1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Staatssecretaris wil geen ongekwalificeerde hulp

18 Reacties

Gouden kroonUitzendkrachten die in de thuiszorg werken maar geen verpleegkundige diploma's hebben, mogen geen medische taken verrichten. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS is daar heel duidelijk over. " Als we merken dat dit soort praktijken plaatsheeft, mag de Inspectie Volksgezondheid ingrijpen", zegt zij.

Fleur Agema (PVV) eiste dat de staatssecretaris nog diezelfde dag zou ingrijpen om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen. Zij drong daarop aan omdat ongekwalificeerde medewerkers veel goedkoper zijn dan volledig gediplomeerden. Dat kan voor een thuiszorgorganisatie een flinke hoeveelheid geld schelen. De staatssecretaris had dinsdag het programma nog niet gezien. Even zo goed zegde zij toe maatregelen te nemen als de genoemde praktijken voorkomen.

De inzet van gekwalificeerde krachten in de thuiszorg is al jaren een belangrijk punt van aandacht. Kortgeleden kwam weer naarbuiten dat de gemeente Haarlem nog wel eens een oogje toeknijpt als ongekwalificeerden worden ingezet in de thuiszorg, daaronder vallen onder meer medewerkers van schoonmaakbedrijven. Haarlem staat in dat opzicht niet alleen. Dat is opmerkelijk omdat er ook al vele jaren aandacht wordt gevraagd voor pogingen om op deze wijze de thuiszorg goedkoper te maken.

18 Reacties

  • Anna zei:

    Ik heb een vermoeden van dergelijke praktijk. Waar kan ik dit melden? Bij de Inspectie Volksgezondheid? Wie weethet?

  • miranda zei:

    Dit moet toch bekend zijn.
    Dit is al jaren zo.
    Ongediplomeerde mensen die verzorgen , pillen uitdelen etc.
    De laatste twee jaar word erop gelet, maar gebeurd het toch.
    Vooral in drukke tijden.(vakanties, feestdagen)
    Mij maakt niemand wijs dat de politiek dit niet weet.
    En het gaat in deze niet alleen met uitzendkrachten, ook met vast personeel.
    Hoe moet zorg goedkoper, juist, met goedkopere krachten.
    Niet mijn mening, maar werkelikheid.

  • Jan zei:

    Hallo Miranda,

    gevalletje boter op het hoofd.
    Geloof mij er zijn veel mensen en instellingen met innovatieve ideeën, die goedkoop kwalitatief hele goede zorg kunnen leveren.

    Bijvoorbeeld het gros van de PGB aanbieders, die door de media en de politiek schandalig regelmatig als een soort rare fraudeurs worden weggezet.
    Er zijn ondernemers, met een gezin, die zich voor nog geen 1000 euro in de maand de benen uit de reet lopen om mensen met hun beperking te helpen.
    Er zijn instellingen die hun kennis tegen kostprijs ter beschikking willen stellen om zo kwaliteit te waarborgen en daarbij tegen muren aanlopen.

    Er zijn talloze innovatieve ideeën, maar wat doe de politiek? die voeren kwaliteitsregistratie in die door allerlei toonaangevende partijen meteen commercieel wordt uitgebuit zodat het zorgpersoneel de melkkoe wordt.

    Zorgpersoneel verdwijnt gevoegelijk achter de kassa van de blokkers of benzinepompjes, uitzendkrachten worden ingehuurd, politiek wordt boos en stuurt inspectie op de instellingen af, hoezo paard achter de wagen.

  • groen zei:

    16 jaar terug deden ze dit al bij thuiszorg
    standaard ongeschoolde onbekwame hulpjes op je af sturen die meer ellende in je huis brachten dan waar ze voor kwamen
    dat was van de regen in de drup hulp met ellende toe
    maar ouderen zijn blijkbaar niet meer waard voor de thuiszorg
    zo n hulpje verdiende dan amper zo n 10 gulden per uur en de thuiszorg declareerde 35 gulden per uur!!!!!bij awbz
    lekker kassa toch
    volgens mij is dit standaard doelbewust frauderen
    ten nadele van de gezondheidszorg die we met zn allen betalen
    en z on goedkoop niet capabele hulp in je huis is n gezondheidsramp erbij

    maar voor de thuiszorg de gewoonste zaak van de wereld hoor

    en je moet vooral heel dankbaar zijn voor wat je krijgt
    alsof het n gunst is dat er zo ie zo iemand komt
    ipv betaald werk

