1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

ZZP'ers dwarsbomen - waar is de overheid mee bezig?

22 Reacties

Boze mevrouw met megafoonHet intrekken van de VAR-verklaringen van ZZP'ers is groot in het nieuws geweest de afgelopen periode. Door het werken via bemiddelingsbureaus werden zij niet meer gezien als ZZP'er en dus kregen ze geen nieuwe VAR-WUO. Het ging vaak over de technische kanten van de zaak. Eisen zoals het urencriterium, gezagsverhoudingen, meerdere opdrachtgevers en ondernemersrisico. Dit zijn zeer legitieme vragen en men kan inderdaad vraagtekens zetten bij de verhouding tussen bemiddelaars en de ZZP'ers. Een andere belangrijke vraag is echter waarom de overheid en de Belastingdienst dit doen. Waar wil de overheid heen met hun beleid in de zorg en de arbeidsmarkt in zijn geheel?

Bezuinigen enerzijds, straffen anderzijds

De ZZP'ers waar we het hier over hebben zitten vaak niet uit luxe in die positie. Er zijn de laatste tijd zeer veel ontslagen gevallen in de zorgsector. Het UWV rekent op een verlies van zo’n 40.000 banen tot 2015 (NRC) en er is een groei van het aantal WW-uitkeringen vanuit de zorgsector van rond de 50%. De ontslagen thuiszorgverleners kunnen en willen vaak nog wel als ZZP'er aan de slag. Dezelfde organisaties die moeten bezuinigen op personeel hebben namelijk wel een flexibele schil nodig die zij kunnen inzetten bij toegenomen vraag of voor kortere projecten.

Diezelfde overheid die bezuinigt, gaat nu echter ook de ZZP'ers straffen omdat ze niet altijd voldoen aan alle eisen van ondernemerschap. Maar wat wil men dan? Het alternatief is namelijk voor veel mensen de WW en uiteindelijk de bijstand. Men mag blij zijn dat de meeste mensen die ontslagen zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en, al dan niet via een bemiddelaar, meteen weer aan de slag gaan als zelfstandige. We horen dit kabinet te pas en te onpas spreken over de participatie maatschappij. Kennelijk is dit alleen van toepassing als je precies past in het kader wat al bestaat. Zelf aan de slag gaan mag wel, mits helemaal volgens de regels.

Het kostenplaatje laat ik dan nog buiten beschouwing. De hele reden voor de actie van de Belastingdienst is namelijk dat er premies worden misgelopen. De ZZP'er is volgens hen ‘eigenlijk’ in dienst, en dus moet er betaald worden voor de werkgeverslasten. Dit is echter wel onder de aanname dat de ‘werkgever’ ze anders ook daadwerkelijk in dienst zou wíllen nemen. En daar wringt nou net de schoen, dat gebeurt dus niet vanwege de bovengenoemde bezuinigingen. Thuiszorgorganisaties kunnen en willen niet meer het risico aangaan van al te grote werkgeverslasten. De misgelopen premies bestaan dus helemaal niet. Wat wel bestaat is de werkeloosheid voor de ZZP'er na het intrekken van de VAR. En een persoon in de WW of de bijstand kost handenvol geld, men creëert dus meer problemen dan er nu zijn.

Toekomst van de zorg

Naast bovengenoemde zaken is er ook nog de visie op de zorgsector en arbeidsmarkt als geheel. Wij als Nationale Hulpgids zijn van mening dat de ZZP'er een belangrijke rol kan spelen in de toekomst van de (thuis)zorg. Zij hebben de ruimte meer inhoudelijk met het werk bezig te zijn en kwalitatief betere zorg te kunnen leveren, onder eigen verantwoording of in een samenwerkingsverband met andere ZZP'ers. Ze werken lokaal en kleinschalig en zijn in die hoedanigheid erg goed in staat om maatwerk te leveren. Om staatssecretaris van Rijn aan te halen: “Hoe we mensen langer thuis kunnen laten wonen, is dus een hele relevante vraag en mijn antwoord is ondertussen bekend: maatwerk. Maatwerk bereiken we door de zorg lokaal en dichter bij de mensen te organiseren.” Hoe past het intrekken van de VAR-verklaring in deze opmerking? In plaats van deze ZZP'ers te straffen zou de overheid juist blij moeten zijn met het initiatief en de inzet van deze mensen die bovendien ook nog eens een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan de omwentelingen in de thuiszorg. In plaats hiervan worden ze de bijstand ingedreven.

