1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Zorgplan – wat moet er in staan?

26 Reacties

Als je een fijne hulp hebt gevonden, bijvoorbeeld gratis via de Nationale Hulpgids, is het vervolgens belangrijk om een zorgplan op te stellen.

Het is voor hulpaanbieders een fijn middel om richting te geven aan hun werk, en voor hulpvragers om hun wensen en verwachtingen te verwoorden. Een goed zorgplan is daarom het halve werk. Idealiter maken hulpvrager en hulpaanbieder het zorgplan nadat jullie een akkoord hebben bereikt over de hulp en voordat de hulpaanbieder aan de slag gaat. In welke situaties maak je zo’n plan?

Is de overeenkomst tussen hulpvrager en een instelling, dan maakt de instelling het zorgplan met de hulpvrager.

De hulpaanbieder is dan degene die het plan uitvoert. Maar heb je een zzp´er in dienst of ben jij die zzp´er, juist dan is het belangrijk om samen het zorgplan op te stellen. Met elkaar stel je dat op, zodat wensen en mogelijkheden goed op elkaar kunnen worden afgestemd.Ben je als hulpvrager niet goed in staat om te overleggen, of de consequenties van de afspraken te kunnen overzien, dan is ondersteuning van ouders, een familielid of bekende van de hulpvrager belangrijk. Het opstellen van een zorgplan is een hulpmiddel voor de hulpaanbieders en hulpvrager om de zorg te organiseren.

In het zorgplan staat onder andere beschreven welke zorg de cliënt inkoopt met het Pgb, waarom die zorg nodig is, wanneer en hoe laat de zorg uitgevoerd zal worden, wat het resultaat is van de te verlenen zorg, welke hulpaanbieders daarvoor ingehuurd worden en waarom deze hulpaanbieders belangrijk zijn voor de cliënt. Daarnaast kan er ook in het zorgplan worden opgenomen welke deel van de zorg wordt geregeld door de familie, wensen met betrekking tot de privacy van de hulpvrager, en afspraken over de hygiëne.

Voordat het zorgplan wordt opgesteld is het voor jou, de hulp, van belang om meer over de cliënt te weten dan slechts dat hij/zij hulp nodig heeft.

Een beetje levensgeschiedenis, het verloop van ziekte of handicap, zijn netwerk, specifieke benadering en dergelijke geven je aanknopingspunten om een goed plan te maken. Vind je het moeilijk om zo’n achtergrondgesprek te voeren, dan kun je hierin een cursus volgen. Bij MEE- en ouderenorganisaties in de regio kun je informatie krijgen over dergelijke cursussen. Ben je nog op zoek naar vacatures in de zorg? Meld je hier dan gratis aan op de Nationale Hulpgids

 

26 Reacties

  • Henk zei:

    Ach, wat hebben zorgverleners en cliënten aan allerlei plannen etc. als de zorg hier in dit land (bijna) naar slechts een bureau gaat?

    Zowel cliënten en zorgverleners hebben tegenwoordig niets meer te kiezen en te zeggen.
    Het wordt dus hoogtijd dat de zorgverzekeraars het gaan overnemen.
    Daar worden we allemaal beter van, minder geld aan de strijkstok...
    En geen monopolie meer en (zelf-verrijkende) bureautjes.

  • Annet Mos zei:

    Een zorgplan opstellen kan vaak heel goed zijn voor zowel de ouders of cliënt en zorgverlener/begeleider.Ik vind het ook geen enkel probleem om verantwoording af te leggen bij het zorgkantoor of bureau jeugdzorg.Dat vind ik alleen maar goed.Zo wordt frauderen tegen gegaan.En het zegt wat over de kwaliteit.

    Overigens: De zorgverlener hoeft niet altijd een zorgplan te schrijven. Ik werk bij een cliënt die bij zijn zus in huis woont. Zijn zus heeft SPW en werkt als begeleidster met mensen met een verstandelijke beperking. Zij heeft bij de aanvraag van een PGB zelf een zorgplan gemaakt.

