Soepeler zorgverlof aanloop naar verplichte mantelzorg?
Vanaf 1 januari 2015 wordt het zorgverlof gemakkelijker en uitgebreider. Zo moet het makkelijker worden om verlof op te nemen als je kind ziek is, maar ook verlof om voor een zieke vriend of buurvrouw te zorgen wordt mogelijk. Tegelijkertijd zijn gemeenten bezig met plannen om mantelzorgers te verplichten minstens 1,5 uur per dag voor hun zieke huisgenoten te zorgen.
Het kabinet wil dat werken en zorgen beter samengaan en daarom heeft de Tweede Kamer dinsdag ingestemd met het versoepelde zorgverlof. Het idee erachter is dat er vanaf 2015 flink bezuinigd wordt op verzorgingstehuizen waardoor mensen langer thuis moeten blijven wonen. De gemeente wordt dan de partij die gaat bepalen of zij nog zorg krijgen en zo ja, welke. Het kabinet wil dus dat vrienden, buren en familie een deel van die zorg op zich gaan nemen.
Met het huidige zorgverlof is het alleen mogelijk om verlof op te nemen als je kind bijvoorbeeld ziek is. “Stel, je zorgt voor een vriendin met kanker, dan kun je daar straks ook zorgverlof voor aanvragen bij je werkgever”, zegt Fleur Kusters van Mezzo tegen de Volkskrant. Daarnaast krijgen werknemers meer ruimte om zelf te bepalen waar en wanneer zij werken. Met deze flexibelere werkplekken en -tijden zou het voor werknemers mogelijk moeten worden om bijvoorbeeld met een familielid of kennis mee te gaan naar het ziekenhuis voor onderzoeken. De bal ligt nog steeds wel bij de werkgever. Die blijft degene die moet toestaan dat de werknemer naast zijn baan nog zorgtaken op zich neemt.
Ook het ouderschapsverlof wordt uitgebreid. Vaders mogen na de geboorte van hun kind straks naast de twee dagen betaald verlof, nog 3 dagen extra, onbetaald, verlof nemen. Werkgevers mogen dat, in tegenstelling tot zorgverlof bij bijvoorbeeld mantelzorg, niet weigeren. Daarnaast moet de moeder tien weken thuis kunnen zijn met het kind, vindt het kabinet. Deze tien weken gaan vanaf 2015 dus niet meer in vanaf de geboorte van het kind, maar, wanneer van toepassing, vanaf het moment dat de moeder uit het ziekenhuis komt.
Maar nu komt de keerzijde. Telegraaf berichtte woensdag dat lokale overheden bezig zijn met een zorgplicht voor mantelzorgers die een langdurig zieke huisgenoot hebben. Die mantelzorgers zouden voortaan verplicht 1,5 uur zorg per dag moeten verlenen. Zo hoeven gemeenten 1,5 uur dagelijkse zorg minder te betalen. Zou dit het begin zijn van de verplichting van volledige mantelzorg?
Het is natuurlijk fijn als mantelzorgers meer ruimte krijgen van hun werkgever om te zorgen voor naasten, maar het zou nooit verplicht moeten worden. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, maar ook de Tweede Kamer, vinden het in ieder geval veel te ver gaan. Waarom het dan toch ingevoerd kan worden, zonder steun van de Tweede Kamer, lijkt een raadsel. Volgens Keijzer van de CDA wordt er een achterdeur-beleid gevoerd door lokale gemeenten en proberen zij stapje voor stapje de zorgplicht voor mantelzorgers in te voeren.
Zorg verlenen VERPLICHT, ja, ja, kijk naar de reclame over ouderenmishandeling!!
Dochter die de boot van vader kapotmaakt.
En wat denk je van zorg voor een gehandicapte: VERPLICHT!
NEE; voor goede zorg - sta je borg, met je HART!!
verplichte zorg? Het is nu al verplicht om extra uren voor je gehandicapte kind te zorgen (worden van je pgb uren afgetrokken).
Verplichte zorg? man met eigen zaak moet verplicht zieke vrouw verzorgen, dat daardoor eigen zaak falliet gaat (en daarmee 10 andere gezinnen zonder inkomen zit) doet er niet toe.
Verplichte zorg? moeten nu alle studerende inwonende kinderen ook die zorg gaan verlenen? Dan jaag je ze erg snel het huis uit.
Zo kan ik wel even doorgaan.
Verplichte zorg is verkeerde zorg. Niet iedereen kan de juiste zorg verlenen. Ook als je zou willen kan je het niet altijd.
