Zorgkantoren betalen niet
Niet alleen de zorgvragers dreigen door alle bezuinigingen in de problemen te komen, ook de zorgaanbieders in de ouderenzorg hebben het zwaar. Uit een onderzoek van brancheorganisatie ActiZ blijkt namelijk dat de zorgkantoren in 2010 voor maar liefst 50 miljoen euro aan rekeningen niet hebben betaald aan zorgaanbieders in de ouderenzorg.In de thuiszorg gaat het om gemiddeld 255.000 euro per organisatie, in de verpleeg- en verzorghuizen om gemiddeld 184.000 euro. Let wel, dat zijn gemiddelden: soms gaat het om fors veel meer geld. Zo zegt Buurtzorg Nederland nog 4,2 miljoen tegoed te hebben van verschillende zorgkantoren.
Volgens ActiZ komt het vooral door de regiobudgetten. Daarvoor schat het ministerie van VWS elk jaar de verwachte AWBZ-kosten, om daarna het budget te verdelen over de 32 zorgregio's die ons land rijk is. Volgens ActiZ-directeur Aad Koster is VWS bij die prognose consequent veel te optimistisch: "De zorgvraag groeit al jaren veel sneller dan VWS inschat. En omdat de zorgzwaarte ook nog eens per regio verschilt, zijn er elk jaar regio's die geld tekort komen."
Om dat probleem te verhelpen, is er de knelpuntenprocedure van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarbij wordt geld van zorginstellingen die minder zorg hebben geleverd dan afgesproken overgeheveld naar organisaties die organisaties die meer zorg leveren dan voorzien. Maar volgens ActiZ werkt die procedure niet goed genoeg, omdat zorgkantoren nogal laks zijn in het ondertekenen van verzoeken van zorgorganisaties om er een beroep op te kunnen doen.
Daardoor kan het gebeuren dat zorginstellingen die mensen met een geldige AWBZ-indicatie helpen achteraf van het zorgkantoor te horen krijgen dat ze dat beter niet hadden kunnen doen. Met als gevolg dat ze wat behoedzamer worden met het verlenen van de zorg: zo hebben in 2010 elf thuiszorginstellingen en twee verpleeghuizen een opnamestop in moeten stellen.
Tot verbazing van ActiZ lijken de zorgkantoren geen haast te hebben met het aanpakken van de problemen. En dat terwijl het wel over klanten gaat waarvoor ze een zorgplicht hebben. De brancheorganisatie heeft VWS dan ook in een brief laten weten dat rechtmatige zorg vaak niet wordt verleend omdat de budgetten simpelweg op zijn. En daardoor is de cliƫnt uiteindelijk het kind van de rekening.
Tja...wat is die zaak toch heerlijk georganiseerd en dat terwijl het zo simpel en goedkoop had kunnen zijn: ministerie betaalt, eventueel va gemeenten aan de zorgverleners. Maar nee, het moest weer "goedkoper" en minder bureaucratisch en dus is het nu een puinhoop. Leer nu eens dat de markt van grotere structuren ALTIJD een puinhoop draait....
De echt zieke mensen zitten met name in de politiek. Wat een krankzinnige toestanden bedenken met Zorg in Natura en het ongezien declareren door instellingen bij de Zorgkantoren. De cliënt komt er soms bij toeval achter door een te hoge of onterechte eigen bijdrage van het CAK (weer zo'n politiek gedrocht)en kan dan concluderen dat er onterecht dan wel teveel is gedeclareerd. Als de Zorgkantoren deze declaraties niet betalen, dan is het nu verklaarbaar, dat instellingen creatief worden. Het is maar goed dat ze vriendjes in de politiek hebben. 90% van het AWBZ-geld gaat om in de instellingen. De geldstromen zijn nogal ondoorzichtig en het systeem is een absoluut bureaucratisch gedrocht. Opruimen dus en kiezen voor iets anders.
We hebben in Nederland een prachtig transparant systeem, dat goed functioneert, goedkoop en transparant is en een zeer laag fraudepercentage kent. Dat is het PGB, dat helaas door minister met staatssecretaris met behulp van het stemvee in de tweede kamer kapot wordt gemaakt. Dit PGB is ook uitermate geschikt voor instellingen. Waarom zou er onderscheid moeten worden gemaakt? Dan krijg je eindelijk de marktwerking en vallen de foute megalomane zorgfabrieken vanzelf om.
Lang leve de corruptie. Hoe lang mag de staatssecretaris haar vriendjes in de instellingen nog afschermen. Politiek Nederland is net een soort maffia