1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Aanpak zzp'ers: VAR verdwijnt, palliatieve zorg in gevaar

19 Reacties

Foto: Flickr/Robert Couse-Baker (CC)Waar zzp'ers vorige week nog een lichtpuntje konden vinden in de miljoenennota (zie ons bericht daarover), kwamen er deze week twee veranderingen aan het licht die het zelfstandigen weer moeilijker gaan maken hun werk uit te voeren: de VAR-verklaring zal verdwijnen en de inzet van de zzp’ers in de terminale zorg, of palliatieve zorg, is in gevaar.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer over de VAR-verklaring. Hij wil dat deze wordt vervangen door de BGL: de Beschikking geen loonheffingen. De reden hiervoor is dat de huidige VAR-verklaring zogenaamde schijnzelfstandigheid kan aanmoedigen. Dit houdt in dat mensen op papier als zzp’er werken maar eigenlijk gewoon in loondienst zijn. Als de Belastingdienst vervolgens aan de bel trekt, zijn de gevolgen altijd voor de zzp’er, en dus niet voor de opdrachtgever.

Met de BGL worden zowel opdrachtgever als zzp’er verantwoordelijk voor de vraag of er sprake is van een ‘eerlijke’ dienstbetrekking. Als dat inderdaad zo is, zal dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. De Raad van State vindt de BGL trouwens helemaal niet zo'n goed idee, is te lezen in hun advies.

Maar dat is niet alles. De hardwerkende zzp’er krijgt nog meer gedoe: de Belastingdienst wil een einde maken aan de inzet van zzp’ers in de terminale thuiszorg. De afgelopen jaren heeft de Belastingdienst een oogje dicht geknepen voor de thuiszorgorganisaties die zzp’ers inzetten in de terminale zorg, maar volgens de wet mag dat niet. Dus het moet maar eens afgelopen zijn, vindt de Belastingdienst. Ook dit heeft weer alles te maken met schijnzelfstandigheid.

Thuiszorginstellingen en vakbond FNV Zelfstandigen zijn het hier niet mee eens, volgens hen zijn zzp’ers onmisbaar in de terminale zorg. Volgens hen kunnen werknemers in loondienst die zorg niet leveren omdat er vaak 24-uurszorg geleverd moet worden. Zelfstandigen kunnen hier veel flexibeler mee omgaan en meer 24-uursdiensten achter elkaar draaien.

Wat denkt u? Gaat de kwaliteit van zorg achteruit door deze bestrijding van ‘schijnzelfstandigheid’?

19 Reacties

  • Dietske van Maanen zei:

    Als de zorgverzekeraars de zzp-ers direct contracteren is het fiscaal veilig en kunnen zzp-ers in kleine zelfstandige teams terminale zorg blijven leveren. De zorgverzekeraars hebben echter aangegeven volgens jaar alleen Niveau 5 wijkverpleegkundigen te willen contracteren. Terminale zorg kan echter prima door teams van verpleegkundigen en verzorgenden gedaan worden. Een gemiste kans die snel hersteld moet worden door de zorgverzekeraars. Zzp-ers werken nu ook samen in een palliatief netwerk Palliaterm

  • carin van der Kaaden zei:

    De kwaliteit van zorg gaat zeker achteruit door de jacht op ZZP-ers in de zorg door de belastingdienst. ZZP-ers in terminale zorg zijn onmisbaar. Een terminale cliënt heeft behoefte aan zo min mogelijk verschillende zorgverleners, rust rond het bed. Dit is alleen met ZZP-ers te realiseren. Daarnaast is het budget van een terminale indicatie alleen toereikend als dit uitgevoerd wordt door ZZP-ers. Als dit verdwijnt kunnen alleen mensen die particulier bij kunnen betalen kiezen om thuis te sterven. Dit kan en mag de bedoeling niet zijn.
    Tenslotte, wat is het verschil met een bouwbedrijf die een opdracht aanneemt en deze deels of geheel uit laat voeren door ZZP-ers?

  • GM van Duin zei:

    Als al die ZZP ers zich mee organiseren in een Cooperatie hetzij een ondernemerscooperatie hetzij een werknemerscooperatie zijn de ZZP ers van het gezeur van de Belastingdienst af. Bij de werknemerscooperatie is men in dienstverband van de Cooperatie werknemerszelfbestuur en bij de Ondernemerscooperatie komen vanzelf al meer opdrachten.
    Er zijn verschillende mogelijkheden en ook wij bieden die. Kijk ook maar eens op onze website.

