Steunkousen kosten de kop
Op het ogenblik kost het aan- en uittrekken van steunkousen zo'n 20 miljoen euro per jaar. Die kosten zitten hem vooral in het dagelijkse aan- en uittrekken van de kousen.
Dat gebeurt veel in de thuiszorg.Het Maastrichtse Universitair Medisch Centrum heeft van ZonMw subsidie gekregen om te onderzoeken of het dragen van steunkousen niet gedurende een kortere periode mogelijk is.Het onderzoek wordt geleid door dr Arina ten Cate-Hoek. Er is al eerder onderzoek naar gedaan op kleine schaal. Bij 125 patiënten bleek dat het soms mogelijk was de draagduuraanzienlijk te bekorten. Een schatting maakt duidelijk dat daarmee de kosten met 50% teruggebracht zouden kunnen worden. Daarin zit echter niet de enige winst.
Voor de patiënten is het prettiger als zij de kousen niet meer behoeven te dragen. Op het ogenblik dragen zij de kousen sons twee jaar terwijl dat al lang niet meer nodig is. Het onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum gaat uit van de behoeften en de waarnemingen van de individuele patiënt. " We gaan uit van een standaardperiode van een half jaar en daarna gaan we per individu kijken wat er nodig is", zegt dr. Ten Cate. " In die periode controleren we of de patiënt nog last heeft van het trombosebeen."
Na het optreden van trombose is het dragen van een elastische steunkous in zo'n 35% van de gevallen nodig. Dat cijfer kent overigens grote fluctuaties naarbeneden en naarboven. In totaal komen er elk jaar in Nederland ongeveer 30.000 trombosepatiënten bij. Voor uitgebreide informatie over trombose is www.trombosestichting.nl te raadplegen
[...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Heidi Steven, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Nu op Thuiszorgnieuws: Steunkousen kosten de kop http://bit.ly/goosfi thuiszorg [...]
Vaak wordt dit in combinatie met wassen gedaan bij hulpbehoevende mensen. Iemand laten opnemen in een verzorgingshuis of verpleegtehuis omdat hij niet zelf zijn steunkousen kan aantrekken kost veel meer.
Het gaat erom wie deze handelingen verricht, een verzorgende of een verpleegkundige. Scheelt enorm in het uurloon.
Verzorgende handelingen moeten gewoon door verzorgenden gedaan worden.
Ik maak me meer zorgen om het roekeloos voorschrijven van allerlei medicijnen. Hoeveel zal dat per jaar kosten, is daar ook een onderzoek naar gedaan? Pilletjes voor ditjes en datjes, totdat het lichaam niks meer zelf kan regelen. Dat, kost de gemeenschap pas vel geld.
Vraag me af hoeveel die onderzoekjes naar het dragen van steunkousen zelf niet kosten.
Ik ben ervan overtuigd dat huisartsen en anderen in de zorg veel medicatie,steunkousen, naar dietistes etc. verwijzen, en andere doorverwijzingen doen zonder dat het echt nodig is.Enerzijds omdat ze geen echt antwoord hebben op klacht van client, anderzijds om het geld in de zorg rond te pompen lijkt het wel. Ook merk ik dat veel zorgverleners niet op de hoogte zijn van de tegenargumentatie van medicatie en andere hulpmiddelen, zoals bijv bij cholesterolverlagers met hun pijnlijke bijwerkingen. Omdat ze zich daarin niet (willen) verdiepen, zijn er die torenhoge kosten,en niet alleen in financieel opzicht, ook in menselijk lijden dat niet nodig was geweest! Vaak worden al die kosten aan de patient verweten, je moet echter nogal wat doen om voldoende kennis/boerenverstand te vergaren om tegen de doktersmening etc. in te durven gaan. Je bent in hun ogen al snel lastig, tijdrovend of querillant.
Werk zelf in de thuiszorg.
Bij iemand met steunkousen krijg je 10 minuten om kousen aan of uit te trekken.
In die tijd maak je ook een praatje en signaleert dan van alles.
Soms ben jij de enige die mensen zien op een dag.
Moet hier op bespaard worden?
Vaak word het ook gecombineerd met de douchebeurt.
Dat mensen soms jaren met kousen lopen , onterecht, kan wel, maar heb ik nog niet meegemaakt in mijn 20 jarige loopbaan.
Miranda,
Die zeer korte observatie kan idd
heel handig zijn qua babbeltje tijdens
kousen uit/aandoen..
Waar ik méér over "val" zijn feiten zoals
een arts die ruim 9 jaar 1 cliënt 3 keer
per dag 1 Paracetamol laat slikken..