We hebben ooit de pgb uitgevonden om die verplichte zorg te ontlasten. We gaan langzaam terug naar af. We gaan langzaam weer terug naar elk kind in de instelling omdat de verzorging en zorg thuis een te grote belasting gaat worden en te duur is om ze zelf te verzorgen.
Iedere ouder wil heel graag voor zijn eigen kind zorgen en de hulp van anderen worden niet zomaar ingeschakeld. En ik kan niet van mijn andere kinderen eisen (laat staan de overheden) dat zijn voor hun gehandicapte broer.zus gaat zorgen.
Mantelzorg, verplicht? Als het gaat om je kind of partner, dan doe je dat denk ik toch wel ongeacht of dat moet of niet, maar omdat je om die persoon geeft. Maar wat veel belangrijker is kan de mantelzorger wel de zorg geven die de persoon nodig heeft en kan de mantelzorger die taak aan.
Zelf heb ik 2 kinderen met een ernstig gedragsprobleem (door psychiatrische stoornis). Deze jongens hebben veel extra begeleiding en 1-op-1 zorg nodig. Ondanks dat ik als moeder veel meer doe dan in een 'normale situatie' ben ik volgens de overheid geen mantelzorger? Maar de begeleiding die mijn kinderen nodig hebben kan ik niet via een PGB inkopen.Ook kan ik op basis van ZIN geen zorg ontvangen.Er is wel psychiatrische begeleiding en ondersteuning in de vorm van opvoedondersteuning.Als ik dan zie dat ik iedere minuut dat mijn kinderen thuis zijn ook echt mijn aandacht bij hen moet hebben, dat ik dan niet mijn huishouden kan doen.Zelfs eten koken kan soms moeilijkheden opleveren.
Daarnaast heb ik buren die som mijn hulp vragen. Doe dat ook met plezier er nog bij hoor (als mijn kinderen op school zijn, of meekunnen). Maar nog steeds ben ik volgens de sociale dienst geen mantelzorger omdat ik niet een vast aantal uren bezig ben met zorgtaken?????????
Als alleenstaande moeder kan ik dus niet terug vallen op mijn partner in de dagelijkse praktijk.Zolang de verschillende afdelingen tegenstrijdig blijven werken zal ook deze zorg snel bekneld raken.
Ik heb momenteel geen betaalde baan, en eerlijk gezegd moet ik er ook niet aan denken om naast de zorg voor mijn kinderen en alle hulpverlening/behandeling die is ingezet ook nog eens minimaal 28 uur in de week te gaan werken (zoals de sociale dienst als minimum stelt). Huishouden moet ik doen als de kinderen op school zitten, afspraken waar de kinderen niets mee van doen hebben moeten tijdens de schooluren en na de schooluren moeten de kinderen minstens 1 x per week (ieder op een andere dag) naar behandeling.
Daarnaast waar en wie kan er oppassen in de vakanties van de kinderen? Een meisje uit de buurt van een jaar of 16 die niet weet wat de aandoeningen van mijn kinderen inhoud of hoe daarop te reageren. De meeste van mijn buurvrouwen(allemaal moeder) durven het niet eens aan een uurtje op te passen.
Geloof mij een groot aantal vormen van mantelzorg kosten de mantelzorgers heel veel kracht, soms niet fysiek, maar mentaal kost het vaak nog veel meer.
Al jaren sta ik klaar voor mijn gezin. Al jaren geef ik meer dan ik had en heb nu zelf hulp nodig. Verwacht 'men" nou echt dat allen die al jaren instaan voor hun kinderen of levenspartner van hen de zorg ooit terug mogen ontvangen omdat kinderen en levenspartners toch goede mantelzorgers zijn! Is daar notabene al eens over nagedacht.
Is er ook al eens over nagedacht dat het sociaal kringetje van intensieve mantelzorgers klein kan zijn om daar hulp uit te putten.
Ik heb inderdaad zoals Ytje aangaf, al die tijd gezorgd vanuit mijn hart.
en kan niet eens verwachten dat alles wat ik deelde ooit terug gegeven kan worden omdat je niet iets geeft om het terug te ontvangen.
Volgens mij vergeten de gemeenten dat de 1.5 uur mantelzorg al lang gegeven wordt in 90% van de gevallen. Voor mijn zoon heb ik een PGB waarmee ik hulp in huur. Hulp die ik nodig heb naast de 6 uur mantelzorg di ik 24x7 365 dagen per jaar lever naast mijn werk (40 uur per week excl. 10 uur reistijd)
Andre ik sluit mij helemaal bij je aan. Ik ben al 7 jaar lang (365 dagen per jaar) "nachtdienst" voor mijn man. Ik heb dus 7 jaar lang niet 1 nacht door kunnen slapen....Ik denk dat elke mantelzorger minimaal al 1,5 uur per dag zorgt voor zijn huisgenoot. Er zijn zoveel verborgen klussen......
