Alles over het trekkingsrecht
Sinds 1 januari 2015 is het trekkingsrecht van toepassing. Dat betekent dat jouw Pgb bij de SVB in beheer is en dat zij voortaan jouw zorginstelling/zorgverlener uitbetalen vanuit jouw Pgb. Wat het trekkingsrecht precies is, voor wie het geldt, hoe het werkt en wat jij moet doen, lees je hier.
Trekkingsrecht betekent dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgverleners en zorginstellingen betaalt met het pgb budget van de zorgvrager
De zorgvrager ontvangt dus geen budget op de eigen rekening maar op de rekening van de SVB. De SVB controleert vervolgens of een hulpvrager een overeenkomst heeft afgesloten met de zorgverlener/zorginstelling en regelt de betaling van de zorgverlener. Door het trekkingsrecht weet een zorgvrager al aan het begin van de Pgb-periode of de plannen voor de Pgb-besteding zijn goedgekeurd door het zorgkantoor of de gemeente. Hierdoor wordt verantwoording van de Pgb-uitgaven overbodig. De gedachte achter het trekkingsrecht is dat misbruik van het Pgb wordt tegengegaan, en het is niet meer nodig dat zorgvragers achteraf verantwoorden.
Trekkingsrecht geldt sinds 2015 voor iedereen die een Pgb van de gemeente (WMO/Jeugdwet) of van het zorgkantoor krijgt
Heeft de zorgvrager een Pgb via de zorgverzekeraar, dan wordt de zorgverlener direct betaald uit de zorgverzekering en gaat het trekkingsrecht niet op.
Vanaf 2015 lopen alle betalingen via de SVB
Doet de SVB nu jouw salarisadministratie? Dan incasseert zij het loon voor de zorgverlener/zorginstelling niet meer van je rekening maar direct uit jouw budget. De salarisadministratie kan verder nog steeds gewoon door de SVB gedaan worden. Koop je je zorg bij een instelling of zorgverlener waarvan de salarisadministratie niet door de SVB gedaan wordt? De declaraties (facturen, urenbriefjes of vooraf afgesproken bedragen) van de geleverde zorg onderteken je en stuur je naar de SVB. Je kunt ze e-mailen maar ook online bij de SVB invoeren. De SVB stuurt elke maand een overzicht van jouw uitgaven en jouw resterende budget. Als je een deel van je budget niet besteedt, dan betaalt de SVB dat terug aan het zorgkantoor.
Meer grip op je Pgb met ePGB
Ook al doet de SVB met het trekkingsrecht alle betalingen, toch wil je zelf controle en inzicht houden. Daarnaast wil je het liefst één plek om alle zorgovereenkomsten en urendeclaraties op te slaan. Zodat je altijd overzicht houdt. Dat kan met ePGB, een online Pgb administratie en zorgplanning systeem. Je kunt met ePGB bijvoorbeeld alle zorgovereenkomsten digitaal ondertekenen en vervolgens direct aan de SVB doorsturen. Ook kun je alle urendeclaraties ondertekenen en digitaal versturen. Probeer ePgb nu gratis en ontdek het gemak.
Als pgb-houder of vertegenwoordiger dien je de door alle betrokken partijen ondertekende zorgovereenkomsten in bij de SVB. Die heeft de SVB nodig om jouw rekeningen te kunnen betalen. Als je de afspraken met jouw zorgverlener of zorginstelling nog niet op papier hebt gezet, moet je dat alsnog doen. Het is belangrijk dat eventuele bestaande overeenkomsten niet verouderd zijn. Als je zorg ontvangt vanuit de Wlz dien je je zorgovereenkomsten in bij het zorgkantoor. Het zorgkantoor zal mensen in de Wlz daarnaast ook vragen om een zorgbeschrijving.
Trekkingsrecht 2016-2018
In 2015 zijn er veel problemen geweest bij de invoering van het trekkingsrecht en de betaling door het SVB. In 2016 en 2017 heeft de overheid hard gewerkt aan het het oplossen van deze problemen zodat de budgethouder zijn eigen regie kan blijven voeren. De controles van de SVB werden verplaatst naar de gemeente of het zorgkantoor, zodat de budgethouder slechts één toegangspoort naar het beheer van het Pgb heeft. Er wordt door de overheid, gemeente, zorgkantoren en de SVB samengewerkt om het proces te vereenvoudigen en standaardiseren, zodat het voor iedereen makkelijker wordt om de gegevens door te geven.
Trekkingsrecht pilot 2018 nieuwe systeem
Er is in 2018 een pilot gestart met een nieuwe declaratie systeem. In eerste instantie is het nieuwe systeem in de gemeente Westland en op het zorgkantoor van DWS geïmplementeerd. Zijn de bevindingen goed en eventuele kinderziektes verholpen, dan volgen andere gemeenten en zorgkantoren.
Vind gratis een Hulp »