Standpunten van de politieke partijen over de zorg
Op woensdag 15 maart 2017 gaan we meer met z'n allen naar de stembus voor de verkiezingen. Voor iedereen, en met name voor de gebruikers van de Nationale Hulpgids, is de zorg en thuiszorg een belangrijk thema. Hoe kijken de partijen hier tegenaan, welke zaken willen ze veranderen of juist behouden en versterken.
Daarom hebben we voor de belangrijkste partijen de standpunten over de zorg op een rijtje gezet. Zodat jullie een goed onderbouwde keuze kunnen maken op 15 maart. Hieronder een overzicht per politieke partij op alfabetische volgorde.
Succes met kiezen!
CDA standpunten zorg
- Een forse verlaging van het eigen risico naar 280 euro per jaar. De Huisarts blijft buiten het eigen risico.
- Patiënten die door mantelzorgers verzorgd worden krijgen een korting op de eigen bijdrage. Iemand met een AOW-uitkering wordt niet langer gekort als hij of zij een familielid of vriend in huis neemt om deze te verzorgen.
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verbeteren, door de positie van families en mantelzorgers te versterken. Ook moet er voldoende geld zijn bij gemeenten om voldoende zorg en ondersteuning te regelen voor hun kwetsbare inwoners.
- Zorgbonus voor familieleden en mantelzorgers als compensatie voor mensen die verlof opnemen of minder gaan werken om de zorg voor een naaste te kunnen bieden.
- Voorstander van de overheveling van Jeugdzorg naar gemeenten, maar wel onder de juiste randvoorwaarden en met minder bezuinigingen. Met name de snelheid van de overheveling mag omlaag.
- Het CDA wil dat er één gezinsondersteunend budget komt bij gezinnen met meerdere problemen. Nu krijgen ze nog geld uit meerdere potjes, dat is niet handig. De organisatie van de jeugdzorg moet laagdrempelig zijn, zodat jongeren gemakkelijk hulp durven zoeken.
- Wijkverpleging: Wanneer mensen thuis willen blijven wonen, moet dat kunnen. Geen gedwongen opname in verpleeghuis. Persoonlijke verzorging, zoals douchen, ook onder de zorg van de wijkverpleging wordt gebracht. Zorgverzekeraars en gemeenten moeten zorg aan huis beter ondersteunen. Daarbij moeten ook technologische ontwikkelingen en vernieuwingen worden gestimuleerd.
- Zoveel mogelijk regels te schrappen binnen verpleeghuiszorg. De computer mag aan de kant en onnodige regels worden geschrapt, zodat het personeel alle aandacht op de zorg kan richten.
ChristenUnie standpunten zorg
- Het eigen risico wordt fors verlaagd. Daarnaast wordt de stapeling van eigen bijdragen in de zorg tegengaan. Minder zorgpolissen in het aanbod zodat kiezen makkelijker wordt.
- Geen mantelzorgboete voor mantelzorgers en een ruime verlofregeling voor mantelzorgers. Dagbesteding en respijtzorg zijn belangrijk om overbelasting te voorkomen. Er komt een mantelzorgfonds.
- Ouderen en hun naasten houden zelf zoveel mogelijk de regie. Een verpleeghuis moet als thuis zijn, waarbij ouderen en hun naasten zoveel mogelijk regie over hun zorg houden. Er komen meer casemanagers dementie. De financiering van hospices en palliatieve zorg wordt beter geregeld. Geestelijke verzorging is en blijft een essentieel onderdeel in de zorg.Zorgverzekeraars moeten voldoende wijkverpleging inkopen zodat die als spil in de zorg kunnen functioneren.
- De zorgtoeslag, de compensatie van het eigen risico via de gemeente en een collectieve zorgverzekering voor minima (via de gemeente) blijven bestaan.
- Versterk de zeggenschap in de zorg. Het persoonsgebonden budget wordt in alle zorgwetten verankerd en is toegankelijk,flexibel en toereikend om passende zorg in te kopen
D66 standpunten zorg
- Eigen bijdrage blijft, dan worden mensen zich bewust van de kosten. Stapeling van eigen bijdragen wordt wel tegengaan
- De eigen bijdrage aan de GGZ wordt verlaagd om deze zorg toegankelijk te houden.
- D66 wil minder regels en protocollen in de langdurige zorg, en meer ruimte voor maatwerk, eigen regie en inspraak van cliënten binnen de WMO. Ook willen we de professionaliteit van de mensen die werken in de zorg voorop stellen.
- De patiënt centraal door de basiszorg in de buurt te organiseren, door overheveling van taken van het Rijk naar de gemeenten. Maatwerk is de norm.
- Het persoonsgebonden budget (pgb) is een goed instrument voor eigen regie in de zorg en moet als gelijkwaardig alternatief blijven bestaan naast zorg in natura en zelfs worden uitgebouwd.
- Stimuleren van mogelijkheden om de werkdruk op mantelzorgers en vrijwilligers te verlichten, bijvoorbeeld door casemanagers bij dementie.
