Wijkgericht werken thuiszorg neemt hand over hand toe
" Mogelijk was de oprichting van " Buurtzorg Nederland" de eerste vonk", zegt Jaap Knoppert van Actiz, maar het wijkgerichte werken neemt inderdaad hand over hand toe in de Thuiszorg."
De ontwikkeling kwam deze week tot twee keer opnieuw in de belangstelling door de wijkgerichte aanpak die ..... in Twente gaat volgen en door de ruimte die het concept regeerakkoord van CDA en VVD ervoor biedt. Knoppert wijst op de maatschappijbrede roep om meer kleinschaligheid, zeker waar het de thuiszorg betreft. " In het verleden hebben we echt teveel minuutjes zitten tellen. Nu stellen we opnieuw de client centraal, zij het met een schuin oog op de klok.Zeker is dat de aanpak meer ruimte biedt voor persoonlijke gesprekken en voor de opbouw van vertrouwde relaties tussen client en thuis zorgverlener.
Knoppert maakt duidelijk dat niet alleen de clienten maar ook de medewerkers de nieuwe aanpak heel positief ervaren. Voor Actiz heeft het weinig gevolgen. " We proberen de thuiszorgorganisaties in deze ontwikkeling te ondersteunen. " We brengen vooral de beste ervaringen op dit gebied bij hen onder de aandacht", zegt hij.
Heel positief de mensen hebben een vast team wat ook een hoop rust geeft.
Dit verdient absoluut navolging in het gehele land.
Wat was er vroeger mis met de vaste zuster in de wijk ?
Gewoon gaan doen heel goed idee
Goed nieuws,kan ik eindelijk verlost worden van verzorging iedere dag door 2 verschillende teams ! VTT team en Reguliere team weer bij elkaar in één wijk waardoor de kennis van het reguliere team óók op pijl blijft ! nu ik toch bezig ben, zet óók het PGB over boord zodat er geen willekeur kan ontstaan bij de thuiszorg zoals in veel gevallen nu al gebeurt.
Wil
15 jaar geleden hadden wij een perfect wijkteam en de zorg "van intake tot uit zorg" verliep vloeiend en er werd vaak dezelfde dag nog met de gevraagde zorg begonnen.
Toen kwam het CAK en het Ciz om ons te controleren want het zou wel eens kunnen zijn dat wij mensen te lang in zorg lieten.
Daarmee werd onze exellente zorg en samenwerking ten gronde gericht.
Teleurgesteld heb ik de wijkzorg vaarwel gezegd. Ik heb vele jaren toegekeken hoe de bureaucratie (CAK en CiZ) het zorgproces verstoorde. Toen wist ik al dat dit een dwaling was van hoger opgeleiden, de managers die het beter zouden weten. Er viel niet over te praten.
Jammer, dit hadden velen met mij hun gelijk al kunnen vertellen.
Buurtzorg was de beste zorg en is de beste zorg.
Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, in tegendeel!
@Hoe zo Wil zet het PGB overboord ?
Wat wil je ermee zeggen en wat bedoel je er meer.Het is het beste wat er gebeurd is na mijn periode dat ik in de rolstoel ben beland.
Het geeft je weer de vrijheid terug,die je heel erg mist bij de ZIN.Zelf je tijden en de mensen die je komen helpen bepalen,en niet in je bed machteloos liggen wachten wachten tot er iemand je komt helpen.Als ze je al niet vergeten waren,wat bij mij helaas verschillende keren gebeurd is.Ook al zat ik iedere dag in hun route,het is waardeloos als je van de ene op de andere dag afhankelijk wordt van zorg.En je bent dan ook nog in de bloei van je leven,en daarom geeft een PGB je weer een gevoel terug dat je ook nog iets te zeggen hebt over jezelf,en niet helemaal over geleverd bent aan de bureaucratie van de thuiszorg van grote thuiszorg organisaties.
