Verpleegkundigen en leraren het gelukkigst
Juffen, meesters, docenten, verplegers en verpleegsters zijn de gelukkigste werknemers van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door arbeidsbemiddelaar Start People en multimediaplatform Wendy, dat is uitgevoerd onder bijna 1.400 flexwerkers.
Leerkrachten gaven als belangrijkste reden voor hun geluk het omgaan met de leerlingen en het prettige contact met collega’s. Laatstgenoemde was ook voor de verplegers één van de redenen dat zij zich gelukkig voelen op het werk. Daarnaast zou de zorg en de omgang met patiënten hen veel geluk en voldoening brengen. De minst gelukkige werknemers op de arbeidsmarkt blijken kantoormedewerkers die vooral veel telefoon beantwoorden en veel achter de computer zitten.
Zaken als reisafstand en salaris bleken niet van invloed te zijn op het geluk dat werknemers ervaren in hun baan. Uitdagend, afwisselend werk op niveau bleek echter des te meer invloed te hebben op dit geluk. ’’Geld maakt niet gelukkig”, constateert Rianna Koene van Start People tegen Telegraaf. ‘’Werknemers halen vooral voldoening aan goed kunnen samenwerken, de waardering die ze krijgen van collega’s en het contact met klanten. Ook werkzaamheden die concreet resultaat opleveren, zoals bijvoorbeeld zelf een product maken of een reparatie uitvoeren, dragen bij aan het werkgeluk’’.
Het onderzoek concludeerde wel een verschil tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo bleken jongeren onder de 35 minder gelukkig te zijn in hun baan. Zij gaven hun baan gemiddeld een 7,2, terwijl hun oudere collega’s hun baan met een 7,7 beoordeelden.
Op de vraag of werk bijdraagt aan het levensgeluk van een individu, antwoordde 89% dat dat inderdaad het geval is.
Wat vind jij? Ben jij zo'n Heeft jouw baan invloed op jouw geluksgevoel?
Werken in de zorg geeft inderdaad veel voldoening. 1 juli aanstaande werk ik op de kop af 20 jaar in de zorgsector. De voldoening in mijn werk vind ik in de uitdaging om menselijk contact te maken met de dementerende ouderen die ik verzorg. De momenten van humor, van ontroering en van verbondenheid geven me kracht en energie om met dit werk door te gaan.
Om ze mens te laten worden door de zorg in de ochtend: lekker douchen, mooi aankleden, lekker eten voor te zetten en ze 's avonds in alle rust in bed te leggen.
Ik denk aan de momenten dat ik bij het sterfbed gestaan heb van vele zorgvragers, de dankbaarheid van de familie.
Het contact met collega's: samen ervoor te gaan tijdens een dagdienst bijvoorbeeld. Of als ik workshops rouwverwerking geef hoor ik van hen ontroerende verhalen.
Werken in de zorg heeft mijn persoonlijkheid op een diepgaande manier positief beïnvloedt. Ik zeg weleens: Het werken in de zorg is een opdracht vanuit het universum om te worden wie ik nu ben !!!
Respect voor jou Paul Stolwijk ... Ik ben ook een verzorgende, werkt met ouderen en ik vind het ook zelf erg leuk en geeft mij ook een voldoening als ik weer een ander heb kunnen helpen.
Het is ook een dankbaar werk!
Als leraar ben ik binnenkort al 45 jaar getrouwd met een ... verpleegkundige. Kun je nagaan hoe gelukkig wij zijn!
Wat een mooi verhaal van Paul. Ik kan me daar helemaal bij aansluiten. Ik werk nu een aantal jaren in de zorg, maar het geeft me veel voldoening. Als coach, verzorger, begeleidster of op rouw- en verlies vlak. Het is fijn om voor mensen iets te betekenen als je afhankelijk wordt/bent van anderen.Ik werk met ouderen en met jonge mensen. De mix vind ik heel inspirerend.Ik hoop het nog lang te mogen doen. En ben zeer dankbaar dat ik dit werk mag doen. Begeleiding, verzorging, coachen en energetisch werk.
