Toekomstige veranderingen in de kinderopvang
Foto: Flickr/Santa Cruz PL(CC)
Het is de week van de kinderopvang. Er verandert genoeg in de kinderopvang, dus goed om daar eens wat aandacht aan te besteden. Het voelt alsof er veel veranderingen aan zitten te komen in de kinderopvang, maar dat wethouders en bestuurders nog niet helemaal weten hoe zij daarmee om moeten gaan.
Gemeenten merken bijvoorbeeld een aanzienlijke afname in het aantal kinderen dat naar de formele kinderopvang gaat. Uit cijfers van het CBS blijkt dat tussen 2012 en 2014 het aantal kinderen dat naar de formele kinderopvang ging is afgenomen met 72 duizend. In meer dan de helft van de gemeenten kwam dit neer op een afname van 5% tussen 2012 en 2014. Van de gemeenten met minstens duizend kinderen was de daling het sterkst in Westervoort, Edam-Volendam, Rijnwaarden en Enkhuizen. In deze gemeenten betrof de daling maarliefst minstens 20%.
Naast een daling in de kinderopvang, concluderen wethouders van vijftig gemeenten en bestuurders uit onderwijs en kinderopvang ook dat er kansen gecreëerd moeten worden om kinderen zich beter te laten ontplooien. Één van die kansen zou het bundelen van kinderopvang en basisonderwijs zijn zodat kinderen zich beter kunnen ontplooien. Zulke zogenaamde ‘integrale kindcentra’ bestaan al wel, maar zorgen voor wat praktische problemen. Een klassenassistent van een school mag bijvoorbeeld niet ingezet worden op een naschoolse opvang.
Ook willen de samenwerkende organisaties dat alle kinderen recht krijgen op kinderopvang. In het ideaalste geval kan elk kind tot 4 jaar dan twee dagen gratis naar de kinderopvang. Ouders die meer kinderopvang willen, kunnen dat dan bijkopen. Het idee hier achter is dat vroege achterstanden van kinderen zo voorkomen zouden kunnen worden. Bij oudere kinderen zou het dan zo geregeld worden dat zij allemaal recht hebben op een bepaald aantal uur opvang.
Buiten de politiek zouden de veranderingen al breed gesteund worden. De grote bonden steunen de voorstellen, net als de Vereniging Nederlandse Gemeenten en diverse ouderorganisaties. Hoogleraar kinderopvang Fukkink vindt het een goed plan om meer van deze kindcentra op te richten. “Nu gaan kinderen soms op maandag naar de peuterspeelzaal, op dinsdag naar de crèche en op woensdag naar oma. Kinderen hebben juist behoefte aan stabiliteit: vaste gezichten van de staf, dezelfde vriendjes. Dat kan nu vaak niet.’’
Nu wachten op akkoord van Den Haag...
Ben benieuwd over vrije keuzes van ouders voor welk verblijf. Ben bang dat gemeenten contracten voor je gaan afsluiten voor 2dagen opvang voor de laagste prijs. Wil je je kind op een verblijf van jouw keuze: bijbetalen dan! Maar ja, al beter dan nu.
Op zich is het een goed plan voor kinderen van minder draagkrachtige ouders om 2 dagen gratis opvang aan te bieden op de school waar het kind naar toe gaat.(het moet immers betaald worden uit de algemene middelen).
Andere keuzes moeten mogelijk blijven met steun van overheidsgeld(m.i
ook naar draagkracht!)immers, de beroepsgroep van gastouders mag niet verdwijnen, zij leveren m.n zorg op maat!
Het kan geen kwaad om dit te realiseren mits er voldoende ruimte blijft voor eigen keuze.Ben er dus zeker voor, omdat hierdoor geen kinderen in de knel komen van ouders met de laagste inkomens.Maar de thuisopvang moet zo ie zo blijven. Deze mensen kiezen bewust voor deze vorm en leveren hulp op maat voor zowel de ouders met ongeregelde werktijden als aan de kinderen die hierdoor steeds dezelfde persoon/personen zien.