Topsporters of amateurs – hoe gezond is sporten?
Foto: Flickr/Frans Berkelaar (CC)
“Dit kan niet gezond zijn”, zei kopman Robert Gesink onder meer in De Telegraaf na de 13e etappe van de Tour de France in Rodez. Het was een bloedhete dag en de wielrenner had wel 25 bidons vocht tot zich moeten nemen om overeind te blijven. Zijn ploegmaten moeten hem die toespelen, dus het was voor Gesink steeds maar hopen dat het goed zou gaan. Meer dan 12, 13 liter vocht…
Dat klinkt inderdaad niet zo gezond. Voor je het weet loop je een watervergiftiging op (een tekort aan natrium in het bloed waardoor de hersenen ‘vollopen’). Of zou er in de bidons ook een suiker/natrium mengsel hebben gezeten? Laten we het hopen voor onze wielrenner. Hij zou niet de eerste sporter zijn (geweest) die ten onder gaat aan een teveel aan water.
Is sporten wel gezond, vraag je je af als je die hijgende mannen voorbij ziet komen op het tv-scherm. Al dat afzien, niet alleen in de Tour, maar ook in andere fietsrondes in andere landen. Natuurlijk wordt daar het hele jaar door voor getraind, net zoals iedere topsporter elke dag probeert zijn lichaam in topconditie te houden. Maar de doorsnee-Marie-om-de-hoek die zich vier keer in de week staat uit te sloven in de sportschool, rond rent om nóg een kilometertje er bovenop te gooien of die húp van kantoor zó naar de handbaltraining gaat, want ze heeft geen tijd om eerst langs huis te gaan. Is dat gesport wel zo gezond?
De SEH-afdelingen in ziekenhuizen worden elk weekeinde druk bezocht door amateursporters, en op maandag is er een groot aantal ziekmeldingen ten gevolge van sportblessures. Niet zo gezond dus, dat sporten… Maar bewegen is goed en bewegen moet! Zeker… maar er is een verschil tussen bewegen en bewegen. En er zijn talloze werksituaties – neem jullie eigen zorg! – waarin al heel veel wordt bewogen. Met bewegen bedoelen we niet van de tafel naar het aanrecht, maar echt even de pas er in. Die 30 minuten van de overheid…
Beheerst bewegen zonder jezelf tot uitersten op te zwepen is gezond. Een uur wandelen is net zo goed als een half uur hardlopen. Dus wandel liever, dan dat je het risico loopt te struikelen tijdens het hardlopen, of te verstappen, of opeens ontzettende kramp in je kuit te krijgen, die dagen kan aanhouden. Rustig wandelen klinkt saai, maar hoeft dat niet te zijn. Rondrennen zonder goed getraind te zijn en je afstand gelijkmatig te hebben opgebouwd, klinkt stoer, maar is gewoon dom. Sporten is verstandig, sporten is dom. Het is van allebei een beetje, het ligt er maar aan hoe je dat doet.
Dat van die hitte in de 13e etappe, waarin mensen zich uitleveren aan de blakende zon, waarbij je al hoofdpijn krijgt, misselijk wordt en uitgeput raakt als je er alleen al naar kijkt… Gesink had gelijk, dat kan niet gezond zijn. Structureel opbouwen en met mate; hartstikke gezond. Wild te keer gaan en je lichaam de schrik van zijn leven bezorgen, elke week weer… niet zo gezond.
Wat je wel ziet is dat de 13e etappe voor goed getrainde topsportes minder desastreuze gevolgen heeft dan voor de gemiddelde 4 daagse-lopers rond Nijmegen bij 30 graden. Wat met getraindheid en leeftijd te maken zal hebben. Wat de Tour de France betreft; degene met dagelijks steeds het best herstellend vermogen van zijn lichaam (en geest) die wint de Tour. Ik MOET NU ook even denken aan mensen met een energiestofwisselingsziekte http://www.stofwisselingsziekten.nl/, waar onze dochter vorig jaar op 17 jarige leeftijd aan overleed. Deze mensen ervaren de vermoeidheid van een 13e etappe iedere dag terwijl ze niets doen bijv. liggend op hun bed en zittend in hun rolstoel. IN HUN GEVAL GEEN EIGEN KEUS!