VNG: "PGB moet voldoende zijn voor huishoudelijke hulp"
Een volgend hoofdstuk in het verhaal rondom de huishoudelijke tarieven. De VNG vindt dat Pgb-houders van het budget dat zij van de gemeente ontvangen een huishoudelijke hulp moeten kunnen inschakelen. Dit klinkt logisch, maar de praktijk is weerbarstiger.
Uit eerdere artikelen blijkt dat er toch aardig wat gemeenten zijn die een budget uitkeren, waar pgb-houders geen huishoudelijke zorg voor kunnen inkopen.
Naar aanleiding van dit persbericht is ZoekPgbZorg gaan vragen naar het standpunt van de VNG over de tarieven voor huishoudelijke verzorging.
Frea Broekman van de VNG zegt hierover:
"Heb je een pgb, dan moet je voor dat bedrag een huishoudelijke hulp in kunnen inschakelen"
Mevrouw Broekman is, net als eerder de wethouder in Huizen, terughoudend in het noemen van een minimumtarief.
Per Saldo, belangenvereniging van budgethouders, vindt dat de tarieven voor de huishuidelijke verzorging omhoog moeten. Dit vindt ook ACTIZ, de branchevereniging van thuiszorgorganisaties.
De VNG geeft nu impliciet aan dat zij bijvoorbeeld een tarief van onder de € 14,- te weinig vinden, want daar kun je geen huishoudelijke verzorging voor inkopen.
Wellicht wordt het tijd voor alle betrokken instanties en gemeenten om gezamenlijk om de koppen bij elkaar te steken en dit probleem op te lossen.
[...] VNG De gemeenten zijn altijd tegen het idee van een vastgesteld minimumtarief voor huishoudelijke zorg geweest. Zij vinden dat er voldoende moet worden betaald, maar willen het tarief niet opgelegd [...]
[...] met zulke lage tarieven, lukt het niet om een goede huishoudelijke hulp in te huren. Terwijl ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG) aangeeft dat het pgb voldoende moet zijn om de huishoudelijke hulp in te kunnen [...]
Minister Klink lijkt alle realiteitszin kwijt te zijn door 300 miljoen euro uit te willen geven om 200 miljoen te besparen op het Persoonsgebonden budget (Pgb). Dat is immers het directe gevolg van zijn maatregel om vanaf 1 juli het Pgb aan banden te leggen. Zorg in natura, het alternatief voor Pgb zorg, is immers 30 procent duurder.
Het Ministerie wéét dat ieder jaar het bedrag voor Pgb’s stijgt. Mensen weten immers steeds beter het Pgb te vinden als alternatief voor wachtlijsten, persoonlijkere zorg en vaak gewoonweg betere zorg. Demissionair Minister Klink (CDA) misbruikt het Pgb om een rookgordijn te trekken over het falend beleid om binnen de AWBZ nou eens écht op de kosten te gaan letten. In 2009 hebben specialisten door foute berekeningen per persoon ruim 40.000 euro méér inkomen gehad.
Totale kosten; 400 miljoen euro en niet één cliënt extra geholpen…
Als de politiek haar huishoudboekje beter op orde wil krijgen zouden ze er goed aan doen het Pgb meer ruimte te geven. Pgb zorg is immers 30 procent goedkoper dan AWBZ zorg en komt altijd voor 100 procent terecht bij de zorgvragers. Als die het niet goed besteden moeten zij het, anders dan de specialisten, wél terugbetalen.
Het is aan een volgende minister om het Pgb wettelijk te gaan verankeren om écht op zorgkosten te kunnen gaan besparen.
Robby van Lankveld,
Zorgverlening de Leijgraaf.