    Het is niet zo moeilijk om een zorgplan te maken. Als je wat googelt op internet vind je wel waar een zorgplan aan moet voldoen. Je hoeft hier echt geen cursus voor te volgen. Als je persoonlijk- of eerst verantwoordelijk begeleider in loondienst bent geweest heb je zoiets al in de praktijk gedaan.Daar heet(te) het handelingsplan.

    N.a.v. het bovenstaande stuk "De zorg die in het plan staat is het uitgangspunt voor de vergoeding" klopt m.i. niet. De vergoeding wordt afgesproken tussen zorgvrager en zorgverlener. Misschien bedoelt de blogger dat het aantal uren die men krijgt wordt vastgesteld a.d.h.v. een zorgplan?

    De termijn van het doel en het meten van resultaten is niet altijd maatgevend voor de kwaliteit van de zorg of begeleiding. De kwaliteit van de zorg staat immers voorop en je volgt de cliënt in waar hij of zij op dat moment aan toe is (en waar je dus op kunt inhaken). Dit laatste is vooral het geval voor begeleiding. Je kunt met elkaar wel iets afspreken maar als het kind er op dat moment niet open voor staat kun je beter ingaan op die dingen waar het kind op dat moment wél aan toe is. Het zorgplan moet m.i. een middel zijn en niet het doel.

    M.vr.gr. Annet Mos
    Hoofd hart handen

  • Margreet zei:

    Ik ben het HELEMAAL eens met Annet!
    En ik kan het weten, want ik ben een zorgzwaartepakketter 8 (verpleeghuisindicatie) die al 23 verschillende hulpverleners gehad heeft van een particulier bureau. Margreet Jonkers Kami Coaching

  • Janneke Heijstek zei:

    Ik sluit me aan bij de reactie van Annet en Margreet! Het zorgplan moet altijd een middel zijn, nooit een doel op zich. Het helpt wel om methodisch te werken en geeft richting aan je inzet als hulpverlener. Je spreekt ook af waar de grenzen liggen van jouw inzet en in welke samenhang de zorg wordt geleverd (bijv. met andere hulpverleners die thuis komen, of met de school/dagbestedingsplek. Ik wijs graag op het cursusaanbod van Mentionem: praktische werken met een zorgplan). Op donderdag 5 april 2012 te Almere voor hulpverleners/zorgondernemers die voor mensen met een PGB werken.

  • Wil zei:

    Ik vind een zorgplan prima, jou client of famielid spreekt zich uit wat zijn of haar verwachtingen zijn , je kunt hier op doorvragen en samen overeenkomen hoe dat je alles in het vat gaat gieten.
    Zelf werk ik met een lichamelijk en psychisch beperkte oudere die toch ook wel weet wat hij wel en niet wilt.

    Als ik nu kijk over een 3 jaar hoe hij is opgeknapt omdat zijn gehele welbevinden is toegenomen ( terwijl hij veel zieker is geworden) dan wordt ik blij omdat zijn kwaliteit van leven zoveel meer beter is dan wanneer hij in een verpleeghuis had verpieterd.

    prima dus een zorgplan, maar dit wel samen doen

  • pia zei:

    onbegrijpelijk dat je als zorgvrager letterlijk je hemd van je bibs moet geven.
    doelstelling van toiletgang?wat is het doel.
    nu niet meer als belachelijk,je voeld je net een crimineel!
    en hoezo moet een zorgvrager iets van je achtergrond weten ,dat vraag ik hen toch ook niet.
    het enige wat nodig is te weten wat iemand moet doen wanneer en waar.
    en zo ga je dan als zorgvrager in de bureacratie door het leven

  • Wil zei:

    Jammer Pia,
    Het lijkt dat het erg bedreigend is voor je maar het kan alleen in jouw voordeel werken als patiënt, client
    het is een een concreet plan van aanpak en in vertrouwen met elkaar( samen dus) geschreven.
    geen alleluja maar gewoon nuchter wat wil ik van jou als zorgverlener dat jij doet en wat doet mij goed als client, wat heb ik nodig .
    afspraken !
    jammer dat je er zo negatief naar kijkt
    succes Wil