Ik wil niet knotere,zwartkijken,maaaar tis een onderzoek van een uitzendburo voor flexwerkers.Als ik aan een onderzoek meedoe en mijn inkomen hangt ervan af geef ik gewenste antwoorden.Hoe betrouwbaar is zo een onderzoek en hoe is de vraagstelling?ben je gelukkig omdat je wel gezond bent,dat je kinderen goed leren en geen drop-outs zijn? Geeft het je een tevreden gevoel dat je thuis lekker kunt ontspannen? En ben je daarom gelukkig? Zaten zulke vragen in dat onderzoek?
Ben ik even gelukkigj...en verpleegkundige en docent
geluk is een zijns staat en hangt af of je jouw essentiele zelf bent, een individuele expressie van het creatieve leven. Dan speel je geen rollen bijvoorbeeld verpleger of leraar of aardige persoon...heel mooi maar leeg van binnen. Op een dag loop je dan niet meer weg van dat gevoel van leegte. Je essentiele zelf zijn brengt geluk..is creatief, liefdevol en onbaatzuchtig gevend en ervaart echte relatie en voldoening, is mededogend en brengt licht, houdt het hart open ook als je je zin niet krijgt. Vraag is wil je doorbraak of afbraak, gelijk of geluk, een eikel zijn of een eik voor een ander. Wat je zaait zul je oogsten.wat je dat doe het met heel je hart en ziel...gelukkig zijn degenen die hebben gezocht en geleerd te dienen albert Schweitzer. Als we verlangen om te dienen maken we niet alleen onszelf gelukkig maar ook de wereld ..Ghandi. iedereen kan groot zijn, want iedereen kan dienen M. Luther King. Al mijn uitvindingen kwamen voort uit de gedachte hoe ik de menshed kon dienen..Edison
Laat de overheid het maar niet horen. Voor je het weet worden de arbeidsvoorwaarden verslechterd. Zodra zorg leuk dreigt te worden komt er een reorganisatie.
Zie de gang van zaken rond het pgb de afgelopen 4 jaar!
lijkt me een heel betrouwbaar onderzoek als het is uitgevoerd door start people!!!!
Nou dat weet ik niet zo precies. Ik denk dat de hoge pieten wel gelukkig zijn met hun hoge salaris van rond de 70.000-300.000 per jaar. Ook in de zorg zijn er heel veel mensen opgebrand vanwege uitbuiting en zelfverrijking door de hoge pieten.
Het wordt trouwens hoogtijd dat de zorg meer aandacht gaat besteden aan de privacy van cliënten en personeel i.v.m. het mobiele-telefoon foto-tijdperk.
Ik zie regelmatig foto's van mensen op de sociale media waar ik mijn bedenkingen heb of er überhaupt wel toestemming gegeven is voor het maken en plaatsen deze foto's. Mensen maken ongevraagd foto's (onder een grapje) van patiënten, en familieleden maken ook stiekem foto's van thuiszorgverleners en zetten ze online zonder dat zorgverleners er toestemming voor gegeven heeft, erger nog, men weet niet eens dat er foto's gemaakt zijn.
Dus bij deze, maak het maken van foto's van cliënten en zorgverleners strafbaar, als deze zonder toestemming gemaakt zijn en geplaatst zijn op de sociale media. (Volgens mij is het ook strafbaar!)
Wil je foto's maken, maak dan foto's van jouw eigen familie en plaatst die op de sociale media.
Bij elke (nieuwe) zorg een passage in het wederzijdse contract opnemen dat ongevraagd foto's maken strafbaar is!
Een kennis van mij schrok zich rot toen hij een foto van een demente familielid op de sociale media zag. Het was een uitje, maar de patiënt in kwestie kan hiervoor onmogelijk toestemming voor hebben gegeven.
Desbetreffende foto is ''verwijderd'' maar het broedt zich gewoon door op het Internet. Alles wat op het Internet geplaatst wordt is nooit meer te verwijderen, het is erger dan foto's op straat gooien, dat wil je toch niet? In dit geval worden foto's over de straten van de hele wereld gegooid en foto's komen in handen van wildvreemden. Er moet een Wet komen om patiënten en zorgverleners te beschermen tegen de asociale media gekte.