Wim.
Beste ????,
Ik kan mij in het bovenstaande op geen enkele wijze vinden. Nadat ik bijna 4 jaar geleden óók in een rolstoel terecht kwam heb ik gekozen voor zorg in natura via het AWBZ omdat ik afhankelijk was van verpleging door technisch geschoold verpleegkundigen (zg VTT).Dit is op een paar kleinigheidjes na perfect verlopen en die worden op dit moment door het management van de thuiszorginstantie verholpen. Waarom ik tegen PGB ben komt door het grote misbruik dat voorheen van de PGB gemaakt is in mijn onmiddelijke omgeving. Dit is zowel door cliënten als vele hulpverlenende instanties gebeurd (nú zit er wel een rem op)Voor details heb ik er géén behoefte aan om dit op deze site uit te leggen maar kan wel evt.via E-mail aan de anonieme inzender van de bovenstaande reactie. als daar behoefte aan is.
Groetjes,
Wil
Marian, de "beste zorg" is de zorg die zowel voor de zorgontvanger als voor de zorgverlener goed is. Vaak kijken zorgvragers alleen naar de zorg die ze ontvangen en niet naar de lage lonen die hun zorgverleners ontvangen.
Wie goed betaald wordt levert beter werk. Buurtzorg betaalt gewoon, slecht! Wat ze met het geld doen mag Joost weten. De top verdient natuurlijk wel goed.
Ik kom nog even terug op mijn reactie over misbruik van het PGB. Ik geef antwoord aan een anonieme inzender maar dit moet ik corrigeren want het was een reactie op het bericht van Wim. N.a.v. het onderwerp "misbruik PGB" wil ik onder de aandacht brengen het programma Uitgesproken van Dinsdag 12 okt. j.l.op Ned2. om 20.25 uur.Dit is nog te zien op de site Uitzending gemist.Overigens de gevallen waarover ik in mijn eerste reactie heb geschreven betreft uitsluitend autochtone Nederlanders.
M.vr.gr.
Wil
Beste Janus, ik heb toch sterk het idee dat je niet snapt van Buurtzorg doet. "De top" van Buurtzorg bestaat uit 1 directeur er is verder geen management, maar 2700 medewerkers. De medewerkers worden goed betaald en conform de CAO. Volgens mij ga je niet in de zorg werken voor het geld. Ik ben het dan ook principieel niet met je eens dat als je beter betaalde medewerkers betere zorg verlenen. Als je bedoeld dat de medewerkers in de zorg beter betaald zouden moeten worden ben ik dat wel met je eens.
Kortom niet zomaar iets roepen over Buurtzorg, het is een goed initiatief die veel voor de zorg heeft betekend en ook mijn organisatie aan het denken heeft gezet.
beste wil
Ik heb de uitzending ook gezien
http://www.nederland2.nl/programmas/1210-uitgesproken-eo?gids=true
Misbruik moet hard aangepakt worden met kaalplukken en gevangenisstraf,
het is valsheid in geschriften, oplichting en een criminele organisatie.
Controle moet beter in dat opzicht ik ben sowieso grote tegenstander van bureau`s alle, dus ook de goede "het gaat altijd ten koste van zorg" want je kunt het gemakkelijk zelf beheren, voor cliënten die hier moeite mee hebben ligt er een mooie taak bij de WMO wat in mijn ogen ook een van hun plichten is "Ondersteuning" de O van WMO.
Voor de controle, denk ik moet het liggen bij het College van zorgverzekeraars of een zorg autoriteit.
Maar het PGB moet blijven omdat er nu eenmaal een keuzevrijheid is. Zoals ik hier lees voelt de een zich beter bij ZIN de ander bij PGB, en dat is mooi toch!
Wat ook niet moet is met een PGB naar een thuiszorg instelling gaan om daar vervolgens ZIN in te kopen, daar is een PGB dus niet voor.
Groet Marc