GroenLinks standpunten zorg
- Eigen bijdrage in de zorg wordt afgeschaft.
- Zorgpremies moeten via de belastingen worden betaald, daarmee creëer je een zorgstelsel dat het verschil in gezondheid tussen lager en hoger opgeleiden verkleint.
- Jeugdzorg organiseren bij de gemeenten, wel is belangrijk dat gemeenten daar voldoende budget voor hebben en dat kwetsbare kinderen niet tussen wal en schip vallen. De jeugd-ggz moet weer terug in de Zorgverzekeringswet.
- De werkdruk van veel mensen in de zorg is nu te groot geworden. Daarom wil GroenLinks fors investeren in meer personeel, zodat er genoeg banen bij komen om ontspannen te kunnen zorgen. Dit komt, afhankelijk van de zorgzwaarte, neer op 2 medewerkers op elke 10 of 8 bewoners in een verpleegtehuis. Daar trekt GroenLinks 1,7 miljard euro voor uit.
- De Participatiewet is veel te veel gebaseerd op wantrouwen en dwang. Dit helpt mensen niet. In plaats daarvan zou de Participatiewet minder regels moeten hebben en meer ruimte om bij te verdienen. Dan kunnen mensen eigen regie krijgen.
- Makkelijker maken om werk en mantelzorg te combineren. Mensen met een uitkering moeten als mantelzorgen kunnen werken zonder sollicitatieplicht. Bezuinigingen op de vergoeding voor mantelzorg terugdraaien.
- Het persoonsgebonden budget (pgb) moet verder worden uitgebreid. Bijvoorbeeld dat mensen een integraal pgb kunnen krijgen voor alle aspecten van hun leven, oftewel een pgb voor zorg, werk, wonen en onderwijs. Belemmeringen die verzekeraars en gemeenten opleggen om mensen te ontmoedigen om voor een pgb te kiezen moeten daarom worden weggenomen.
PvdA standpunten zorg
- Afschaffen van het eigen risico in de zorg
- Mantelzorgers beter ondersteunen, zodat ze niet overbelast raken en zij werk, zorg en gezin beter kunnen combineren. Respijtzorg en mantelzorgverlof inzetten en actief wijzen op deze mogelijkheden.
- Zorg dichtbij, in de buurt organiseren zodat ouderen en gehandicapten langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Wijkverpleegkundige de ruimte geven om een belangrijke rol te vervullen.
- Persoonlijke zorg en kleinschaligheid is in de zorginstellingen de norm, 300 miljoen extra voor extra personeel.
- Gemeenten en wijkverpleegkundigen kunnen veel beter beoordelen welke zorg er nodig is. De patiënt en de wijkverpleegkundige krijgen de regie terug in handen. Niet meer op de tijd letten maar doen wat nodig is.
- In de jeugdzorg ouders het recht geven op een familiegroepsplan, zodat zij zelf, samen met hun familie, buren en vrienden de regie houden over de hulpverlening voor hun kind. Eén hulpverlener per gezin die meer vertrouwen en ruimte krijgt om zijn of haar werk te doen.
- Meer zekerheid voor de mensen die werken in de thuiszorg. Zij zijn nu vaak hun baan verloren en moeten noodgedwongen als zzp’er aan het werk. Meer kans op een vaste baan.
PVV standpunten zorg
- Eigen risico zorg geheel afschaffen
- Terugdraaien bezuinigingen thuiszorg, ouderenzorg, méér handen aan het bed
SP standpunten zorg
- Er komt een Nationaal ZorgFonds, zonder eigen risico. Geen zorgverzekeraars meer. De tandarts, fysiotherapie en de geestelijke gezondheidszorg komen voor iedereen in het basispakket
- Snijden in de bureaucratie: minder formulieren, minder indicaties, minder keurmerken en minder managers.
- Er komt een recht op jeugdzorg, en een basistakenpakket voor gemeenten, zodat niet per gemeente verschilt of een kind of gezin met problemen wel of geen ondersteuning krijgt. Het geld wordt geoormerkt.
- Geen wachtlijsten in de jeugdzorg. Meer toezicht op inkoop door gemeentes zodat ze de juiste specialistische zorg moeten inkopen.
- Goede thuiszorg in de buurt. De zorg in de buurt op een menselijke maat organiseren. Zorg regelen op basis van zorgbehoefte en een einde maken aan de concurrentie tussen aanbieders van zorg.
- Mantelzorgers en vrijwilligers moeten meer ondersteuning krijgen
- Het Persoonsgebonden Budget (PGB) moeten worden behouden en versterkt. De aanvragen van zorg niet meer op basis van financieringsvorm te doen, maar op zorgbehoefte.
- Voor mensen die werken via het PGB gaat gelden dat opbouw van sociale rechten verplicht wordt. Er moeten dus premies voor pensioen, WW en zorgverzekering worden afgedragen. Ook komt er een mantelzorgcontract: familieleden die hun baan opzeggen om de zorg op zich te nemen en via het PGB een inkomen weten te behouden, krijgen meer zekerheid. Dit contract behelst dat er premies worden betaald voor pensioen en WW, zodat ook de mantelzorger sociale rechten opbouwt.