Wat bedoelt de staatssecretaris eigenlijk met maatwerk op lokaal niveau? Tot nu toe lijkt het meer op het faciliteren van grote goedkope zorgfabrieken. Als het grootste schoonmaakbedrijf van Nederland (Facilicom) de thuiszorg wil gaan leveren, is dat dan maatwerk? Het lijkt ons tijd voor een overheidsvisie die in de hele breedte gedragen wordt, dus ook door de Belastingdienst. Dat ZZP’ers ondersteund worden in plaats van gestraft. Dat de staatssecretaris uitspreekt hoe hij zijn woorden in de praktijk voor zich ziet. Tot nu toe lijkt hij namelijk niet echt te handelen in lijn met wat hij zegt.

22 Reacties

  • Jos zei:

    De bedoeling is om iedereen via uitzendbureaus te laten werken cq uitbuiten. Gisteren maakten ze hun WINSTEN bekend, ze hadden zoveel miljoen euro winst gemaakt... Ja ja, over de rug van anderen.
    Winst maak je alleen als je de ander niet geeft waar hij recht op heeft. Dit soort dingen is uit de tijd, we laten ons niet meer uitbuiten om anderen ''winst'' te bezorgen, waarom zouden we. We willen verdienen waar we recht op hebben, punt. Is dat soms zo moeilijk? Ga toch weg.

  • Jos zei:

    De ander niet geven waar hij recht op heeft heet, ''winst.''

  • gwehkamp zei:

    Bij het Kunduzaccoord is afgesproken honderden miljoenen te bezuinigen op deze constructies.
    Hoe was voor mij toen de vraag. Het antwoord weten we nu.
    Niks principieels, gewoon bezuinigen.

  • Ria zei:

    ruim 20 jaar geleden was ik te duur voor een organisatie, maar een PGB aangevraagd. Nu wordt weer PGB gehalveerd, maar is wel ZZP'er hun salaris.
    Straks mogen zij 80 uur per week werken voor een "zakgeld" salaris
    Om de touwtjes aan elkaar te knopen.

  • BW&C zei:

    Zouden wij als zzp'ers veel moeten inleveren als er 40% wordt bezuinigd op het geld dat is uitgegeven aan organisaties?

  • S zei:

    Een VAR heb je helemaal niet nodig als je via een bemiddelaar werkt toch?

  • Karin van der molen zei:

    A.s woensdag 23 april
    is er een debat over de Varverklaringen voor ZZPErs.
    In den haag
    Deze zitting is openbaar in de troelstra zaal

    Laten we massaal hier heen gaan om druk uit te oefenen
    De pers is er ook

    Van 18.00 uur tot 21.00 uur

    Ik ga Kom jij ook

    Zegt het voort

    Karin van der Molen

  • Marysia zei:

    Voor S.

    Je hebt ook een VAR nodig als je via een bemiddeling werkt maar niet voor de bemiddeling zelf maar voor jouw cliënt. Je moet aantonen dat de cliënt de "opdrachtgever" is en niet jouw baas, anders moet de cliënt werkgeverslasten afdragen en dat gaat ten koste van zijn budget.
    Het is een mooi vak maar de rompslomp eromheen zijn een nachtmerrie.

  • evedawn zei:

    Met een rechtse regering en geprivatiseerde zorg is dit het resultaat. De directeuren van instellingen (lees grote graaiers) lobbyen bij de regering. Er moet bezuinigd worden en wie gaan er inleveren? Zeker niet de grote graaiers...

