Zelfredzaamheid mag geen ideologie worden
Kortgeleden plaatsten wij op deze site de stelling "Zeldredaamheid leidt tot eenzaamheid". De reacties waren opvallend van karakter want slecht een kleine meerderheid weersprak de stelling. Dat was reden genoeg om een reactie te vragen van directeur Arie Ouwerkerk van de Coalitie Erbij.
De coalitie bestaat uit 14 organisaties die zich inzetten om eenzaamheid zoveel mogelijk tegen te gaan. Ouwerkerk dacht op ons verzoek drie dagen over de stelling na en kwam toen met een gedegen en uitgebreide reactie. De kern van zijn boodschap was " Zelfredzaamheid moet geen ideologie worden". Een dogma op dat gebied vindt hij niet wenselijk maar zelfredzaamheid is wel in de eerste plaats bedoeld om mensen uit hun eenzaamheid te bevrijden of te voorkomen dat eenzaamheid optreedt. Door zelfredzaamheid kunnen mensen zo zelfstandig mogelijk deelnemen aan activiteiten of bezoek ontvangen. " Het risico is inderdaad aanwezig dat mensen die zichzelf kunnen redden, door anderen aan hun lot worden overgelaten. Ze hebben " immers" niemand meer nodig? Dan schiet het dus zijn doel voorbij."
De definitie van eenzaamheid die de Coalitie daarbij hanteert, is altijd negatief. " Eenzaamheid houdt in dat de mens(en) waarom het gaat, zich niet gelukkig voelen", zegt hij. " Het gaat dus niet om mensen die bijvoorbeeld uit zichzelf graag alleen zijn en zich daar juist heel prettig bij voelen. Eenzaamheid is volgens onze uitleg altijd triest."
Ouwerkerk beschouwt gevarieerde sociale contacten als het meest essentieel voor geluk. De ontwikkeling van die contacten zijn dan ook het beste wapen tegen eenzaamheid. Thuiszorgers kunnen daarin een belangrijke rol spelen. " Een gesprek aanknopen in plaats van snel, snel het werk te doen, dat is belangrijk. Natuurlijk hoeven ze niet de hele ochtend met een client koffie te drinken, maar een praatje is wel belangrijk. Vaak kunnen de thuiszorgers dan ook signalen afgeven over de behoeften van een client. Via de thuiszorgers kunnen nieuwe contacten gelegd worden. Het hoeft geen betoog: Ouwerkerk is voorstander van de terugkeer van de wijkverpleegster.
Ik heb een druk leven met man en kinderen met beperking.
Ook ik ben eenzaam........
Raar?
Nee, niet echt.
Als je lang ziek bent zie je steeds minder familie over de vloer komen.
Ik voel en ben eenzaam omdat ik met niemand mijn zorgen kan delen.
Of eens een aai over mijn bol krijg, een schouder klopje.....
Ik voel het wantrouwen dat tegenover het PGB staat.
De "ondervraging" van het zorgkantoor dat fouten heeft gemaakt en dat bij mij probeerd neer te leggen.
De WMO die mij alleen laat staan, de eigen bijdrage is net zo hoog als de aanpassing........?
Zelfredzaamheid is fijn, maar begrip en hulp is fijner!!!!!
Voor ouderen, jongeren, iedereen.
Ook hier ëenzaamheid"Kinderen wonen in ander deel van het land.
Buren en omgeving vinden ons profiteurs omdat we voorzieningen krijgen!
WMO :na herindicatie 8 1/2 uur minder zorg. Nu dus nog maar 1x pw schone kleren aan. Onvoldoende hulp. Na veel gezeur een 1/2 uur erbij omdat er door hulp ook boodschappen gedaan moet worden Heeft hier geen tijd voor omdat in beperkte tijd gewassen gestreken was gedroogd huis verzorgt moet worden. Rolstoel wordt nooit meer schoongemaakt, kan er dus met goed fatsoen niet mee naar de kerk enz. Nee het wordt er echt niet beter op als je beiden gehandicapt bent.