  • silvia zei:

    Als moeder van 4 kinderen waarvan 3 met pgb ben ik blij dat wij zelf mogen beslissen wie voor ons komt werken. Onze ervaring is dat instellingen grof geld vragen en een hoop regels bepalen. Wij kiezen voor geschoolde maar vrij onervare jonge mensen.Zij leren omgaan met complexe problematiek zoals deze in ons gezin aanwezig is.(meervoudige handicap en hechtingsproblematiek)

  • Roos zei:

    Zie dan ook:

    Financiële regie cliënt bespaart AWBZ miljarden
    De invoering van een persoonlijk zorgbudget als alternatief voor zorg in natura maakt de AWBZ 1,6 miljard euro goedkoper. Dat stelt hoogleraar Guus Schrijvers van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen van het UMC Utrecht op basis van berekeningen van zeven patiëntenorganisaties.

    (Advertentie)Uitvoeringskosten
    Versteviging van de eigen financiële regie van de patiënt betekent volgens Schrijvers bovendien dat er bij uitvoeringsorganen als de NZa, de zorgkantoren en het CAK nog eens 100 miljoen euro bespaard kan worden. Daarnaast pleit Schrijvers er voor om alle vergoedingen voor wonen uit de AWBZ te schrappen en een aantal taken over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Daarmee gaan de kosten van de AWBZ met nog eens 400 miljoen euro omlaag. In totaal kan de AWBZ volgens Schrijvers, die hierbij de berekeningen van ondermeer de NPCF, CG-Raad en Per Saldo volgt, 2,1 miljard euro goedkoper worden.

    Effectief
    Met het persoonlijk zorgbudget, zoals Schrijvers dat bepleit, doet de cliënt doet afstand van het recht op zorg in natura en krijgt in ruil daarvoor een bepaald bedrag dat naar eigen inzicht besteed mag worden. Uitgaande van een bedrag dat gebaseerd is op negentig procent van de kosten van zorg in natura, kan dit volgens Schrijvers een macrobesparing van 1,6 miljard euro opleveren. De kosteneffectiviteit van een persoonlijk zorgbudget zit hem volgens Schrijvers ondermeer in het feit dat dure elementen uit de AWBZ, zoals huisvesting, overhead en aanvullende zorg die de cliënt niet direct nodig heeft, wegvallen. Bovendien zal de cliënt met de geldelijke middelen die hem ter beschikking staan zijn informele netwerk effectiever organiseren en dus minder beroep doen op de reguliere zorg.

    Revolutie
    "Ik predik geen revolutie", verdedigt Schrijvers zijn voorstel. "Tweehonderd kilometer verder bestaat namelijk al een dergelijk systeem. In Duitsland krijgt de patiënt of diens familie nota bene maar de helft van de aanspraak in natura. Toch kiest zeventig procent van de mensen voor eigen regie en zorg thuis."

    Misbruik
    Schrijvers denkt dat het met mogelijk misbruik bij een dergelijk systeem wel los loopt. "Dan gaat de mantelzorger een keer op vakantie van dat geld. Als dat betekent dat die mantelzorger de rest van het jaar adequate zorg levert, heb ik daar geen moeite mee. Vergelijk het met de controle op de studiefinanciering. In het hoger onderwijs wordt ook niet gecontroleerd of studenten wel netjes naar college gaan, maar wel of ze hun tentamens halen." Om mogelijke verwaarlozing van zorgvragers voor te zijn, vindt Schrijvers wel dat er medisch periodiek een vinger aan de pols gehouden moet worden.