  • pia zei:

    nee ik kijk erna als mens met een beperking
    weet je hoe het voeld als je naar het toilet moet en de hulp staat om de
    hoek te wachten tot je klaar bent!en zo gaat het bij alles de hele dag door.
    Geen dag alleen ,geen dag voor jezelf.
    ik weet niet of je zelf ook beperkt bent?
    ik heb ook een valide leven gekent en kan je zeggen dat als mens met een beperking het leven overgaat naar overleven en geleeft worden.
    Voordurend ben je bezig met bewijzen, overleggen, indiceren herindiceren,verantwoorden.Er blijf weig tijd om te leven.
    De hele dan ben je bezig mensen aan het werk te houden.
    Je hebt nooit eens en dag vrij ook niet in de weekenden

  • Annet Mos zei:

    Helemaal mee eens Wil.
    Het zorgplan is iets tussen zorgvrager en zorgverlener. En het CIZ moet het ook lezen om een indicatie te stellen.
    Waarom voel je dit als het hemd van je bibs vragen? Als ik in het ziekenhuis kom en geopereerd moet worden vragen ze me ook het hemd van het lijf.
    Er zitten soms betweters tussen zorgverleners die vinden dat het beter weten dan de ouders(heb ik weleens van ouders gehoord). Maar als je je daar aan stoort je zit niet op een lijn, dan zoek je toch een andere hulpverlener? Met een PGB kan dat. In een verpleeghuis ben je afhankelijk van een heel team mensen (die jouw zorgplan ook lezen).
    Annet

  • pia zei:

    het CIZ indiceerd je zorg en hoeft geen zorgplan te lezen.
    Daarbij als je eens een keer in het ziekenhuis ligt is het een ander verhaal als dat je als chronisch ziek/gehandicapt door het leven gaat.
    Daarbij moet je zorgvragers niet afhankelijk maken door een zorgplan.
    Zorgvragers moeten de regie in eigen handen kunnen blijven houden(als ze daartoe instaat zijn)dus ook voor zichzelf kunnen blijven aaangeven wat ze willen hoe ze het willen en wanneer ze het willen.
    Daar is dan ook geen zorgplan bij nodig.
    Daarbij verergerd het de bureacratie wat ook weer tijd en geld kost.
    zie maar eens op de site van Fokus-woen ,zo kan het ook!

  • pia zei:

    Annet.
    het CIZ indiceerd je zorg en hoeft geen zorgplan te lezen.
    Daarbij als je eens een keer in het ziekenhuis ligt is het een ander verhaal als dat je als chronisch ziek/gehandicapt door het leven gaat.
    Daarbij moet je zorgvragers niet afhankelijk maken door een zorgplan.
    Zorgvragers moeten de regie in eigen handen kunnen blijven houden(als ze daartoe instaat zijn)dus ook voor zichzelf kunnen blijven aaangeven wat ze willen hoe ze het willen en wanneer ze het willen.
    Daar is dan ook geen zorgplan bij nodig.
    Daarbij verergerd het de bureacratie wat ook weer tijd en geld kost.
    zie maar eens op de site van Fokus-woen ,zo kan het ook!

  • Heidi zei:

    Zelf ben ik van C.A.G Massageinstelling. Zorg op maat leveren,geeft de client ruimte is zijn/haar bestaansrecht. En niet andersom! De client is koning en weet zelf heel goed aan te geven wat hij/zij wil.
    Jij bent pas een goede hulpverlener, als de client jouw als vriend ziet en niet als hulpverlener!

    Groetjes,

    Heidi.

  • pia zei:

    heidi
    jij snapt het!

  • simone zei:

    Ik vraag me af hoe het dan zit met "respijtzorg". Die zorg mag je inkopen om als ouder of gezin evn wat ruimte te krijgen. Wat schrijf ke als zorgverlener daarover op ? Gaat het dan nog steed sover de zorg die je levert aan het kind. Doel is nl ruimte en ontspanning voor de ouder !? Dat doel kan je ook toetsen.
    verwarrend soms !

