Zorg in de Verkiezingen; deel 3
Vorige week bespraken we hier posities die de grotere partijen innemen in het zorgdebat. We besteedde aandacht aan het Persoonsgebonden Budget en de positie van zzp’ers (waaronder hulpen) in de diverse verkiezingsprogramma’s. We lieten D66 daar om onduidelijke redenen buiten.
Dat maken we vandaag ruimschoots goed en we behandelen daarnaast ook de standpunten van deze partijen over zorgtoeslag en het eigen risico in de zorg. Zodat het tenminste mogelijk is de partijen op een bepaald onderwerp te vergelijken, zelfs al zijn de standpunten onderdeel van een breder programma.
D66
Voor D66 is de zzp’er naar eigen zeggen erg belangrijk, hoewel over zelfstandige hulpen of zorgverleners niet specifiek iets gezegd wordt. D66 heeft tien actiepunten op papier gezet met manieren waarop zzp’ers ruimer toegang zouden moeten krijgen tot sociale voorzieningen, altijd op vrijwillige basis, en met verbeteringen in algemene zin om zzp’ers het leven makkelijker te maken. Een aantal van die ideeën zijn:
- Een pensioenfonds voor zzp’ers mogelijk maken
- Vrijwillige deelname aan de WIA eenvoudiger maken
- Vergunningen sneller verstrekken en de aanvraag van de VAR-verklaring versimpelen
- De wet aanpassen waardoor het aannemen van personeel makkelijker wordt
- Een omzetcriterium in plaats van een urencriterium voor de zelfstandigenaftrek
- Meer kans voor zelfstandigen bij aanbesteding van overheidsprojecten
- Fondsen en belastingvoordelen voor (bij)scholing openstellen voor zzp’ers
- Met banken en toezichthouders afspraken maken over het verstrekken van hypotheken aan veelbelovende zelfstandigen
Het PGB is bij D66 in veilige handen en ze willen het ook behouden voor mensen met alleen de functie begeleiding. D66 wil mensen zelfs meer controle geven over hun zorginkoop dan nu. Maar dat zal niet een budget zijn voor alle bestaande functies, het budget zal niet alleen onder de AWBZ vallen en zal ook niet meer door zorgkantoren worden uitgevoerd of door het CIZ worden geindiceerd. Als het aan D66 ligt wordt de zorg gescheiden van ‘diensten’, zoals wonen. Daarbij wordt dan alleen de zorg direct vergoed. Gemeenten worden verantwoordelijk voor begeleiding, verzorging en verpleging aan huis en zorgverzekeraars worden verantwoordelijk voor alle zorg die niet meer aan huis gegeven kan worden.
Eigen Risico en Zorgtoeslag
- PVV
Het eigen risico wordt niet verhoogd. Besparingen in de zorg moeten vooral worden gerealiseerd door de efficientie in de zorg te verbeteren, via aanpak van fraude, door minder geld aan managers en ‘allochtonenbuurten’ te besteden en door de zorg dichter bij de burger te brengen, bijvoorbeeld door huisartsen een grotere verantwoordelijkheid te geven.
- VVD
Om de zorgpremie betaalbaar te houden (en niet te hoeven verhogen) kiest de VVD voor een hoger eigen risico in de zorg. Het eigen risico zal ook gelden voor de huisarts maar aparte eigen bijdragen in de geestelijke gezondheidszorg en liggeld bij ziekenhuisbezoek zullen vervallen. De VVD wil verder dat minder mensen zorgtoeslag krijgen.
- SP
De manier waarop zorg betaald wordt, verandert bij de SP. Het eigen risico word per direct verlaagd en op termijn zelfs afgeschaft. Zorgpremies worden volledig inkomensafhankelijk, waarbij inkomens rond het sociale minimum helemaal geen premie meer hoeven te betalen. De noodzaak voor zorgtoeslag vervalt hiermee en die zal dus ook verdwijnen.
- Groen Links
Kosten voor de zorg worden ‘solidair’ gedragen. Concreet betekent dit dat de standaard zorgpremie wordt verlaagd en ‘de financiering van de zorg meer inkomensafhankelijk wordt’. Daarmee wordt in ieder geval bedoeld dat het eigen risico inkomensafhankelijk moet worden. De zorgtoeslag wordt dan overbodig.
- D66
De zorgkosten moeten worden beheerst en daarom moeten mensen zich beter bewust worden van die kosten, zo meent D66. Een stijging van het eigen risico is daarom noodzakelijk. Mensen met lagere inkomens krijgen op de een of andere manier wel compensatie voor die stijging van het eigen risico.
