Smartphone verslaving? 8 tips die écht helpen
Ook jij brengt gemiddeld tweeënhalf uur per dag op je mobiele telefoon door. Dat is toch waardevolle tijd waarmee je hele andere nuttige of fijne dingen kunt doen. Met je kinderen spelen, een nieuwe taal leren, sporten, een goed boek lezen, noem het maar op. Maar nee, met zijn allen staren we die spaarzame uurtjes wezenloos naar een scherm. Hoe komt dat toch? Want veel met je telefoon en social media bezig zijn heeft grote en negatieve gevolgen voor je concentratie, je gezondheid, je productiviteit én je geluk.
Wat zijn de gevolgen van smartphone gebruik?
Stress!
Doordat je de hele tijd nieuwe berichten krijgt of zou kunnen krijgen, ben je de hele tijd alert. Je hebt gewoon geen rust meer. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen hun mobiele telefoon de hele tijd in de gaten houden. Zelfs 's nachts laten ze hem aanstaan om niks te missen. Het gevoel niks te kunnen missen zorgt voor een aanhoudend stress gevoel. Sommige mensen ervaren zoveel stress over het al dan niet krijgen van berichtjes dat ze zelfs fantoomtrillingen voelen van hun telefoon.
Afname concentratie
Onderzoek laat zien dat jongeren die compulsief gebruik maken van sociale media, lagere schoolprestaties (zowel zelf gerapporteerd als daadwerkelijk) behalen. Je kunt dieper en beter nadenken als je minder gewend bent een continue afleiding. Je komt zonder meldingen van appjes en sociale media bovendien makkelijker in een zogeheten flow-staat: een gemoedstoestand waarin je supergeconcentreerd en -productief aan het werk bent.
Minder gelukkig
Het continu afhankelijk zijn en reactief leven, in plaats van een gevoel van controle en eigen initiatief, beïnvloeden je geluksgevoel. Mensen willen graag grip hebben op hun leven. Als jij echter de hele tijd met anderen bezig bent en reageert als zij dat bepalen, is dit het tegenovergestelde van controle. Uiteindelijk voel je je daardoor minder gelukkig.
Fysieke klachten
Door constant naar beneden te kijken, krijgen je nek en rug het zwaar te verduren. Een studie bij jongeren in het Verenigd Koninkrijk liet zien dat 84% van de ondervraagden rugpijn had die te wijten was aan het voorovergebogen zitten voor smartphones en tablets. Daarnaast krijg je droge en vermoeide ogen van het staren naar het kleine schermpje. Het leidt tot een waziger en slechter zicht.
Verlies van tijd en aandacht
Door met je smartphone bezig te zijn verdoe je je tijd. Tijd die je kan besteden aan andere waardevolle zaken. Daarnaast heb je minder aandacht voor je omgeving en je vrienden en familie. In plaats van een goed gesprek te voeren, zit je even snel door je feed te scrollen. Toch zonde!
Ben jij verslaafd aan je telefoon?
- Denk je vaak aan je telefoon of aan bepaalde apps, ook als je ze op het moment niet gebruikt?
- Verleng je de tijden dat je je smartphone gebruikt telkens weer?
- Heb je al eens vergeefs geprobeerd je tijd met je telefoon te beperken?
- Word je onrustig, verdrietig of kwaad wanneer je je hem niet kunt gebruiken?
- Ben je vaker met je smartphone bezig dan je eigenlijk van plan was?
- Heb je vanwege je telefoongebruik al eens problemen met je partner gehad, met je opleiding of op je werk?
- Heb je weleens gelogen om te voorkomen dat anderen te weten kwamen hoeveel tijd je met je smartphone bezig bent?
- Gebruik je de smartphone ook om jezelf van problemen in je leefomgeving af te leiden en je stemming te verbeteren?
Hoe meer van bovenstaande vragen je met ja hebt beantwoord, hoe groter de kans dat je verslaafd bent aan je mobiele telefoon. Des te belangrijker dat je ermee aan de slag gaat!
Heb je geen zin meer overgeleverd te zijn aan je telefoon en weer grip op je leven te krijgen? Probeer dan eens de tips hieronder!
Tips om minder op je telefoon te kijken
Laat je telefoon gewoon thuis.
We zijn er steeds meer aan gewend om altijd bereikbaar te zijn. Dat is echter vaak helemaal niet nodig! Laat hem een keer thuis, je hebt hem heus niet nodig in de speeltuin met je kind.
Zet alle meldingen uit.
Dit voorkomt dat je alleen maar reageert en de controle uit handen geeft. In plaats daarvan kun je nu zelf een moment kiezen om je berichtjes te lezen. Dus demp alle whatsapp groepen en stel in dat je geen pushberichten wilt ontvangen.
Verwijder je social media apps
Het is wel heel erg makkelijk om even snel op je Facebook of Instagram te kijken als je alleen maar de app hoeft te openen. Als je deze apps verwijderd wordt het al een stuk ingewikkelder. Je zult achter een laptop moeten zitten of via de website moeten inloggen. Ineens is het een stuk minder aantrekkelijk en ga je vanzelf minder kijken. Pas dan kom je erachter dat je het eigenlijk helemaal niet mist!
Stop je telefoon op een plek waar je minder snel bij kunt.
De stap om je telefoon te pakken wordt hierdoor groter. Sta je te wachten voor het stoplicht? Als je telefoon in het vakje zit ín je rugzak in plaats van je jaszak, zal je hem niet zo snel pakken.
Gebruik je telefoon niet als wekker.
Dit nodigt namelijk uit om snel nog even je mail, WhatsApp en Instagram te checken. Koop een ouderwetse wekker en maak je slaapkamer een smartphonevrije zone.
In het verlengde hiervan: koop een horloge.
Ook hierdoor zul je minder snel eventjes de berichtjes beantwoorden. Je wilde toch alleen weten hoe laat het is, nou dan!
Bedenk voordat je je telefoon pakt of dat wel noodzakelijk is.
Is er niets anders waar je beter of liever je kostbare tijd aan besteed?
Pak nooit 's ochtends meteen je telefoon.
De ochtend is ervoor om een goede rustige basis neer te zetten voor de nieuwe dag. Om dan meteen naar een scherm te gaan zitten staren is het tegenovergesteld hiervan. Je gaat dan namelijk reageren op anderen, in plaats van dat je doet wat je zelf wilt. Ga in plaats daarvan op een lekker rustige plek zitten (voor het raam bijvoorbeeld) en kijk gewoon eens voor je uit.
Met deze tips neem je het heft weer in eigen handen. Je zult zien dat het moeilijk is in het begin, maar dat je na een week al merkt dat je je relaxter voelt en misschien zelfs wel gelukkiger. Bovendien blijkt dat je eigenlijk helemaal niks mist! Het enige waar je je nog zorgen over moet maken, is wat je met die 2,5 uur extra moet doen elke dag!
Op zoek naar een oppas, huishoudelijke hulp of thuiszorg? Kijk eens in ons aanbod van betrouwbare hulpen!
[…] positief gestemd. Bovendien zul je meer zin hebben om dingen met je kind te doen als je fit bent. Op de bank liggen en op je smartphone kijken passen niet bij een positieve opvoeding! Ben je een keer moe en geïrriteerd? Vertel het dan gewoon […]