De Indicatie voor zorg en het Pgb
Als je zorg of hulp nodig hebt ga je als eerste naar de instantie die verantwoordelijk is voor het organiseren van die zorg.
Indicatie Wmo en het Pgb
Huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding, mantelzorg en vervoer is zorg uit de Wmo en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van je gemeente. Als je aanklopt bij de gemeente met een verzoek om hulp of ondersteuning kijken zij naar wat je zelf nog kunt doen, en wat bijvoorbeeld vrienden en familie kunnen doen. Dit gesprek vindt bij jou thuis plaats, het zogenaamde keukentafelgesprek. Als uit dit gesprek blijkt dat je hulp nodig hebt dan krijg je van de gemeente een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening.
Algemene voorziening
Een algemene voorziening is een voorziening die voor iedereen binnen de gemeente beschikbaar is, bijvoorbeeld een buurtcentrum of boodschappendienst. Hiervoor is verder geen onderzoek nodig en worden geen specifieke eisen gesteld.
Maatwerkvoorziening
Een maatwerkvoorziening is afgestemd op de individuele behoefte van een zorgvrager met bijvoorbeeld psychische of psychosociale problemen. Maatwerkvoorzieningen kunnen gaan over diensten, hulpmiddelen of woningaanpassingen en zijn bedoeld voor zorgvragers die er zelf, of met behulp van hun netwerk niet uitkomen. Na het vaststellen van de voorzieningen waar het individu recht op heeft kan hiervoor een Pgb aanvraagd worden. Bij dit proces kun je een onafhankelijke cliëntondersteuner krijgen via de gemeente.
Als jouw aanvraag rond is, kun je op zoek naar een hulp bij jou in de buurt.
Indicatie Wlz en het Pgb
Zorg uit de Wlz krijg je als je in een instelling moet verblijven of diezelfde zorg thuis wilt ontvangen. Als je zorg uit de Wlz nodig hebt maak je eerst een afspraak bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
De vaststelling van de indicatie verloopt als volgt:
1) Je maakt een afspraak bij het CIZ
2) Tijdens die afspraak bekijk je samen met de indicatiesteller wat de zorgbehoefte is;
3) De indicatiesteller stelt een zorgprofiel vast;
4) het zorgprofiel wordt naar jou en het zorgkantoor verzonden;
5) Het zorgkantoor stelt op grond van het indicatiebesluit vast of je recht hebt op Pgb, en de eventuele hoogte daarvan;
6) Als je het niet eens bent met dit besluit, kun je in beroep gaan. Ook bij dit proces kunt je een onafhankelijke cliëntondersteuner krijgen via het zorgkantoor in je regio.
Als jouw aanvraag rond is, kun je op zoek naar een hulp bij jou in de buurt.
Indicatie Zvw en het Pgb
Voor verpleging en verzorging, ook wel wijkverpleging genoemd, moet je sinds 2015 bij de zorgverzekeraar zijn. Voor een indicatie kun je, zonder verwijzing, direct contact opnemen met de wijkverpleegkundige. Je kunt hierover ook advies vragen bij de gemeente, het sociale wijkteam of de huisarts. Zij weten bij wie je terecht kunt.
Indicatie Jeugdwet en het Pgb
De Jeugdwet valt vanaf 2015 onder de gemeente en de indicatie verloopt hetzelfde als voor de Wmo
Algemene stappen indicatie
1) Je maakt een afspraak voor een gesprek bij het CIZ;
2) Tijdens die afspraak bekijk je samen met de indicatiesteller wat de zorgbehoefte is.
De indicatiesteller neemt een vragenlijst met je door en bespreekt je zorgbehoefte. Op onze website kun je het volledige protocol gebruikelijke zorg lezen.
3) De indicatiesteller stelt een indicatiebesluit of zorgprofiel samen. Hierin staat welke zorg je krijgt, hoeveel zorg je krijgt en hoelang je die zorg krijgt.
4) Het indicatiebesluit wordt ook naar het Zorgkantoor of de gemeente verzonden.
5) Als je het niet eens bent met het indicatiebesluit en de beschikking, kun je in beroep gaan. Dit kan bij het CIZ of de gemeente.
Als jouw aanvraag rond is, kun je op zoek naar een hulp bij jou in de buurt.