Tarieven ZZP-ers verwarrend
De tarieven van ZZP-ers in de thuiszorg lopen sterk uiteen. Er zijn zelfs ZZP-ers die huh tarief laten afhangen van de draagkracht van de opdrachtgever.
Dat laatste is overigens in de freelance wereld niet ongewoon. Wie in een forum vraagt naar de tarieven, krijgt te maken met een vloed aan heel verschillende redenaties en berekeningen. We hebben een aantal berekeningen gevolgd. Daarbij valt te bedenken dat ZZP-ers niet alleen heel verschillende tarieven rekenen maar ook over heel uiteenlopende kennis en opleiding beschikken. Ook dat heeft invloed op de berekeningen.
ZZP-ers in de thuiszorg voelen zich vaak in het verdomhoekje zitten. Terwijl managers in de zorg grote bedragen incasseren, moeten de ZZP-ers hun tarieven zo laag mogelijk zien te houden om in de markt te kunnen opereren, zo is de mening veelal. Daar komt bij dat het PGB komend jaar met 3 procent wordt gekort. Dat heeft weer meteen gevolgen voor de mogelijkheden van een ZZP-er om een goed maandloon te verdienen. Dat wordt hem of haar extra moeilijk gemaakt als er behoefte is aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die is veelal voor een persoon hoger dan de ziektekostenverzekering voor een heel gezin. De PGB-tarieven worden door ZZP-ers nog al eens beschouwd als " lachwekkend laag".
Voor degenen met een smalle portemonnee is dat wel interessant maar het verandert niets aan het gegeven dat sommige tarieven boven de begroting liggen. Wie de tariefberekeningen globaal doorleest, ontdekt dat deze gemiddeld uiteenlopen van 20 euro per uur tot 70 euro per uur. Er zijn uitschieters naar boven, niet naar beneden. De verschillen kunnen te maken hebben met gezinsomstandigheden en opleiding van de ZZP-er maar ook met zijn of haar gevoel voor de verschillen in inkomen. Het ziet er niet naar uit dat daarin in het nieuwe jaar veel verandering komt.
Een deel van het probleem wordt door ZZPers zelf veroorzaakt doordat ze aan "behandeling" willen doen, terwijl dat niet uit een PGB kan.
De tarieven suggereren wel behandeling.
PGB is hoofzakelijk voor persoonlijke verzorging, verpleging en tijdelijk verblijf. Begeleiding is grotendeels verminderd en gaat d.v. naar de gemeente.
Ik weet niet of dit het probleem van de zzp'ers is. Ik denk eerder van de overheid en het zorgsysteem. Cliënten vragen om behandeling of hebben dit nodig, terwijl ze ergens anders niet terecht kunnen of 'niet in de groep passen'. Zorgverleners springen terecht in dit gapende gat.
Het wordt tijd dat de regelgeving aangepast wordt voor de kleine ondernemer(ZZP) . En niet steeds uitgesteld wordt.
En dat zo snel mogelijk de AWBZ erkening kan worden aangevraagd , op een snelle en goedkoper manier .Zodat de concurentie markt voor de kleine ondernemer eerlijker en mogelijk wordt , dan pas kun je op een eerlijke wijze het tarief aanpassen, en ieder zijn eigen kwaliteiten aanbieden.
Gelijke monniken gelijke kappen, nu is het inderdaad dat de grote organisaties niets merken van de bezuinigingen en het is niet altijd zo dat deze de goede zorg leveren.
Maar krijgen alles op een presenteer blaadje aangereikt!