  • Aly zei:

    Ja, ik ben het ook volledig met Pia eens en Heidi schrijft ook precies het goede, zoals ik het ook zie. Toen ik in de woonvorm woonde werd er ook een zorgplan over mij geschreven, ik had er echt een hekel aan. Hulpverlevers hoeven niet alles over je te weten. Om mij gewoon wat A.D.L.-hulp te geven, hoeft een hulpverlener bijvoorbeeld niet te weten hoe ik met mijn familie om ga. Nu ik zelfstandig woon heb ik dus geen zorgplan meer. Maar als dat verplicht is, zal het toch wel moeten. Maar dan ga ik hem wel zelf schrijven! Voor nieuwe hulpverleners kan een zorgplan toch wel handig zijn.

    Misschein nog een tip voor Pia. Ik laat mijn hulpverleners vaak iets anders doen, terwijl ik op het toilet zit. Dan heb je niet zo het gevoel dat er iemand op je wacht.

  • pia zei:

    Ali
    bedankt voor de tip.
    heb dit geprobeerd maar vind het niet prettig,als men in een andere ruimte met iets bezig is.ja het is en blijft een zoektocht.

  • jolanda vijverberg zei:

    Ach ja alles wordt bepaalt , voor de zorgverleners en cliënt, wat je wel en niet doet in begeleiding , tarieven, wie de uitbetaling regelt en wel een zorgplan moeten afleveren en de tarieven willen bepalen voor de zzpers. Wat denk je zonder zorgplan werk ik niet. Dit doe ik al 8 jaar!! Maar ik kan je vertellen als de tarieven worden zoals ze dit nu bedenken kan en maak ik geen zorgplan meer. Ik als professionele zorgverlener kan dan niet eens mm praktijk betalen.. etc. met dit hele zorg gedoe ben ik klaar! Ik moet overal achteraan en wachten op mm geld. met de cliënt samen werken is veel efficiënter en goedkoper. Sorry mensen ben ervan gestresst geraakt en nu gefrustreerd! Maar het kabinet wil dit dus. Ik kap er mee!! Ik ga een ander vak kiezen! 25 jaar gewerkt in dit vak!

  • Henk zei:

    De zorg is net als wat er een paar dagen geleden te zien was op Tv. Jumbo en Alber Heijn schijnen hun

  • Henk zei:

    De zorg is net als wat er een paar dagen geleden te zien was op Tv. Jumbo en Albert Heijn schijnen hun werknemers gigantisch uit te buiten. De werkdruk is zo gigantisch hoog dat veel mensen ziek zijn.

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/misstanden-distributiecentra-albert-heijn-en-jumbo

  • roos zei:

    pff. hier gaat het weer.

    heb respect voor elkaar.
    Ben er voor de cliënten. EN IDD WAAR. wat pia schrijft. in het ziekenhuis vindt ik toch een stuk anders als thuis. en laat elkaar in der waarde. Mag het iemand moeilijk hebben.
    ikzelf heb ook hulp en hoor zoveel geklaag van hulpverlenrs dat ik soms geen hulp meer wil. Ik kan er niets aan doen. en daarnaast doe ik er van alles aan.
    Zonder dat ik iets regel heeft de hulpverlener geen werk en geen geld. respect voor hulpvragers aub. het is veel geregel. vergeet dat niet. Het is echt heel veel. en bij het kezen van hulp die zijn werk niet doet. enz enhet gebeurd vaker. kan men bij de gemeente tot de conclusie komen dat het pgb afgenomen wordt omdat ervan uit gegaan wordt dat ik kwalitatief geen goede zorg in koop.. ook aub ANDERSOM DENKEN. en dan er bij liggen hoge verantwoordelijkheden bij de zorgvrager. En de egels zijn veranderd. Ik moet er aan wennen. EN KOST VEEL TIJD. ja een zorgplan kost veel tijd. zo eenvoudig ligt het niet. even respect . steeds maar weer die eindeloze discussies en wat iemand wel of niet mag voelen. RESPECT VOOR BEIDE. . Echter in de baisas gaat het er wel om dat de zongvrager er op vooruit gaat. Respect voor beide.