  • BWC zei:

    De zorg vraagt al heel lang om flexibele benadering m.b.t. inhoud en tijd. Dat er veel pgb's zijn zegt voldoende. Dat de nadruk nu bij terminale zorg ligt is het puntje van de ijsberg. Gewoon een praktische oplossing zoeken. Geen gedoe, geen strijd over wet en praktijk. Ook mensen die hier een onwerkbare situatie creëren gaan dood. Inleven in dergelijke situatie doet wonderen. Of is dit de kern van het probleem...inleven!

  • Lien zei:

    Waar is dit land mee bezig?
    We worden opgejaagd al wilde dieren!
    Ik doe mijn werk als Zzper met alle liefde die ik mij heb.
    Waarom wordt het ons zo ontzettend moeilijk gemaakt???????

  • Petra zei:

    Reactie op de ZZP heksen jacht.
    De VAR Verklaring Arbeid Relatie verklaringen gaan verdwijnen en er komt een ander drieletter code voor in de plaats. De BGL beschikking geen loonheffing.

    De regels worden inderdaad makkelijker iemand die zelfstandig werkt kan een BGL aanvragen waarmee hij/zij aangeeft zelf de inkomstenbelasting te gaan aangeven en afdragen zoals iedereen in nederland zou moeten doen.
    Omdat de Nederlandse staat liever sneller wat geld binnen krijgt heeft zij de loonheffing bedacht.
    Loonheffing is dus een soort voorheffing op de inkomsen belasting meestal is de afgedragen loonelasting gelijk aan de te betalen inkomsten belasting tenzij je een hypotheek of andere aftrekposten hebt. Lekker makkelijk voor iedereen.

    Zelfstandigen hoeven geen voorbelasting inkomstn belasting te betalen echter soms krijgen zij een voorlopige aanslag. ook een soort voorheffing.

    Dus als er veel zelfsandigen zijn moet de belasting dienst veel voorlopige aanslagen opleggen en dan kan de belastingplichtige weer een Verzoek of wijziging voorlopige aanslag indienen.Lekker veel werk en daar heeft de belasting dienst dus geen zin in.

    Hoe komt de belasting dienst onder haar verantwoordelijkheid uit, gewoon ergens anders neerleggen.

    Dus als jij een zelfstandige inhuurt voor een klus waar jij ook iemand voor had kunnen aannemen en die persoon geen of valse aangifte inkomsten belasting doet ben jij als opdrachtgever verantwoordelijk voor de inkostenbelasting die deze zelfstandige zou moeten betalen.

    Volgens mij is dit iets tussen de zelfstandige en de belasting dienst en heeft de opdrachtgever daar niets mee te maken die heeft toch voor de dienst betaald die hij heeft gekregen en dat is inclusief alle belasting van omzet- tot inkomstenbelasting en premies.

    Ik zal een voorbeeld proberen te geven.

    Ik probeer het wat duidelijker te maken, ik kan geen pizza maken en betel er een bij een zelfstandige pizza bakker op de hoek in 2013. Natuurlijk heb ik gevraagd naar de BGL van deze pizza bakker en hij liet mij deze natuurlijk zien en wij zijn overeengekoemen dat hij zelf de inkomstenbelasting premies en omzet belating zou afdragen.
    Ik zou wel erg verbaast zijn als ik nu in 2014 de omzetbelasting, inkomstebelasting en premies voor deze pizza bakker zou moeten betalen.

    Volgens mij is iedereen het met mij eens dat dit iets is tussen de pizzaboer en de belasting dienst.

    Echter de belastingdienst en haar bezielt leider Eric Kwibus snapt dit niet, vandaar deze onzinnige regels.
    Eric wil je het echt makkelijker maken voor de burgers schaf je deze overbodige regels af en ga je samen met je belastingdient gewoon je werk doen.

  • nan zei:

    Dus eigenlijk moeten we nu boos zijn omdat iemand een einde wil maken aan de uitbuiting van mensen die zorg leveren?

