Werken via een toegelaten zorginstelling?
Eerder hebben we besproken wat voor hulpen de mogelijkheden zijn om zorg in natura aan te bieden nu de nieuwe regels rond de AWBZ van kracht zijn geworden, met strengere eisen aan het ontvangen van een Persoonsgebonden Budget. De conclusie was dat je als zzp’er in de praktijk vooralsnog geen AWBZ zorg in natura aan kan bieden. Als het goed is verandert dat binnenkort (zie het eerdere artikel ‘Hulp zijn onder de nieuwe AWBZ; de kansen’) en kan je direct een contract afsluiten met het zorgkantoor. Maar zelfs dan kun of wil je misschien niet voldoen aan alle eisen die dat zorgkantoor stelt. In dat geval zou je in theorie nog steeds via een van de ‘toegelaten zorginstellingen’ kunnen werken. Die mogelijkheid bespreken we vandaag.
Wat is een toegelaten zorginstelling?
Iedere zorginstelling moet een toelating van het ministerie krijgen om verzekerde zorg te mogen leveren. Deze regeling is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorginstelling te kunnen controleren. Het betekent dat een zorgverlener een aanvraag in moet dienen en moet voldoen aan alle voorwaarden van de Wet toelating zorginstellingen. Dat geldt voor alle zorginstellingen die zorg uit de Zorgverzekeringswet of AWBZ zorg willen leveren. Zorg die uit een PGB wordt betaald hoeft niet door een instelling te worden geleverd en een toelating is dan ook niet nodig. Hetzelfde zal gelden onder de veranderde regels voor zelfstandigen die direct door een zorgkantoor worden ingehuurd, ook die hoeven niet apart toegelaten te worden.
Werken via een toegelaten zorginstelling
Een belangrijke reden om het verlenen van de zorg via een instelling te laten lopen was dat op die manier de AWBZ zorg verzekerd was. Dat geldt ook automatisch voor zorg die met een PGB wordt ingekocht, dus verzekerde zorg bestond eigenlijk alleen als een zelfstandige direct door het zorgkantoor zou worden ingehuurd. Met het verwijderen uit de wet van de eis dat de zorg ‘via een instelling’ moet worden geleverd, is dit opgelost. Toch kan je je nog steeds voorstellen dat het handig kan zijn om je via een instelling te laten inhuren. De instelling kan dan allerlei administrative rompslomp van je overnemen en makkelijker vervanging regelen als jij niet beschikbaar bent. Helaas gaat dat niet zomaar.
Het probleem is dat zodra je via een organisatie werkt, je zelfstandigheid voor de belastingdienst in gevaar kan komen. Om dit te omzeilen was een paar jaar geleden de praktijk ontstaan van het werken via een toegelaten instelling door middel van subcontracten of via een soort bemiddelingsbureaus die geen zorginstellingen waren. Op die manier kon een zelfstandige toch zorg in natura leveren, via een andere route. De rechter vond in 2009 dat zulke constructies niet door de beugel konden. Dat is een van de aanleidingen geweest voor de overheid om de wet te veranderen, zodat zorgkantoren zzp’ers nu ook direct kunnen inschakelen (in theorie).
Ondertussen heeft de belastingdienst deze positie wel genuanceerd, zie de uitleg op hun website. De rechterlijke uitspraak uit 2009 gaat volgens hen vooral over wie zich zorgaanbieder mag noemen. Een bemiddelingsbureau dat zzp’ers ‘plaatst’ maar zelf geen verantwoordelijkheid draagt, is geen zorgaanbieder. En dus mogen ze geen zzp’ers inschakelen om zorg te leveren alsof ze wel een zorginstelling zijn. Maar als een toegelaten zorginstelling (die dus ook zorgverlener is) gebruik wil maken van zzp’ers voor sommige van hun activiteiten, dan mag dat best volgens de wet. Zolang die instelling maar de verantwoordelijkheid draagt voor de geleverde hulp. En daar zit het addertje onder het gras, want de belastingdienst zegt tegelijk ook:
“Aan de inschakeling van derden voor de levering van zorg kleeft echter wel het fiscaal risico dat de feiten en omstandigheden van het geval voor de inspecteur aanleiding kunnen zijn om tot een dienstbetrekking te concluderen. De inspecteur zal dit steeds per situatie beoordelen.”
Als zelfstandige in de zorg -en hulpverlening ben je dus niet zeker van je zaak. Blijf je wel zelfstandige als je via een instelling werkt? En als de belastingdienst dat de ene keer wel accepteert wie weet wat ze de volgende keer zeggen. De inspecteur beoordeelt het immers van geval tot geval. Uit de praktijk is gebleken dat de belastingdienst deze relatie in principe als dienstbetrekking aanmerkt. Dat betekent dat jij misschien niet meer als ondernemer zal worden aangemerkt en de zorginstelling wellicht alsnog een naheffing tegemoet kan zien, als je via hen werkt.
Wat dan?