  • SoloPartners zei:

    SoloPartners, de belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers in de zorg, is ook ontsteld over het wederom gehandhaafde beleid vanuit Den Haag. Echter zal SoloPartners de strijd niet zomaar gewonnen geven en blijven wij de dialoog aan gaan namens onze leden, met de bewindslieden in Den Haag. Via deze weg willen wij dan ook alle zelfstandige ondernemers in de zorg oproepen om in actie te komen en te beginnen met het aansluiten bij een belangenvereniging. Samen 1 vuist heeft meer effect dan duizenden speldenprikjes. Voor vragen of meer informatie kijk op www.solopartners.nl

  • Mark zei:

    Zit het hele probleem niet in de manier waarop de contracten door de bemiddelingsbureaus worden gesloten.
    Immers is de zorgvrager de opdrachtgever en niet het bemiddelingsbureau, deze levert alleen het contract.
    Doordat het bemiddelingsbureau er tussen(moet) zit(ten)krijg je naar mijn idee een contract waardoor er idd een gezagsverhouding ontstaat.
    Dat de belastingdienst vervolgens de wet handhaaft en stelt dat er niet aan eisen van een VAR worden voldaan is niet zo heel gek. Je bent tenslotte als ZZP'er ondernemer.
    Zou het niet zo moeten zijn dat de bemiddelingsbureaus eens naar de contracten en de inhoud hiervan zou moeten kijken en deze op een goede manier aanpassen zodat deze wel aansluit bij de VAR eisen??

  • Henk zei:

    Las net in het nieuws dat zorgverzekeraars Buurtzorg geen miljoenen wil uitbetalen over geleverde zorg. Dacht dat Buurtzorg zo op handen gedragen werd door de overheid, met hun uurlonen van ongeveer 45+ euro voor hetzelfde werk waar de ander (collega) maar 13 euro per uur verdient.

  • Irma zei:

    In 2012 groeide het volume met 50 miljoen euro naar een omzet van 180 miljoen euro. De overproductie was toen 13 miljoen euro.

    Sommige zorgkantoren wijzen op het relatief hoge gemiddelde uurtarief van 57 euro.

    http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2014/4/Verzekeraars-weigeren-Buurtzorg-95-miljoen-1503291W/

    En maar klagen over de ZZPérs...

  • Agnes zei:

    Beste allemaal,

    Ik heb er nu bewust voor gekozen om een advertentie te plaatsen voor mensen die ik nodig heb voor de hulp voor mijn man. Specifiek gezegd ik zoek dus mensen die recentelijk hun werk zijn kwijtgeraakt of hun baan hebben verloren. Zo kan het toch ook? Het zijn veelal mensen die ervaring hebben met een duidelijk doel voor ogen om zorg te verlenen.
    Ik hoop dat meer mensen mijn voorbeeld zullen volgen.
    Groetjes Agnes

  • Angela zei:

    Beste Agnes,

    Ik zag uw advertentie staan ik voelde me aangesproken en heb interesse . Op dit moment werk ik als zzp graag mondeling toelichting.
    Ik hoor graag van u

    Mvg,
    Angela v Ommeren
    Anomcoaching

  • Jan zei:

    Veel mensen kunnen door zulk soort dingen lekker in de slachtoffer-rol kruipen..

    We hebben(als thuiszorg-organisatie) tig Verpleegkundigen over de vloer gehad als sollicitanten, maar keer op keer te horen gekregen dat ze liever weinig tot geen Verzorgende-routes willen draaien, ondanks een mooi bod wat betreft uurtarief, maar dat ze wel als ZZP'er willen werken, omdat dat financieel aantrekkelijker is(dubbel?).

    Dat maakt het voor alle partijen gewoonweg heel lastig, het ministerie wilt dat organisaties kwalitatief de juiste zorg bieden en wilt dat organisaties gediplomeerde medewerkers in dienst neemt. Bij andere organisaties waar er veelal bezuinigd moet worden, vallen er heel wat ontslagen. Als wij die mensen dan een baan aanbieden met een goed uur-tarief CAO conform, dan is het nog niet goed.