Wat een gedoe,
Waar gaat het heen??
Ik zorg voor mijn man die heeft Alzheimer 365 dagen per jaar 24 uur per dag .
Hij woont nog thuis en hij heeft een pgb .
Ik kan geen betaalde baan aan nemen en kan ook geen 24 uurs zorg inkopen .
Want dat is zo duur .
Dus waar gaat het heen .
Toch maar op laten nemen.
Want ik mag mij zelf niet laten betalen uit pgb !
Maar wel zzp in huren die de hoofd prijs vragen .
Of de buurman van 80 laten helpen .
Mooie voor uit zichten .
Over soepeler zorgverlof. Ik kreeg vorige winter van mijn werkgever 3 weken zorgverlof aan geboden. Ik heb dat afgewezen omdat dat bij mij niet werkt. Maar heb gewoon mensen nodig die dan mijn partner kan verzorgen in plaats van zorgverlof. Want ik heb een verleden dat zorgverlof mij juist ziek maakt. Daar voor in de plaats heb ik geld nodig om zieke te verzorgen.
Wat schaam ik mij om Nederlander te zijn! Ons hele zorgsysteem op de schop. Geen menselijkheid meer en besparen op eigen burgers. Misschien moeten onze ambtenaren geruime tijd verplicht worden mantelzorg te doen bij gezinnen met gehandicapten of chronisch zieken. Volgens mij weten ze niet echt waar ze mee bezig zijn. Erg dom voor hoog opgeleiden. Technisch van alles bedenken en geen sociaal inlevingsvermogen meer bezitten wat heb je dan aan verstand?
Helaas het zit er al langer aan te komen. Niet alleen voor zorg maar voor veel eerste levensbehoeften zal het prijskaartje steeds hoger worden.
De toon van de tweedeling in onze maatschappij is al gezet en doet sluipend zijn werk.De rijken onder ons worden steeds rijker en nemen ondanks de crisis nog steeds in aantal toe. Zij hebben het geld en de macht. Ten koste van mensen die zorg behoeven , ten koste van mensen die niet meer voldoende in hun eerste levens behoefte kunnen voorzien. De zorgpremies , eigen bijdrage , onbetaalbare huur / hypotheek , de energierekening enz. Allemaal eerste levens behoeften.Het zou tijd worden eens flink tax te heffen op luxe zodat daarvan en daardoor de zorg ( en andere eerste levens behoeftes )betaalbaar en zonder drempels blijft.
Verder pleit ik er voor dat in teams van de gemeenten die de zorg gaan bepalen verplicht evenredig veel ervaringsdeskundigen moeten zitten.
Zoals b.v. de mensen die eerder hier hun verhaal deden.
Mag ik ook nog iets bepalen in mijn leven, alstublieft? Ik vind dat als Nederlandse burger je geen vrijheid hebt om je eigen leven te kunnen leiden. De beleidsregels en zorgovereenkomsten worden zo opgesteld dat je geen kant op kunt. Wel de zorg 24/7 voor je kind/ partner biedt. Je loopbaan hierdoor enorm wordt beïnvloed omdat je voor de werkgever een lastige werknemer bent. Zorgverlof 64 uur per jaar (50/50). Maar wel een aantekening in je personeelsdossier dat als je langer zorg moet bieden je van de functie af wordt gezet!
Deze geweldige werkgever geeft je wel de mogelijkheid om verlof te kopen, 64 uur voor 1250 euro.
Daarop verdient de werkgever ook nog iets aan je!
Overbelasting doordat je jaren lang maar 4 uur nachtrust hebt daar heeft het beleid ook een mooie valstrik voor verzonnen. Hiervoor is permanente toezicht voor nodig dat wil zeggen de zorgbehoevende binnen 10 minuten medische hulp nodig dient te hebben. Ik heb vaak genoeg in het ziekenhuis moeten verblijven met mijn kind maar het verplegend personeel was niet zo snel ter plekke. Dus geen permanente toezicht waardoor je niet ontlast kunt worden met de functie kort verblijf (logeren).Hiervoor krijg in de plaats begeleiding groep. Dus ze bepalen ook wanneer je je nachtrust moet inhalen.