Reken maar uit;
3 per dag maal 365 dagen per jaar
maal 9 jaar lang; 9.855 pillen !!
Mijn huisarts zei komt u gerust elke dag langs dan helpen de assistenten u met de steunkousen.Dit is geheel gratis en is in nog geen 5 minuten geklaard.
Claudia, tegen mijn schoonvader vertelde de thuiszorg dat hij in bed moest blijven.
Hij mocht absoluut niet lopen.
Mijn schoonvader fietste zelf met zijn steunkousen naar de thuiszorg toe met de vraag of ze hem wilde helpen de kousen aan te trekken.....
Hij is ruim 80 en blijft echt niet wachten totdat ze vanuit de thuiszorg/buurzorg eens komen.
Inmiddels heeft hij een hulpmiddel en daar red hij het vrij aardig mee.
Wellicht investeren in betere hulpmiddelen?
Het is toch belangrijk om de steunkousen aan te doen voor het opstaan!
Eerst een eind fietsen en dan de steunkousen aan is echt geen goed idee.
Het is toch de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun eigen omgeving en dat is nog altijd goedkoper dan opgenomen worden in een verzorgingshuis !!!!!!!!!!!!!!
Ergotherapeuten zijn ervoor om mensen aan te leren met hun beperking of hulpmiddel zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren.
Wat mij opvalt is dat clienten die steunkousen krijgen voorgeschreven bv voor het vocht, en daarbij word er dan ook nog een plasmiddel bij voorgeschreven, maar er is nooit meer een controle door de huisarts of het na het verdwijnen van het vocht het nog noodzakelijk is om de steunkousen te blijven dragen, dus die groep clienten draagt maar door, terwijl het misschien helemaal niet meer nodig is.
Ik vind dat als ze steunkousen voorschrijven voor een kwaal, na een half jaar opnieuw bekeken moet worden of dit nog wel noodzakelijk is.
Dit gebeurt vaak ook met medicatie, jarenlang nemen ze middelen in voor een klacht die misschien al lang niet meer bestaat.
OOk vind ik dat huisartsen als ze een medicatie voorschrijven voor een klacht dit niet meteen voor 3 maanden voorschrijven, want ik kom zo vaak tegen in me werk, dat de lades vol liggen met medicatie die ze maar een week of 14 dagen hebben genomen omdat ze dit medicijn niet verdragen of niet meer in willen nemen, ja en dan ligt het er maar, betaald en wel door de ziektekostenverzekering, daar kan veel op bespaart worden.
Agnes , zei dat de Steunkousen maar worden doorgedragen , terwijl er geen controle is of dat nog moet .
Bij deze reageer ik hierop , ik draag vanaf 1975 lange Elastische Kousen tegen Lymfoedeem , maar LET OP , IK ga elk jaar voor CONTROLE dat wordt meteen geregeld als ik weer geweest ben .
Mijn Kousen mag je elk half jaar vernieuwen , maar na 4 maanden zijn ze al slapper .
IK heb jaren in de Thuiszorg zelf gewerkt en het viel mij op dat nieuwe kousen in de kastlade lagen , terwijl mevr zei hoeft nog niet deze zijn nog goed terwijl het slappe oude kousen waren .
Dan nam ik het voortouw en besprak het mevr dat ze die nieuwe kousen moest gaan dragen , als hulp zijnde vroeger moest je opletten wanneer er weer controles waren .
Dus de Thuiszorgmedewerksters moeten opletten wanneer iemand weer naar een jaarlijkse controle ga en e.v.t. een afspraak maakt voor de client.
Maar ik denk dat tegenwoordig dit zo niet meer werkt
Will
Idd hoeven de Thuiszorg-medewerkers dit NIET te doen;
is verantwoording van de klant of diens familie..
Door invoering van werk-pda in Thuiszorg; time is money
dus al wat je extra doet voor klant is tijd..dus salaris..
Medicijnen idd vaak stompzinnig veel door de automatisering
in apotheken en herhaalrecepten..
Laatst meldde een kind van klant dat er wel ..8 flesjes
oogdruppels en 12 dózen laxeerpoeder in een lade lagen..
Claudia en Roos; ben benieuwd of weekeinde dan hulp beschikbaar
is gesteld zoals HAP ??
In bed blijven tot Thuiszorg komt vaak idd erg lastig..
Maar dat een klant bij mij beslist zijn kousen niet aan WIL
voor 10 uur kost óns onze ruggen en handen qua op vloer moeten
zitten, gebukt en wel..Jammer dat we daar geen extra
salaris voor mogen schrijven..hoewel..ik doe dat wel middels
minuten PDA verhogen met 10 minuten..time is money..