Ziekteverzuim door vrouwen in de overgang kan omlaag
Foto: Flickr/Katie Tegtmeyer (CC)
Als je weet hoe iets werkt, kun je er beter mee omgaan. Spijkerharde logica, lijkt me. Dat begint met de handleiding van een nieuw tv-toestel, gaat via een spiegelreflex camera tot…uh… een grote kledingkast van een bekende woonwinkel in elkaar zetten. Als je weet hoe iets moet, komt het vanzelf goed. Nu wil ik deze voorbeelden niet vergelijken met vrouwen in de overgang, echt niet, maar in de kern komt het op hetzelfde neer.
Toen ik het nieuwtje las dat met hen te maken heeft, moest ik meteen aan handleidingen denken… Als bedrijven beter begrijpen wat de overgang voor hun vrouwelijke werknemers betekent, kunnen ze er beter mee omgaan. En in dit geval betekent ‘beter mee omgaan’ minder ziekteverzuim. En welk bedrijf wil dat nou niet?
Over de overgang worden veel grapjes gemaakt, meestal door mensen die totaal niet begrijpen wat het inhoudt en niet wars zijn van enige seksistische opmerkingen. Als vrouwelijke collega in de overgang heb je dus niet alleen last van allerlei fysieke klachten, maar soms ook nog eens ‘leuke opmerkingen’. Of bagatelliserende opmerkingen – alweer van mensen die niet weten waar ze het over hebben.
Maar dat wordt anders, als alle medewerkers doen wat een cursus over de overgang hen leert. Als alle medewerkers geschoold zijn in de klachten die vrouwen (kunnen) hebben, blijkt het ziekteverzuim met tientallen procenten te dalen. Want iedere vrouw in de overgang heeft wel eens zo veel last van haar hormoonhuishouding dat ze zich ziek meldt. Terwijl dat niet per se zou hoeven, als een bedrijf wat zich soepeler zou opstellen.
De gierende hormonen veroorzaken stemmingswisselingen en opvliegers, waardoor vrouwen heel slecht of niet slapen ’s nachts. Door als bedrijf op een dergelijke klacht in te spelen en de werkneemster na zo’n nacht ’s ochtends te laten uitslapen, voorkomt het een ziekmelding. Want als je drie nachten lang badend in het zweet ligt te wachten op de ochtend, vergaat de energie je om überhaupt uit bed te komen.
Omroep MAX sprak met een aantal bedrijven die hun medewerkers die cursus hebben laten volgen en erg tevreden zijn met het resultaat. Minder ziekteverzuim, meer begrip voor elkaar. Inmiddels zijn er tientallen bedrijven die hun medewerkers de cursus laten volgen.
Gemiddeld zijn er een miljoen vrouwen in de overgang, vrouwen tussen de 48 en 54 jaar, de aanloop en uitloop niet meegerekend. Hoeveel vrouwen klachten hebben die hen belemmeren aan het werk te gaan ’s morgens is niet bekend. Of het ziekteverzuim inderdaad met tientallen procenten omlaag gaat zoals bij een thuiszorgorganisatie in Meppel, evenmin. Daar is het nog te vroeg voor. Maar als de cursus alleen al zou opleveren dat de leuke en bagatelliserende opmerkingen van collega’s of teamleiders achterwege blijven, is er al veel gewonnen.
Een heel goed initiatief! Wel een kleine correctie, het zijn geen gierende hormonen die de overgang veroorzaken, maar juist de daling van de oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen)die de klachten veroorzaken.
In het artikel staat...
Als bedrijven beter begrijpen wat de overgang voor hun vrouwelijke werknemers betekent, kunnen ze er beter mee omgaan.
Maar.. als vrouwen zelf ook weten wat er allemaal gebeurt in hun lichaam en welke klachten er allemaal bij horen kunnen ze er ook beter mee omgaan en ook keuzes maken in lifestyle, voeding en/ of supplementen.
Ik zie het dan ook als verpleegkundig overgangsspecialiste als mijn belangrijkste taak om vrouwen tijdens een consult te informeren over alle aspecten van de overgang zodat ze zelf keuzes kunnen maken om de klachten veel draaglijker te maken.
Ook geven mijn collega's en ik presentaties door het hele land aan artsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten, vrouwenverenigingen, bedrijven, etc. etc.
Maar er is nog veel werk te doen.
Lieve mede-overgangers, zelf ben ik nu 54 jaar en volop in de overgang. Ik ben trots op mijn grijze kop en kan voluit putten uit mijn levenservaring als vrouw op zo veel gebieden. Het lichaam wordt ouder en de binnenwereld wordt met de dag rijker en ik kan genieten van de schoonheid van alledag. Dames, draag kleuren en laat je zien in volle bloei- jij hebt het verdient. Het is een fase van rijping, niet van aftakeling zo als de media ons willen doen geloven. WIJ mogen er ZIJN.
Natuurlijk mogen wij er zijn Kristiane. Zelf ben ik bijna 58 en al 10 jaar in de overgang. Enkele jaren geleden sliep ik soms 6 of 7 dagen achter elkaar niet. Op het laatst word je hyper en lijk je eraan te wennen, maar dan komt de klap en heb je geen energie meer. Ik ben in die periode blijven werken en wilde het niet steeds zeggen op mijn werk. (zzp-huishoudelijke zorg/PGB). Maar het breekt je op en nu ik dit artikel lees over begrip voor deze groep vrouwen,hoop ik dat er meer bedrijven zijn die deze cursussen gaan doen en dat meer vrouwen duidelijk aangeven als het eens moeilijk is.We zijn geen machines die automatisch werken. We zijn mensen met af en toe gebreken,waar we niet meteen zelf iets aan kunnen doen. In dit geval helpen al die pillen niet voor de overgang. Ik ben er mee gestopt want de meeste geven nare bijwerkingen en nu zoek ik het in het alternatieve en edelstenentherapie. Bepaalde steen helpt mij nu bij het slapen. Er is hoop voor al die overgangskwalen, maar niet altijd de reguliere weg.