich in te verdiepen. Horen de helft niet meer van wat je zegt, eet nu je pap maar op ma. (dan kan ik weer terug naar mijn dagelijkse (veel belangrijkere) levenswandel.
Denkende dat Gelukkig dankzij de medische wetenschap, ik niet meer oud en versleten worden als mijn voorgangers , maar forever Young zijn.
Al eens de film 200jarige mens gezien. Spoedig zal dit geen toekomst maar werkelijkheid, heden zijn.
Sorry Erik, maar uit diverse onderzoeken is gebleken dat de max leeftijd van de mens echt bij 120 jaar ligt. De robot heeft geen toegevoegde waarde....
"Denk aan het aantrekken van steunkousen. Dat kan een robot heel goed doen, waardoor een verpleegkundige tijd over heeft om eens met een patiënt te praten.”
Ahum.... het zal betekenen dat er geen wijkverpleegkundige meer komt, wat dat is goedkoper en daar gaat het om. Een ADL-hond kan helpen en jaaa, dat heeft wel een positief effect :)
"De inzet van de zorgrobot leidt weliswaar mogelijk tot minder fysieke contacten, maar daar komt een grotere zelfstandigheid voor in de plaats. Deze gaat gepaard met meer gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven."
Nou nee, eenzaamheid gaat nooit gepaard met meer gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven.
Eric Vermaas, ik gun u in uw toekomstige isolement een dozijn robots om u heen, kunt u nog kiezen ook met welke u op het moment een praatje wilt maken, als dat geen gevoel van eigenwaarde geeft. :(
Ik denk dat het allemaal heel rooskleurig wordt voorgespiegeld, maar kan me niet voorstellen dat een robot het voor elkaar had gekregen mijn beginnend dementerende moeder uit haar flat in Amsterdam voor een veilig dagje uit naar het strand had gekregen.
En wat te denken van storingen, de kosten aan dat spul als er iets stuk gaat... Dat kan beter aan de mensen in de zorg besteed worden. Maak het werk weer aantrekkelijker. Normale werkdagen, niet louter gebroken diensten, paar uurtjes hier, paar uurtjes daar. Leuk voor een moeder met jonge kinderen, maar de grootste groep werknemers heeft toch gewoon een normale baan nodig om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Dan wordt het ook aantrekkelijker voor mannen.
En geef de mensen in de zorg een salaris waar ze recht op hebben. Het is lichamelijk en geestelijk zwaar werk, maar wordt nog steeds ondergewaardeerd. Ik weet zeker dat er dan weer gemotiveerde mensen komen.