    Experiment
    Het pleidooi van Schrijvers heeft het politieke tij niet mee. Zo pleitte directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) er onlangs voor de regeling voor het persoonsgebonden budget (pgb) op de helling te zetten. Ook staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS is sceptisch. Daar staat tegenover dat de patiënten- en cliëntenbeweging voorstander is van meer financiële regie voor de cliënt. Schrijvers pleit voor een pragmatische insteek. "Het grote probleem is dat we in Nederland eindeloos discussiëren over stelselwijzigingen, om die dan na lang praten zonder praktijkexperimenten in te voeren." Volgens Schrijvers is het verstandiger om mogelijke kostenbesparende maatregelen eerst op beperkte schaal in te voeren en op feitelijke merites te beoordelen, alvorens ze al dan niet op grote schaal toe te passen.
    In het februarinummer van Skipr dat volgende week verschijnt gaat Schrijvers in een essay uitvoerig in op zijn voorstel voor het persoonlijk zorgbudget. Het Julius Centrum houdt daarnaast op 7 april een groot congres over de toekomst van de AWBZ

  • asjemenou zei:

    Misschien ligt het aan mij, maar wat ik lees hierbovenaan, gaat volgens mij over de thuiszorg en niet over PGB's.
    En het gaat over het niet mogen verrichten van médische handlelingen..., nou ben ik van oorsprong verpleegkundige, maar médische handleingen zijn toch echt voorbbehouden aan medici. Behalve somminge uitzonderingen, zoals op een ICU waar je een infuus mag aanleggen e.d.. Maar normnaliter is ook voor verpleegkundigen medisch handelen verboden.
    Ik vraag mij dus eigenlijhk af of de tekst wel klopt...

  • Jan zei:

    Beste Asjemenou,

    Het gaat inderdaad over uitvoering van medische handelingen door ongekwalificeerd personeel in de thuiszorg maar het haakt m.i. allemaal een beetje op elkaar in.

    Problemen met personeel beleid bij de grote instellingen zou wellicht ook nieuwe inzichten kunnen geven.

    In plaats daarvan is het weer "schande" "straf" "de inspectie moet er wat aan doen" roepen terwijl ze ook eens naar de wortel van het probleem zouden kunnen kijken.

    Vandaar dat ik persoonlijk vind dat er mensen en instellingen zijn die wel een goed voorbeeld willen geven, bijv. legio PGB aanbieders die kostenbewust, veilig en efficiënt zorg verlenen hoog in het vaandel hebben staan maar die worden de laatste tijd door de politiek en de media juist weer consequent in een kwaad daglicht gesteld.

  • Roos zei:

    Ik onderbouw het antwoord van Sylvia, door zeggenschap en zelf zorg in te kopen, zijn besparingen mogelijk.

    Mische handelingen worden ook aan ouders geleerd, zonder dat ouders bevoegd zijn, zodat er geen verpleegkundige meer hoeft worden ingezet. Ouders nemen de reltief eenvoudihe verpleegkundige medice handelingen over.
    Terwijl dat best bezwarend is....
    Maar de handelingen die aangellerd kunnen worden dienen ouders te doen.

  • silvia zei:

    even wat info toevoegen.
    Toen mijn dochter sondevoeding nodig had kon op elk moment gediplomeerde mensen oproepen om een nieuwe sonde in te brengen.
    Nu heb ik dat 2 keer bekeken en gedacht... nu komt er niemand meer aan mijn dochter. Zo ruw, koud en onprof.
    Ik heb geen verpleegkundige achtergrond maar om mijn dochter zo te zien lijden dat kon ik niet meer aanzien.
    als ouder weet je heel goed wat je kind nodig heeft. Je moet gewoon goed naar je kind kijken en luisteren wat het te zeggen heeft

  • mupke zei:

    Ik ken ook een aantal mensen in de thuiszorg die geen diploma maar een certificaat hebben en die zijn meer bekwaam dan sommige verpleegkundige.

  • Jan zei:

    Beste Mupke,

    ze kunnen misschien wel bekwaam zijn maar ze zijn niet bevoegd om risicovolle en/of voorbehouden handelingen uit te voeren, dat is nou eenmaal wettelijk vastgelegd en dat zouden grote instellingen zeker moeten weten want dat is vastgesteld beleid wil je ZiN leveren.

  • H. van der Kooij zei:

    Beste asjemenou e.a.,

    Het gebruik van het woord medisch handelen in de uitzending is inderdaad niet correct. Het gaat hier om het inzetten van ongeschoold personeel die risicovolle- en voorbehouden handelingen uitvoeren.
    Waarin de geschetste situatie in 1 Vandaag heel duidelijk mag zijn dat de ingezette medewerkerster niet bevoegd en ook zeer zeker niet bekwaam is. En dan ook nog te weten dat inieder geval de uitzendorganistatei bij inschrijven op de hoogte was van de deskundigheid van de uitzendkracht.
    Dat ongeschoolde medewerkers bovenstaande handelingen niet horen uit te voeren behoefd m.i.z. geen discussie te zijn.
    Mogelijk wel hoe om te gaan met de grote groep ongeschoolde zorgverleners waar de gezondheidszorg niet meer lijkt te kunnen.