    De overheid is inderdaad degene die er een potje van heeft gemaakt en alle mensen daaronder, van organisaties tot medewerkers en cliënten zijn daar de dupe van. Iedereen kan daardoor elkaar wel in de haren vliegen. Alleen valt het mij wel op dat er nog genoeg zijn die er een slaatje uit willen slaan en dat is logisch maar jammer. Als je als ZZP'er wilt werken, dan moet je gewoon volgens de regels werken, er zijn er namelijk genoeg die dit wel doen. Met de Belastingdienst kan haast niemand het 100% mee eens zijn en dat zal altijd ook zo blijven. Maar de regels zijn bekend, of je nou zelf je klanten werft, of dit laat doen door een bemiddelingsbureau, dus dan hoor je je daar maar aan te houden. Je wilt meer verdienen prima, je wilt zelfstandig aan de slag(dus dan heb je net zoals een organisatie maar aan de regels te houden), dus ook prima, dan moet je niet zeuren waar de organisaties al jaren mee te maken hebben, zowel de Belastingdienst als de Ministerie van Volksgezondheid zullen eisen dat alles volgens de regels wordt gedaan(of ze zelf nou wel of geen fouten maken).

  • Klaas zei:

    @Jan, je kan mooi praten. Je bent vast en zeker ergens in vaste dienst met een uurloon waar de ZZP-er van moet dromen.
    Ga me niet vertellen dat jij 13 euro bruto per uur verdient, jan...
    Ja, ZZP-ers zijn voor zichzelf gaan werken omdat ze door grote bureau werden uitgebuit, jan. Het verschil in uurloon is nergens zo groot dan bij loondienst bureaus. Ikke ikke en de rest maar?

  • Jan zei:

    Hoi Klaas, mijn daadwerkelijke uurloon is € 14,51, dus wat wil je nou precies zeggen? Ik ben degene die werkt thuis, 40 uur in de week en heb een vrouw en 3 kinderen. Moet je nog meer weten? Het is een kut-tijd ja, maar er kruipen heel veel mensen in de slachtoffer-rol en daar mag zeker wat over gezegd worden. Het is me toch lekker makkelijk, lekker achter je computer zo zitten te klagen en te klagen, terwijl je niet wilt werken in een kleinere organisatie(die never nooit hetzelfde is als grote organisaties en dat ook nooit zal worden). We hebben vanwege dat we een personeel-tekort hebben bedragen geboden tussen de 17 en 19 euro bruto, maar meerdere hebben dat afgewezen. Nou lijkt mij dat toch best aardig een leuk bedrag, niet? Vooral als je ORT krijgt voor de onregelmatige tijden.

    Nogmaals, als je nou als ZZP'er je slaatje wilt slaan, groot gelijk, waarschijnlijk zou 99% het doen mits ze de mogelijkheid hadden, maar doe dat dan gewoon volgens de regels. Normaal gesproken is de organisatie verantwoordelijk voor de zorg die wordt geboden, zodra een ZZP'er dus zelfstandig de zorg gaat bieden, moet je er niet raar van opkijken als er veel meer bij komt kijken dan alleen de zorg bieden. Alles moet kloppen, alle papieren, alle rankzaken, alles moet kwalitatief juist blijven. Doe je dit niet, dan mag je op de blaren zitten en niet in de slachtoffer-rol kruipen.

  • Isi zei:

    @jan, triest dat je zulke worden als ''slaatje slaan'' gebruikt terwijl de deze mensen niet eens kent.
    Wie zegt dat ZZP'ers doen wat jij beweert? Dat zegt meer over jou, niet iedereen is hetzelfde. Fijne dag verder.

  • Jan zei:

    Waar staat dat ik het over iedereen heb? Jammer dat je verder niet inhoudelijk reageert en verder beargumenteerd, maar ook u een hele fijne dag verder. Misschien komen we tot een leuke discussie hierover, want het valt me op dat ik er dus duidelijk anders over denk dan de meesten.

  • Karin van der Molen zei:

    Hallo,

    Jammer dat er een negatieve discussie gaande is.
    Het is nu eenmaal heel erg gesteld met de zorg op dit moment.
    Veel veranderingen die voor een ieder heel erg vervelend uitpakken.
    En Helaas de zorgvragers zijn er op dit moment nog het meeste de dupe van.