  • Sarina zei:

    Wat te denken van de terminale client die nu in zorg is bij de zzp-er. Dat er in deze fase van de patiënt verteld moet worden dat er per 2015 een ander zorgteam het over gaat nemen tgv de wijzigigingen doorgevoerd door de regering. Willen we dit echt!? De tijden van langdurige contracten is sowieso voorbij. Wanneer gaat de zorgverzekeraar nu inzien dat een zelfstandige in de zorg niet alleen hoeft te bestaan uit een niveau 5. Straks wordt de zorg waar je recht op heb zo geminimaliseerd qua indicatie omdat je eerst je netwerk moet inschakelen dan wil je als patiënt ook zelf kunnen kiezen wie je inschakeld als zorgverlener/organisatie voor dat stukje indicatie wat je hebt gekregen. Als alleen niv. 5 gecontracteerd is ben je dus automatisch in sommige gevallen aangewezen op een organisatie. Weg vrijheidskeuze!!

  • Francien zei:

    Graag wil ik reageren als zzp verpleegkundige in de terminale zorg.
    Ik denk heel vaak aan mijn ouders wanneer zij op sterven komen te liggen.
    Wat zou ik graag hen ook in de thuissituatie laten verzorgen. Ik doe dit werk met hart en ziel en velen met mij!
    Heel veel thuiszorginstanties kunnen geen 24 uurs zorg leveren, dus al deze mensen moeten hun laatste tijd maar naar een verpleeghuis .Want de staat denkt dan dat ze stukken voordeliger uit zijn. Dit is echt niet waar . Ze komen er wel achter. Wanneer er weer veel meer zzpers geen werk hebben.

    Geweldige zorg werd er geleverd in Nederland.
    JAMMER!! VERLEDEN TIJD....

  • Janneke zei:

    Wat wordt nu precies bedoeld met: "maar volgens de wet mag dat niet". Wat mag niet volgens welke wet?

  • karin zei:

    Volgens mij lopen er twee dingen door elkaar in deze discussie. Waarom kunnen de thuiszorgorganisaties geen 24 uurszorg leveren met mensen in loondienst? Als dit vanwege de arbeidstijdenwet is (bedoeld voor het bewaken van de gezondheid van de medewerker maar in de zorg indirect ook natuurlijk de kwaliteit van de zorg, meerdere blokken van 24 uur achter elkaar intens zorg verlenen houdt geen mens kwalitatief goed vol!) dan is de praktijk dit te omzeilen door zzpers int te zetten (voor wie deze wet niet geldt) juist slecht voor de kwaliteit......
    Ik kan me ook voorstellen dat organisaties problemen hebben met de garantieuren die ze moeten geven aan 24 uurs- zorgenden, als er niet voldoende vraag naar deze vorm van zorg is. Die is namelijk nogal fluctuerend en erg slecht te sturen. En dat vraagt om veel fexibelere "contractvormen" zoals zzp-via-bemiddelingsbureaus die uit een breed aanbod aangesloten zorgverleners een team rond een zorgvrager kunnen formeren. Je kunt zeggen dat dit schijn zelfstandigheid is, maar is het daarmee slecht en moet je het dus uitbannen? Voor deze vorm van zorg volgens mij niet. Is niet te vergelijken met bv de HH hulp die ontslag krijgt en via een alphahulp constructie weer aan de slag mag!

  • B.Ovcharenko zei:

    Ik werk al lang als een ZZP'er en ben gedeeltelijk ook in loondienst. Ik kan zeggen dat ZZP'ers betere kwaliteit leveren dat instellingen. Je kan nooit vergelijken hoe zelfstandigen werken en mensen in loondienst. Ik probeer af en toe iets verbeteren, maar dat is tegen de muur praten en uiteindelijk wil je niet meer de strijd tegen mooie regels dat ergens achter de computer met een kopje koffie worden bedacht. Op papier is dat mooi en verantwoordelijk, maar in praktijk werkt dat niet.

    Zorg hoef niet zo duur te zijn. Geef een goede opleiding voor verpleegkundigen en weg met "specialisten" die het werk alleen belemmeren. Beter opleiding en meer verantwoordelijkheid voor verpleegkundigen i.p.v. steeds meer laagjes te creëren.

  • Paul Stolwijk zei:

    Ik ben met carin vander kaaden eens: steeds meer bedrijven zetten de arbeidscontracten om in zzp-contracten. Hetgeen dus de schijnzelfstandigheid bevordert waar die meneer Kwibus er op tegen is. Waarom wordt dan deze kwestie in de overige bedrijfstakken niet aangepakt ?

    Laat de toegewijde,professionele, liefdevolle ZZp-ers in de zorg met rust, kabinet !!!