De conclusie is dat werken via een toegelaten instelling weliswaar is toegestaan vanuit het oogpunt van de zorg wetgeving maar dat de belastingdienst dit in praktijk onmogelijk maakt. Dus zolang de voorwaarden voor het afsluiten van een contract met een zorgkantoor nog niet zijn versoepeld (daar wordt dus wel aan gewerkt), lijk je als zelfstandige niet aan de slag te kunnen bij mensen die zorg in natura ontvangen.
Maar wat dan? Is er niet iets op te verzinnen? Toch (gedeeltelijk) voor een vast dienstverband kiezen? Her en der wordt ook nagedacht over het vormen van organisaties van zzp’er, een soort cooperaties. Daarmee zou het dan makkelijker zijn om aan de voorwaarden van de zorgkantoren te voldoen, zonder dat je voor de belastingdienst in dienstverband bent. Deze twee mogelijkheden zullen een volgende keer bespreken.
Het is een goed idee om ZZP-ers ook in zorginstellingen te laten werken want de uitzendkrachten verdienen zeer weinig, terwijl het uitzenbureau wel goed aan uitzendkrachten verdient.
Daarnaast zijn ZZP-ers veel goedkoper dan uitzendkrachten, raar maar waar. Het is het uitzendbureau die het geld opslokt!
Goed dat er eindelijk verandering in dit systeem gaat komen.
ZZP-ers moeten ook direkt via zorgkantoren kunnen werken, dit is veel goedkoper want dan sluit je de (uitbuitende) bemiddelingsbureaus en uitzendbureaus gewoon uit.
Hallo, inderdaad een goed idee om ZZP'ers via zorginstellingen te laten werken, maar ik vind, dat zij wel zelfstandigen moeten kunnen blijven! Ik ben van oorsprong kinderverpleegkundige, heb van 2004 tot in 2007 bij een thuiszorgbureau voor kinderverpleegkundigen gewerkt, maar omdat het aanbod van patiëntjes te complex werd ben ik daar weg gegaan. sindsdien werk ik als werkneemster voor gezinnen met een PGB heb dus zeer intensief contact met die gezinnen, alweer 5 jaar, de 2 gezinnen waar ik nu werk zouden mij nog graag een aantal jaren willen behouden, maar voor hen is de toekomst zeer onzeker. Maar voor mij ook, ik ben geen ZZP'er heb niet genoeg ervaring meer om weer in een ziekenhuis te gaan werken en weet dus ook niet in welke hoedanigheid ik mij bij een zorginstelling zou kunnen inschrijven. Wel wil ik héél erg graag bij deze gezinnen blijven werken....Wat nu in 2013? Ik zit ook nog met het BIG-verhaal,omdat ik weinig echt verpleegkundige handelingen doe vraag ik mij af, hoe ik mijn bevoegdheid kan behouden als VK. Gelukkig werk ik ook nog als invalkracht bij een Kinderrevalidatiecentrum, maar dat wordt ook niet fulltime. Ik ben bereid cursussen te volgen maar haal daarmee niet mijn punten voor vk-handelingen!Heeft iemand goede raad voor de toekomst? Ik moet nog zeker 11 jaar werken!
Op dit moment voldoe ik niet aan de uren die gesteld worden aan zzp ers, dus ben ik gewoon zelfstandige.Samen met een vijftallig vrouwen hebben we een team gevormd om met elkaar zelfstandig voor een twee of drie cliënten te kunnen werken.Ieder heeft zo haar eigen praktijkervaring, zelf heb ik een agogische achtergrond (dus geen verpleegkundige) maar mijn achtergrond en ervaring heb ik hard nodig bij cliënten die ik op dit moment samen met mijn collega,s begeleid.Een voorbeeld; Een client die zelf medisch specialist was in zijn werkzame leven en dementerend (zorgzwaartepakket 7) wees alle reguliere zorg af.De coördinator ouderenzorg in zijn regio kon geen enkele zorg aan huis leveren, deze werd steeds niet geaccepteerd.
Via een familielid ben ik benaderd om te onderzoeken of mijn aanpak en ervaring zou kunnen werken.Zeker ook om de partner te kunnen ontlasten, zij wil haar man zo lang mogelijk thuis laten.
Eerst ben ik met het familielid kennis gaan maken, gewoon om te kijken of er een klik was.Bij dementerende moet je persoonlijkheid een connectie maken met de client.Dit is heel goed verlopen en de client kan voorlopig thuis blijven met onze ondersteuning.
Nu weet ik nog steeds niet of ik met mijn diploma en ervaring uit het verleden als coach/supervisor in aanmerking kom voor de huidige veranderingen in de vergoeding.De client die ik beschrijf heeft nogop tijd een pgb aangevraagd en gekregen
Sorry het vorige bericht was al weg voor dat ik had afgerond.
Mijn vraag is dacht ik wel duidelijk.Wel wil ik nog vermelden dat in het team ook verpleegkundige zijn.
Word ik niet als deskundige aangemerkt omdat ik geen verpleegkundige ben, of kan juist mijn ervaring op het psychosociale vlak als deskundigheid gezien worden?En voor de client daardoor gehonoreerd?