  • roos zei:

    en idd.

    een hulpverlener hoeft niets te vragen over je famillie vrienden en hoe je er mee omgaat. zelfs niet wat je doet. Absoluut overbodig en ik stel die grenzen in een zorgplan. Ik vraag ook niet naar hun famillie wil het niet eens weten. Ik stel ook altijd de grens dat ik niet over andere mensen wil praten en of over hun problemen. EN ZEKER NIET OVER ANDERE CLIËNTEN. Dat wordt mij teveel. Hier zijn instanties voor. Dat hoort niet bij een zorgvrager. Het verplicht vrolijk doen soms doe ik ook niet, Omdat een hulp het niet kan aanzien dat je soms niet vrolijk bent. Het zij zo het is zo. Ik zit niet in een animatie team. Vrolijk doen ken ik mijn leven wel terwijl je hart soms openscheurt. Even huilen enz is niets mis mee. Het maakt schoon. We hebben niet voor niets tranen gekregen. Het valt soms niet mee. Maar een pgb houder is de baas. Verantwoordelijk dat het goed gaat. een pgb hulpverlener is dat niet. DAT IS HET GROTE VERSCHIL.

  • roos zei:

    en ik wil er nog even aan toevoegen.

    ER WORDT VEEL GEKLAAGD OVER FRAUDE PGB ENZ HULPVERLENERS

    ik wil er even aan toevoegen dat de laaste 2 jaar enorm door per saldo gewerkt is geprotesteerd voor het behoud van een pgb. en nog . ook op straat . Ik ben er lid van. welke hulpverlener stond mee op straat.
    Wie is er lid van per saldo. Het kan nog . Ik heb eenpgb enafgelopen jaar 5 keer eengesprek met buurteam gehad over een nieuwe indicatie. Volgens buurteam zijn er 11 mensen mee bezig enz. ik had zorgpalnnen gemaakt en heb 60 euro per uur betaald om het tot stand te krijgen. WORDT NIET DOOR PGB BETAALD. enz En omdt ik dan niet goed met pgb om kan gaan wordt geadviseerd om met zorg innatura verder te gaan. Ga ik niet doen . loopt fout. Dit omdat ik niet genoeg zorg ingekcoht had dit jaar. Het was pas mei dat mensen eindelijk eens betaald krijgen vanuit sub. zo kan je geen hulp in kopen . Contracten werden pas na 1,5 maand goedgekeurd zo kan je geen hulp in kopen. Mensen die hier werken krijgen geld. Hulp wilde zo ook niet werken/
    hel naar. dus ze maken zelf fouten en dan worddt deze conclusie genomen dus . in iedergeval de gemeenteof svb hebben dit jaar heel wat geld binnen gekregen wat niet besteedt kon worden. TJA WAAR GAAT DAT NAAR TOE. iK BETAAL OOK CAK. Dus ik ga er even achter aan hoe dat zit.
    want hier zijna achterstallige zaken. En het was mijn budget mijn contract enz.

  • Vic zei:

    @Henk, en mensen die ziek worden hebben weer hulp nodig. Cirkel is rond...
    De zorg is er voor ons allemaal. :)

  • raam zei:

    dik twee jaar na de invoering van het zg zorgplan nu dan eindelijk en voor het eerst info wat er dan in dat zorgplan moet staan

    niemand had eerder deze info

    de grootste miskleum in de zorg is dat het beleid altijd en overal gemaakt door niet zorgbehoevenden

    dat heet betutteling en werkt niet en werkt nooit voor de zorgvrager
    het is zelfs schadelijk voor de gezondheid
    en zeker voor de zorgontvanger

    geef ervaringsdeskundigen voor meer dan 50% inspraak in elke beleidgsregel in de zorg

    en maak de zorg van a tot z transparant

    nu is het maar al te vaak grote geldverkwissende club en n soort van rovershol

  • Vic zei:

    Als ik het niet dacht. Ken iemand die uit protest al zijn medicijnen had weggegooid en een paar weken daarna zo goed als genezen was.

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20151125_01990014

  • Sandra zei:

    Helaas maak ik nog steeds mee dat er geen handelplan of een benaderplan is opgesteld. Voor mij als tijdelijk medewerker/flex-er totaal niet fijn !
    Van mij mag het verplicht worden gesteld.
    Welke methode vind ik niet zo relevant maar als ik helemaal níets weet/ kan terug lezen / alleen van korte mondelinge overdrachten moet hebben...

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.