Het persoonsgebonden budget (Pgb)
In Nederland kun je je zorg op twee manieren krijgen: via een Pgb of in natura.
Zorg in Natura houdt in dat je zorg ontvangt via de ‘gewone thuiszorg’ of een zorginstelling. De instelling bepaalt vervolgens wie er bij je komt werken en op welk tijdstip. Ook beheert de instelling jouw budget en houdt ze je administratie bij. Met het Pgb krijg je via de SVB - via het trekkingsrecht - een geldbedrag in handen waarmee je jouw eigen zorg kan inkopen. Je kunt zelf je hulpen uitkiezen en met hen afspreken wanneer zij komen en welke diensten zij leveren. Het Pgb is de aangewezen manier om zelf controle over je zorg te houden, en daarmee de regie over een belangrijk deel van je leven. Een derde mogelijkheid is om het Pgb te combineren met zorg in natura. Je kunt namelijk per zorgfunctie kiezen of je van een Pgb gebruik wilt maken. Je kunt bijvoorbeeld de verpleegkundige zorg in natura laten uitvoeren door een instelling voor thuiszorg, en een Pgb aanvragen voor huishoudelijke hulp.
Er kunnen allerlei redenen zijn om voor een Pgb te kiezen:
- Je wilt de regie over je eigen leven houden.
- Je wilt werken met hulpverleners met wie het klikt.
- Je wilt baas in eigen huis blijven.
- Je wilt zelf hulpverleners kiezen, zelf afspraken maken en zelf de financiën regelen.
Een belangrijke reden om voor een Pgb te kiezen is dat je niet meer zorgafhankelijk bent, maar meer een opdrachtgever van je hulpen wordt. Met een Pgb ben je zelf verantwoordelijk voor de volgende zaken:
- Op zoek gaan naar hulpverleners of naar een bureau dat hulp of begeleiding kan bieden. Dit kan bijvoorbeeld door gratis een advertentie met jouw hulpvraag te plaatsen op de Nationale Hulpgids.
- Afspraken maken en overeenkomsten sluiten met hulpverleners.
- De hulpverleners uitbetalen.
- De financiële administratie bijhouden.
De Nationale Hulpgids zorgt ervoor dat deze verantwoordelijkheden een stuk eenvoudiger worden. Je kunt bij ons Hulpen zoeken, zowel naar particuliere Hulpen als naar Zorgbureaus die de zorg voor je organiseren. Daarnaast kun je op de Nationale Hulpgids modelovereenkomsten downloaden en via een partnerwebsite de Pgb-administratie bijhouden.
Met een Pgb kun je verschillende vormen van hulp en begeleiding inkopen, ook wel 'zorgfuncties' genaamd.
Het Pgb is onderverdeeld in het Pgb Wmo (via de gemeente), Pgb Wlz (zorgkantoor), Pgb Zvw (zorgverzekeraar) en Pgb uit de Jeugdwet. Het Pgb wordt niet gezien als inkomen en heeft dus geen invloed op bijvoorbeeld belastingen, huursubsidie of uitkeringen.
Het Pgb Wmo wordt door de gemeentes uitgevoerd
Onder de Wmo vallen de volgende zaken:
Huishoudelijke zorg
Sinds 2015 zijn gemeentes niet meer verplicht om huishoudelijke hulp te vergoeden. Het is dus afhankelijk van je eigen gemeente of je dit wel of niet krijgt.
Begeleiding
Voor hulp in het dagelijks leven om zelfstandig te kunnen leven. Dit kan individuele hulp zijn of in een groep (dagbesteding).
Vervoer
De gemeente is verantwoordelijk voor een vervoersvoorziening om vrienden te bezoeken, te winkelen, uit te gaan, enzovoort.
Het Zvw-pgb wordt door de zorgverzekeraars uitgevoerd
Onder de Zvw vallen de volgende zaken:
Persoonlijke verzorging (alleen volwassenen)
Hulp bij alledaagse handelingen zoals opstaan, douchen, aankleden, eten en drinken en naar het toilet gaan. Dit geldt alleen voor volwassenen. Persoonlijke verzorging voor kinderen en jongeren is overgegaan naar de Jeugdwet.
Verpleging (volwassenen en kinderen)
Hulp bij het gebruik van medicijnen, wondverzorging of beademing. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen.
Begeleiding & kortdurend verblijf (alleen kinderen met een indicatie voor intensieve kindzorg)
Dat is zorg voor kinderen met ernstige medische beperkingen. Hierbij worden bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, begeleiding en verpleging (bijvoorbeeld thuisbeademing) gecombineerd. De zorg kan thuis, op een kinderdagverblijf of in een kinderziekenhuis verleend worden. De zorgverzekeraar vergoedt IKZ.
De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben.
In de praktijk zijn dat de mensen die nu een hoog zorgzwaartepakket (ZZP) hebben. Met een Pgb binnen de Wlz kun je zorg thuis regelen. Eventueel kun je met een modulair pakket thuis (mpt) ook een combinatie maken met zorg in natura door een instelling en het Pgb.
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle jeugdhulp
Dit houdt alle vormen van jeugdhulp, inclusief specialistische hulp in, zoals bij jongeren met een verstandelijke beperking en de jeugd-ggz.
Een Pgb vraag je aan bij de instantie die voor de zorg verantwoordelijk is waar je het Pgb voor wilt inzetten.
Dat kan dus de gemeente zijn, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor. Zij beoordelen vervolgens of je aan de voorwaarden voldoet om een Pgb te krijgen.
Meer informatie over de Pgb indicatie.
Vind gratis een Hulp »