Beste Atie,
Je hoeft niet veel verpleegtechnische handelingen hebben verricht voor het behouden van je BIG-registratie. Ik ben z-verpleegkundige, werk sinds 3 jaar als PGB'ster. Je moet event. aan kunnen tonen (bij controle) dat je de afgelopen 5 jaar als verpleegkundige hebt gewerkt, gemiddeld 8 uur per week. Natuurlijk wordt er ook van je verwacht dat je je vak bijhoudt maar je hoeft niet ik weet niet hoeveel accredatiepunten te hebben. De V&VN had daar geen goede info over maar bij de Zorgprofessional weten ze dit wil. Zie hun forum.
Vr. gr. Annet
Hoofd hart handen
Goedemorgen,
Als AWBZ instelling geef ik de mogelijkheid hulpverleners zich aan te sluiten bij mijn instelling. Het is onjuist dat dat belastingtechnisch niet gaat. Wel moet de instelling met de hulpverlener administratieve handelingen uitvoeren om dit probleempje te voorkomen.
Per 22 december 2011 is officieel de regel ingegaan dat voor nieuwe PGB houders geldt dat zij alleen zorg in mogen kopen via een AWBZ instelling.
Per 1 januari 2013 verdwijnen de Zorgkantoren. Dus zal er nooit door hun rechtstreeks ingekocht kunnen worden, zoals bovenstaande berichten doen vermoeden. De Zorgkantoren gaan over in de verzekeringsmaatschappijen voor de Zorgzwaartepakketten. De andere PGB voorzieningen vallen onder de Gemeentes oftewel WMO. De pakketten zijn dit jaar ook veranderd en ook de aanvraag van de pakketten zijn veranderd.
Vriendelijke groet,
Adike Grooters-Viellevoye
Zorgorganisatie en Registertherapeut
Beste Viellevoye,
Wat bedoel je precies met: " Zorgkantoren gaan over in de verzekeringsmaatschappijen voor de Zorgzwaartepakketten? "
Betekent dit dat, bemiddelingsbureaus onderdeel zullen gaan worden van zorgverzekeraars?
En wat gebeurt en dan met het personeel die bij deze bemiddelingsbureau werken?
En wanneer precies gaat dit in, welke maand in 2013?
Stop! Nu actueel dat 'de verlenge arm' constructie niet mag. Zie google: europsyche
Kijk eens op de website's van één van de steunpunten van PrivaZorg. Dit is een landelijk werkende AWBZ toegelaten thuiszorg instelling die uitsluitend werkt met ZZP-ers. Deze organisatie strijdt al jaren snoei en snoeihard voor de positie van ZZP-ers in de Zorg in Natura. Rechtzaken die door hen zijn aangespannen tegen o.a. de fiscus mbt het onderwerp hebben al verschillende successen geboekt, onder andere de rectificatie die Jan-Kees de Jager moest plaatsen in 2009 op zijn opmerking dat ZZP-ers in de Zorg in Natura niet mogelijk zou zijn. Verschillende voorvechters en medestanders in het onderwerp zijn ook onder de indruk van de strijdlust en professionele aanpak van PrivaZorg die inmiddels ook bij VWS niet onopgemerkt is gebleken. Met name voor de PGB doelgroep die straks echt tussen de wal en het schip gaat vallen zijn hier echt nog mogelijkheden, zelfs met behoud van de eigen zorgverlener zolang die maar over de juiste diploma's beschikt.
Voor de critici, dit is een zeer open en transparante organisatie die er staat voor de cliënt en altijd bereid is het gesprek aan te gaan met de mensen die daar anders over denken. Ondanks alle positieve ontwikkelingen op de thuiszorgmarkt van de laatste jaren ten spijt zie je dat nog veel te weinig.
Zorgverzekeraars en de overheid moeten strenger gaan optreden tegen zorgbureaus en zorginstellingen die zorgverleners uitsluiten vanwege hun afkomst, tegenwoodig. Want dit lijkt nu een trent te zijn in de zorg, het uitsluiten van anderen.
Het kan niet zo zijn dat we hier in dit land allemaal meebetalen aan zorg en toch geen gelijke kansen krijgen om ook dit werk te doen en te aan te mogen verdienen.
Ken verpleegkundigen uit andere culturen die nota bene hier geboren zijn, jaren over een opleiding gedaan hebben, een diploma bezitten maar simpelweg geweigerd worden op basis van hun afkomst!
Er rest niets anders dan schoonmaakwerk voor deze mensen die echt hun best hebben gedaan om mee te draaien in deze harde maatschappij.
Er zijn bureaus en instellingen die de baas spelen over gelden die door ons allemaal samen betaald worden. Alsof het hun eigen geld is.
Dit kan niet en mag niet.
Hoop dat de overheid en zorgverzekeraars sancties zullen opleggen aan bureau's en instellingen die discrimineren.
Wie weet komt zo een eind aan machtsmisbruik.
Het is zorggeld van ons allemaal!