  • riet boef zei:

    Hallo ik zal mij even voorstellen ik ben riet en ben 24 uurs verzorgster en ben 61 jr.
    Ik was drie jaar geleden na een periode van onvrijwillig werkloos zijn in de bijstand terecht gekomen en werd gepucht door de sociale dienst om zzp er te worden in de zorg, er was altijd weer een weg terug zeiden ze toen.
    met angst en beven heb ik het gedaan en heb het reuze naar mijn zin gehad de afgelopen drie jaar ik had een var verklaring en werkte/werk via bemiddelingsbureau's maar alles geeft mij zoveel zorg en stress dat ik overweeg ermee te stoppen.
    Momenteel heb ik maar een cliënte en die gaat per oktober naar het bejaardenhuis omdat het geld opraakt, ook de bemiddelings bureau's krijgen minder hulpaanvragen en dus zit ik in de stress.
    al die veranderingen hebben veel onrust veroorzaakt niemand weet wat en hoe het gaat worden.
    Ik weet dat ik niet de enige ben maar ik ben benieuwd hoe de bijstand reageert als meer mensen mij gaan volgen en dat door al die onzekerheden, veranderingen die onze regering nu in gang zet.
    enorm balen,

  • Ingrid Leurs zei:

    Wanneer laten ze de zzp-er eens eindelijk met rust, hulpbehoevende
    mensen zijn blij met ons omdat we veel flexibeler kunnen werken en
    ook omdat we met een klein team bij een client kunnen werken wat
    toch prettiger is.
    Zeker in de palliatieve zorg is dit toch wenselijk, als ik in mijn
    laatste levensfase beland hoop ik toch echt dat er een zzp-er aan
    mijn bed kan staan, U toch zeker ook?

  • Pascal Noordover zei:

    Evita Zorg is zeer nauw betrokken bij deze kwestie. Wij hebben in de uitzending van Nieuwsuur van afgelopen zondag onze zorgen uitgesproken en de politiek gevraagd om een oplossing.

    Deze week kwam ons het volgende nieuws ter ore: http://t.co/vfy7snmS3j
    Wat een geweldige opsteker in dit langslepende process!

  • greet zei:

    Hallo alle zzp, rs
    vol verbazing hoor en lees ik ook over deze afschaffing!
    al onze mensen die vroeger zo kogelhard moesten werken worden allemaal in de steek gelaten.
    het is juist zo fijn dat deze mensen thuis kunnen blijven en in hun eigen omgeving kunnen sterven.
    mijn eigen moeder kon dat helaas niet.
    en werdt vaak huilend aan haar lot overgelaten in het verzorgingstehuis.
    is dit wat het kabinet wil?'
    de tijd, aandacht die wij kunnen geven aan deze mensen is dus niet belangrijk...
    schandalig en geen woorden voor.

  • Greetsche zei:

    Zo even een ander verhaal.Ik praatte tijdens een wandeling met een duitse mevr ze zij dat we in nederland alert moesten zijn we hebben een van de beste verzorgingsbeleid ter wereld. De situatie in duisland zoals zij t zei:10%van een inkomen gaat naar de kerk.als je naar een ziekenhuis gaat 10 euro per dag eigen bijdrage max. 480.fysio en ergo kennen ze daar bijna niet.wel als particulier.Das alterheim.iedereen om 18.00 in bed de nachtdienst 1 persoon kan dit anders niet aan.Dansen,kienen uitstapjes bloemschikken? Kennen ze niet..zelf zijn we eens in een stift geweest,midden in de bossen daar konden we wel koffie drinken zei een begeleider.vergeet het maar. Van 12 tot 15 uur verplichte rust.niet praten,niet eten,niet bewegen.dit was 5 jaar geleden.dag koffie.Als je als oudere in een heim komt, moet je dat zelf betalen.Je huis opeten,heb je je huis aan een kind gegeven moet dat kind voor jou betalen.Zowiezo moet een kind voor zijn biologische ouder betalen.ook een pleegkind een mishandeld kind,een kind van gescheiden ouders die al 40 jaar zijn verwekker niet gezien heeft.Deze mevr zei:Nederland zal wat veren moeten laten.Want wat jullie mogen en kunnen dat is toch onbetaalbaar?

  • Cécile Daniels zei:

    Zeer merkwaardig dat de Belastingdienst bepaalt dat er geen 24uurs diensten meer mogen worden ingezet voor terminaal zieken en andere chronisch zieken die dit nodig hebben.
    Ik dacht dat de Belastingdienst voor afdracht belastingen is ingesteld, en dat de beslissingen over zorg en aanverwante benodigdheden bij het ministerie en consorten ligt. Misschien Schoenmaker blijf bij je leest?????

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.