VVD standpunten zorg
- Eigen risico blijft bestaan.
- Kostentoename in de zorg beperken om zorg betaalbaar te houden. Dus ook concurrentie tussen zorgverzekeraars. Het prikkelt hen om de beste zorg te kopen voor de beste prijs.
- Mantelzorgen moeten in overleg worden ondersteund door de gemeentes
- Keuzevrijheid in de zorginstellingen. Zelf kiezen wat je ’s avonds eet, hoe vaak je doucht en of je meedoet aan een spelmiddag.
- Eén hulpverlener in de jeugdzorg, met wie de ouders en kinderen een vertrouwensband kunnen opbouwen. Een hulpverlener die samen met het gezin naar de beste oplossing zoekt, zonder onnodige rompslomp.
- Een persoonsgebonden budget (pgb) verankerd in de wet, met initiatieven voor zorg op kleine schaal en keuzevrijheid.
- De manier waarop verpleeghuizen worden bestuurd verbeteren. Kijken hoe de allerbeste verpleeghuizen het doen. Hoe zij het doen, zo moeten alle verpleeghuizen het gaan doen
Hopelijk is het met deze opsomming duidelijker geworden wat de partijen precies van plan zijn en belangrijk vinden. En vergeet niet, het belangrijkste van alles:
Ga Stemmen!
NationaleHulpgids, dé marktplaats voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp, begeleiding en meer
Hoe staan partijen tegenover het persoons volgende budget in het PGB ipv de huidige profielen ( deze zijn in veel gevallen veel te krap ).
2. Waarom hoor je na alle ellende ( zie stukken nrc en inspanning oersaldo ) zo weinig over het PGB in de verkiezingen voorlichting en de debatten.
IK wil deze antwoorden kunnen wegen ivv met mijn stemkeuze.
Hallo,
Ik lees of hoor helaas alleen de standpunten van de gevestigde partijen, nu ook op jullie site maar ook in de media.
Waar zijn de standpunten van de de nieuwere partijen die ook op de lijst staan? Zijn die niet interessant genoeg om ook hier te benoemen?
Dan pas zouden kiezers een goede afweging kunnen maken.
als het gaat om vergelijken en kiezen.
Jammer vind ik nog steeds dat je niet per aandachtsgebied een partij zou kunnen kiezen.
Mss zijn er nog veel mensen die daardoor niet gaan stemmen..
Ik wens iedereen op 15 maart as. veel succes met het maken van een persoonlijke keuze!!
Tja eerst draai je de PGB de nek om en dan zet je in je verkiezingsprogramma dat je het wilt verankeren in de wet. Doen ze nou het éne en en beloven ze het ander?
Het bureau wat mij al meer dan 10 jaar helpt houdt er mee op. De gemeente doet steeds de tarieven omlaag en verplaatsen mensen naar lichtere categorieën. De mensen die voor het 'keukentafel' gesprek komen lezen de dosiers niet en denken dat ze het zelf wel kunnen uitmaken hoeveel hulp iemand nodig heeft.
Wat ik zo fijn vond bij deze mensen was dat ze me niet anders lieten voelen. Ik kon gewoon mezelf zijn en er was geen (ver)oordeel(ing)over hoe ik leef. Maar als er hulp nodig was dan was hij er en heel erg competent.
Ze houden er mee op aan het einde van dit jaar. Daarna mag ik het doen met iemand die misschien net MBO heeft of net komt kijken in de zorg.
Ik wil weten welke partij het inziet dat psychiatrie in de WLZ thuishoort en niet in de WMO en daar direct korte metten mee maakt.
Als moeder loop ik tegen kasten en muren aan vanwege geen expertise van WMO consulenten.
Na verhuizing in december 2016 van mijn zoon van Rotterdam naar Vlaardingen is het PGB stopgezet en moet er opnieuw eerst een consulente binnen zijn prive- omstandigheden spitten om te beoordelen of de indicaties en de hele anamnese ,het ondersteuningsarrangement WMO van Rotterdam, de brief van de huisarts voor specialistische GGZ wel op orde zijn.Rotterdam draagt niets over onder de noemer"wet op de privacy". Gelijkertijd moeten mijn zoon en ik als onze privacy opnieuw blootstellen aan een voor ons onbekende.
Zoals ik las van de week..iedereen ziet de foto, maar niemand ziet de film.
Ik mis 50 Plus. Wat zijn hun standpunten?
Het was goed geweest als u de standpunten van alle stemgerechtigde partijen had gevraagd. Nieuwe Wegen heeft hierin een heel duidelijk standpunt. Lezers, kies bewust en lees ook even ons verkiezingsprogramma omtrent zorg www.nieuwewegen.nu
Ik mis ook het standpunt hierin van de Partij van de Dieren!!