- PvdA
De premie voor het basispakket en de eigen bijdrage in de zorg worden beide inkomensafhankelijk en de zorgtoeslag wordt afgeschaft. Bij de berekening van de premie/eigen bijdrage wordt rekening gehouden met wat er eventueel al voor de Wmo en/of de AWBZ is afgedragen. Voor extra zorg kan men zich aanvullend bijverzekeren en voor langdurige zorg in instellingen wordt het vermogen ( woning en spaargeld van kinderen uitgezonderd) meegewogen om een bijtelling te berekenen. Het liggeld voor ziekenhuizen wordt afgeschaft en er komt geen eigen bijdrage voor huisartsbezoek.
- CDA
Een eigen risico of een eigen bijdrage is volgens het CDA noodzakelijk om de kosten van de zorg te kunnen blijven opbrengen. Het bezoek aan de huisarts hoeft geen eigen bijdrage te worden betaald omdat huisartsen juist vaak hogere zorgkosten voorkomen door vroeg in te grijpen. De inkomensafhankelijke zorgtoeslag blijft bestaan en de overheid blijft de ziektekosten voor kinderen volledig betalen.
Per jaar betaal je toch zo'n 1400 euro aan ziektekosten premie.
Laatst mijn eerste eigen bijdrage moeten betalen.
Ik leef van het minimum en maak me zorgen over mijn financiële situatie.
Ik ben chronisch ziek en leef net onder het minimum.
Een eigenbijdrage komt dan ook als een bom binnen.
Vond de eerdere oplossing met TERUGGAVE aan het einde van het jaar beter...Komt op hetzelfde neer...alleen is het een POSITIEVE beloning ipv een soort boete voor ziek zijn.
Ik sta natuurlijk te juichen als mensen met minimum inkomen geen zorgpremie meer zouden hoeven te betalen!!
Maar maak mij zorgen om de middenklasse...omdat deze (niet veel) boven het minimum verdienen krijgen zij helemaal niets, en moeten OVERAL aan meebetalen. Zij zouden het zwaarst getroffen worden omdat bij het inkomen toetsen geen rekening wordt gehouden met alle lasten.
Ook v.w.b. het zorgbeleid van de politieke partijen zie je dat door partijen rechts van het midden (maar ook D66) Nederland gezien wordt als een bedrijf i.p.v. een samenleving. Werkenden leveren geld op, (chronisch) zieke mensen drukken de economie (c.q. bedrijfswinst). Daarom einde aan het solidariteitsbeginsel. Deze partijbonzen praten in termen van 'regelgeving-beleid-winst-eigenverantwoordelijkheid-eigen bijdragen' en hebben het niet meer over 'de medemens'.
De AWBZ en zorgverzekeringen gaan verder uitgekleed worden. Eigenlijk kocht je via deze verzekeringen gezamenlijk zorg in en totaal lijkt dat duur. Nu gaan er meer mensen buiten vallen en moeten individueel zorg in gaan kopen (uit eigen zak). Totaal wordt dat duurder. Coöperatief zorg inkopen blijft het goekoopst. Rechts Nederland wil van solidariteit af. De rijken willen nog rijker.
Quote:
“De Nationale Hulpgids spreekt geen politieke voorkeuren uit. Wel is ons doel onze lezers te informeren en op dit moment is er misschien wel niets van grotere invloed op de toekomst van de zorg dan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.”
De Nationale Hulpgids spreekt wel haar politieke voorkeuren uit door de vernieuwende visies van de nieuwe partijen niet in haar overzicht mee te nemen, die ook deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen.
Hiermee ontneemt de Nationale Hulpgids de kans op gunstige veranderingen in de zorg.
Hiermee geeft de Nationale Hulpgids onvolledige informatie over visies op zorg.
Hierbij schiet zij haar doel voorbij!
De politieke partij MenS en Spirit stelt de MenS centraal en niet het systeem. Mens wil bijvoorbeeld graag een opvangnet voor ZZP'ers in de vorm van een €1000/maand bij financiële problemen.
Veel hierover is te vinden op de website http://www.mensenspirit.nl
Ik verwacht dat de Nationale Hulpgids recht doet aan de lezer en de nieuwe partijen!
Louis bervoets
Kandidaat nr.22 voor Mens en Spirit, kortweg MenS en
Kieskringcoördinator van Groningen en Drenthe.
waarom zie ik hier niet de partijen ChristenUnie en SGP in de vergelijking opgenomen?