Zo kies je een sport voor kinderen met autisme
Eerder konden jullie al lezen waarom het belangrijk is voor kinderen met autisme om te sporten, en deze week besteden we aandacht aan het kiezen van een sport. Want als begeleider, of (groot)ouder van autistische kinderen is het belangrijk om dit serieus aan te pakken.
Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat het kind kind het liefste wil. Alleen sporten of in een team, wel of geen balsport, wel of geen water, wel of geen muziek, wel of geen lichaamscontact met anderen etc.
Daarna kijk je naar de kwaliteiten van het kind. Elk kind heeft talenten en minder goede kanten, maar autisme kan beide kanten versterken, hierdoor zijn kinderen met autisme extra goed in bepaalde dingen, en hebben andere dingen extra aandacht nodig. Bij het kiezen van een sport is het belangrijk om te kijken naar wat het kind juist extra goed kan: heeft hij veel lef? Dan kunnen sporten zoals duiken, klimmen, surfen iets voor het kind zijn. Gaat het om een kind met een sterk oog voor detail? Dan kun je eens kijken naar golfen, biljarten of schaken. Kinderen die zich heel goed kunnen concentreren voelen zich vaak thuis in sporten als tennis, bowlen, balsporten of darten.
Zo kun je een sport kiezen die goed past bij de kwaliteiten van jouw kind. Want zoals hierboven al genoemd, zijn de goede kwaliteiten van een kind met autisme vaak extra goed, en de slechte kwaliteiten hebben meer aandacht nodig dan bij andere kinderen.
Als het kind helemaal geen zin heeft om te sporten dan kan een maatje misschien helpen. Misschien zit er wel een vriendje/vriendinnetje of broertje/zusje op een sportclub en mag jouw kind een dagje mee kijken en proberen. Zo kunnen zij er zelf achter komen wat ze leuk vinden en waar zij zich thuis voelen. Ook merken jij en je kind dan vanzelf of hij/zij het niveau aankan en of er sprake is van overprikkeling.
Het belangrijkste is dat het kind ergens aan de slag gaat waar hij/zij zich thuisvoelt en niet ‘minder’ dan de rest.
Heel veel succes met je keuze!
Ook met sporten aan de slag? Vind dat een autisme begeleider bij ons.
Zoek jij nog werk als begeleider? Meld je dan aan op de Nationale Hulpgids. Al lid? Reageer nu op de nieuwste vacatures op het gebied van begeleiding