  • caroliwen zei:

    Misschien is het ook goed om te melden dat wanneer iemand onbevoegde handelingen verricht en dan fouten maakt wie er dan aansprakelijk is? De opdrachtgever (thuiszorg) of de verzorger of de patient zelf?

  • Tweets die vermelden Staatssecretaris wil geen ongekwalificeerde hulp – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door uwbudget, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Nu op Thuiszorgnieuws: Staatssecretaris wil geen ongekwalificeerde hulp http://bit.ly/f4vH2m thuiszorg [...]

  • hans zei:

    PGB...... en maar reageren, gal spuien en endenken te weten hoe het moet,maar hoe zit het nu met de mensen die pgb wel terecht en goed gebruiken?
    Zolang wij in nederland heel veel geld kunnen ophoesten voor wapens, top bonussen en buitenland beleid vraag ik mij af WAAROM??
    Het kabinet wil iedereen aan het werk en het pgb bied heel veel mogelijkheden voor de medemens in de thuissituatie.
    Het pgb is zo goed als de mensen die er mee omgaan en soms wordt het wel heel gemakkelijk gemaakt om de zaak te flessen....toezicht bespaard en geeft rust aan mensen die het wel goed willen doen.
    Medische taken moeten inderdaad door gekwalificeerde mensen gedaan worden maar ook dat is geen garantie voor de toekomst.
    Ik ben overtuigd van het nut van het PGB jammer is alleen dat de beoordeling afhankelijk is van mensen die meestal gezond zijn??
    Beoordelen is wat anders dan ermee leven...?
    Handig om met n normaal inkomen te roepen dat het anders moet, weet jij wat het is om kwaliteit van leven in te leveren en afhankelijk te zijn van anderen?

    MINDER PRATEN EN MEER ZORGEN MAAKT HET VOOR BETROKKENEN OOK WEER WAT BETER.

  • Jan zei:

    Beste H. van der Kooij,

    ik ben het met u eens, wie welke handeling uitvoert en waarom behoort niet ter discussie te staan, dit is heel duidelijk vastgelegd in de wet BIG en iedere instelling met HKZ certificering weet precies hoe het moet.

    De pavlov reactie van sommige politici staat mij tegen, gelijk gillen dat de schuldigen gestraft moeten worden. Terwijl ze zich ook kunnen afvragen waarom dit precies gebeurd.

    Is er bijvoorbeeld sprake van een vooropgezet plan/beleid dan is er sprake van fraude wat niet zonder gevolgen kan blijven.

    Maar misschien zijn er andere oorzaken, misschien is er inderdaad niet genoeg personeel, misschien voert de zorgverzekeraar de druk wel heel erg op, misschien verdient het bestuur teveel zodat er te weinig voor de werkvloer overblijft, misschien is het gekwalificeerd personeel het betuttel zat en heeft het gedesillusioneerd de branche verlaten,
    Dit zijn m.i. zaken die de politiek kan uitzoeken en aansturen.

    Daarbuiten vind ik het onbegrijpelijk dat structureel de ogen voor goede alternatieven wordt gesloten.

  • agnes zei:

    Als men zin zorg leverd is met HKZ gecertificeerd en heeft men dit na te leven als zorgaanbieder.
    Daar krijgt men ook geld voor vanuit de AWBZ.
    Er mag geen dicussie ontstaan wat mag of niet mag, elke HKZ gecertificeerde thuiszorg moet zich als HKZ gecertificeerde thuiszorg gedragen !!! doen ze dat niet , dan inleveren dat certificaat dan ben je het niet waard om dit certificaat te mogen voeren. Dus met andere woorden er wordt niet gecontroleerd daar waar het wel moet zijn.De audits die plaats vinden worden van te voren aangekondigd dus waardeloos, ik heb dit zelf jaren meegemaakt waar ik werkzaam was.
    alles perfect die dag, maar zodra ze weg waren gingen we weer terug bij af...
    Wat is een HKZ certificering nog waard ???? als deze praktijken voorkomen ??

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.