    Ik werk als ZZPer in de Palliatieve 24 uurs zorg en doe dit met passie en plezier.
    Helaas is mijn VAR ingetrokken vanwege de bemiddelingsbureaus waar ik voor werk. DEZE bemiddelingsbureaus waar ik altijd voor gewerkt heb mij niet meer contracteren nu ik geen VAR meer heb.
    dit waren er 5!! Zij bieden mij ook geen alternatief!!
    Dus Stoppen!!
    Met alle gevolgen van dien: geen uitkering, problemen met hypotheek, enz.

    Ook kan de belastingdienst mij niet zeggen welke bureaus wel goed werken en welke niet??

    Ze pikken willekeurige ZZPers eruit om door te lichten.
    En als je geluk hebt mag je blijven werken.

    Ik werkte samen met een team ZZPers en doe met hen dezelfde werkzaamheden in de palliatieve 24 uurs thuiszorg.
    De een heeft wel nog gewoon een VAR verklaring en een ander heeft er geen, net als mij. Degene met Var mag gewoon blijven werken voor het zelfde bemiddelingsbureau. En ik niet?? Met zelfde papieren, diploma's functie, kwaliteiten enz. ??
    Snap jij het dan snap ik het ook.


    In vaste dienst heb je zo je voordelen natuurlijk. Ziektewet, uitkering, pensioen, arbeidsongeschiktheid oplossingen.
    En die heb je als ZZPer niet. of je moet je daar duur voor verzekeren!

    Vandaar ook dat het basisloon van een ZZPer hoger ligt lijkt mij.
    want deze dingen moet je allemaal zelf regelen.

    Maar dat zijn Keuzes die ook iedereen zelf mag/moet kunnen maken.

    Die keuze is dan ook aan mij
    Helaas is deze keuze mij en vele met mij afgenomen

    EN daar strijden wij voor.
    Ik moet nu gewoon verplicht in loondienst!!

    Maar helaas hier in Friesland liggen de banen ook niet voor het oprapen! Sluiten afdelingen van verpleeghuizen en gaan verzorgingshuizen dicht.

    Dat baart mij zorgen.

    Ik denk dat iedereen die zorgt voor een ander het hart op de goede plaats heeft. En daar word niet naar gekeken.

    Bij de regering moeten ze naar ons als Verzorgenden/Verpleegkundigen gaan luisteren en ons werk niet afnemen.
    Samen in oplossingen/ mogelijkheden gaan denken.
    zodat we onze zorgstaat kunnen behouden.

    Ik wil heel graag als ZZPer mijn werk blijven doen en hoop dat het mij ook gegund is en waarom??

    OMDAT IK GOED BEN IN WAT IK AAN ZORG BIED!
    EN DIT OOK MET TROTS DURF TE ZEGGEN.

    Ik blijf dus strijden voor mij en voor de mensen die mij/ons het hardste nodig zijn.
    Ik hoop jij ook!!

    Hou op elkaar aan te vallen we zijn allemaal mensen met een goed hart

    MET EEN HART VOOR DE ZORG.

  • Anne zei:

    Ik ben ook ZZP'er alleen geef ik begeleiding en geen verzorging/verpleging. Het kan zijn dat het daarom bij mij anders is, ik kan per cliënt langer aaneengesloten uren begeleiden, denk ik, dan een verpleegkundige/verzorgende kan verplegen/verzorgen. Ik heb nooit een bemiddelingsbureau nodig gehad en ben daar nu heel blij om.
    Toch heb ik ook cliënten die hun verpleging/verzorging zelf regelen met verpleegkundigen/verzorgenden in loondienst of als ZZP'er, zij stellen zelf het team samen en houden ook zelf de regie en dat werkt prima. Als je op die manier voor meerdere cliënten kunt werken dan heb je geen bemiddelingsbureau nodig!

    Wellicht de moeite waard om dat eens te onderzoeken voor alle mensen die nu door intrekking van hun VAR zonder werk zitten?

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.