De schoolvakanties tellen niet mee, dan is je kind opeens niet zorgbehoevend, wordt er in de beleidsregels voor je bepaald. Dat moet je via je netwerk oplossen. Als je hulp nodig hebt bij je naaste familieleden voor je zorgbehoevende kind is de reactie keihard, "sorry, ik durf de medische verantwoordelijkheid niet te dragen". Wat als ik me vergis in de medicatie?
Dus deze beleidsregel moet echt iets aan gedaan worden. Ik ben nu 1,5 jaar met een advocaat bezig om dit te veranderen.
Als ouder sta je niet te wachten op een gerechtelijke procedure je hebt je energie hard nodig voor de zorg van je kind. Je energie wordt sowieso opgeslokt door de zorg te coördineren, afspraken met therapeuten, dokters, school, apotheker, vervoersbedrijf, verpleegkundigen, zorgkantoor, ciz, svb en de advocaat.
Met deze trieste bezuinigingen op de zorg wordt je gedwongen om je kind uit huis te laten plaatsen. Wat triest genoeg het driedubbele kost voor de overheid en je kind wordt gestraft omdat het liever bij mama woont. Dat uurtje bad-voorlees en bedtijd wordt het kind dan ook afgenomen.
Dit laat ik als leeuwin van een moeder niet gebeuren, koste wat kost.
De realiteit is dat wederom
de rijken (directies van zorginstellingen) rijker worden. Mijn vraag is aan de minister: "Wat gaat u veranderen in uw huidige beleid zodat er wel een praktijkgerichte beleid wordt opgesteld waarin de rechten van het kind voorop staan?"
Ik hoor het graag van u, maar zie het nog liever veranderen in uw beleid.
Voor de lezers,
Bedankt voor uw interesse om dit bericht te lezen.
Met vriendelijke groeten, Gabriëlla
"Tegelijkertijd zijn gemeenten bezig met plannen om mantelzorgers te verplichten minstens 1,5 uur per dag voor hun zieke huisgenoten te zorgen?" De praktijk is anders. Ter bescherming van mantelzorgers is het noodzakelijker om te verplichten dat mantelzorgers niet minimaal maar maximaal 1,5 uur per dag voor de zieke huisgenoot zorgen. Anders gaan ze er aan onderdoor.
Ik weet een goed voorstel: laat elke WOMO- ambtenaar verplicht worden anderhalve uur per dag achter zijn bureau vandaan te komen om binnen en buiten de familiekring mantelzorg te verlenen. Wellicht dat ze eindelijk erachter komen dat dit een schier onmogelijke verplichting is !
Of worden ze dan nog door de gemeente betaald. Zijn de gemeentes helemaal mal !!!!
Naast onze PGB indicatie leveren wij 24x7 zorg voor onze gehandicapte dochter die voor 100% zorgafhankelijk is en functioneert op het niveau van een 1 jarige.
Naast deze intensieve zorg, de gebroken nachten moet er ook bij ons brood op de plank komen en werken mijn man en ik samen 52 uur per week. Onze dochter is te jong (13) voor een woonvorm, niet alleen haar leeftijd speelt hierin een factor maar als ouders durven wij het ook niet aan omdat de zorg ook in woonvormen uitgekleed is, 1 of 2 medewerkers op 12 mensen is normaal. Als je kind 24 uur per dag 100% zorg nodig heeft is er maar één oplossing voor haar in een woonvorm; fixeren in de rolstoel. De kwaliteit van het leven zal haar dan ontnomen worden. Ook worden er fouten gemaakt met het toedienen van medicatie omdat medewerkers hier niet allen voor geschoold zijn, arbeidsuren worden ingevuld door stagiaires die niet langer vanaf de zijlijn meekijken maar zij worden gelijk ingezet op de werkvloer. Beetje bij beetje is de zorg één grote puinhoop aan het worden.
Laat de Gemeente zelf maar eens het goede voorbeeld gaan nemen en alle werknemers verplichten om tijdens hun werk bij de Gemeente 1,5 uur per dag voor een burger te zorgen die mantelzorg kan gebruiken. Ik vermoed dat er ook intern bij de Gemeente nog ruimte zal zijn om te bezuinigen.
Zucht....
Waar blijf in de toekomst het geld dat wij allen betalen voor het sociale zorgstelsel? Gaat dit nu in het potje bij alle kwartjes die door minister KOK vergaard zijn? Dit kwartje is nooit meer in onze beurs terug gekomen. En dan te bedenken dat ik altijd heb altijd gedacht dat de overheden een voorbeeldfunctie hadden. Met zo'n beleid is dat niet te hopen, want dit zorgstelsel, dat in 2015 van kracht is, is pure diefstal.
Lieve mensen, wij laten dit toch niet gebeuren!!!