Mantelzorg
Zorg je voor jouw chronisch zieke man of vrouw? Voor je gehandicapte kind? Of voor een hulpbehoevende moeder of vader? Dat is mantelzorg. Mensen die onbetaald en langdurig voor een ander zorgen worden mantelzorger genoemd.
In Nederland zorgen 2,6 miljoen mensen (20% van de volwassen bevolking) meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor een ander. Je bent, als mantelzorger, dus van levensbelang. Waarschijnlijk vind je het vanzelfsprekend om voor een naaste te zorgen, maar wat als je zelf ziek wordt of je werk niet kan combineren met de mantelzorg? Je staat er als mantelzorger niet alleen voor. De belangenvereniging voor mantelzorgers MantelzorgNL ondersteunt je op verschillende manieren.
Zorgen voor jezelf
Wist je bijvoorbeeld dat je als mantelzorger een beroep kunt doen op vervangende zorg? De tijdelijke overname van alle mantelzorgtaken zodat je zelf even vrij hebt om andere dingen te doen? De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis. Thuis kan de zorg bijvoorbeeld bestaan uit spelen met een gehandicapt kind, toezicht houden op iemand met dementie, of waken bij iemand in de laatste levensfase. De officiƫle term voor vervangende zorg is respijtzorg. Je vindt respijtzorg via de Nationale Hulpgids.
Veel mensen die voor een ander zorgen hebben op een gegeven moment behoefte aan steun van anderen. Als je voor emotionele steun moeilijk bij familie en vrienden terecht kunt of u wilt niet altijd een beroep doen op dezelfde mensen, dan is lotgenotencontact misschien wel iets voor jou. Praten met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kan veel steun geven. Het is fijn om te ontdekken dat je er niet alleen voor staat. Andere mensen worstelen net zo goed met gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid. Je hoeft er niet alleen voor te staan.
Werk en zorg
Combineer je mantelzorg met een betaalde baan? Dan kun je gebruik maken van een aantal verlofregelingen die zijn opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg. Per jaar kun je bijvoorbeeld maximaal 10 dagen zorgverlof krijgen. Dit is kortdurend zorgverlof is bedoeld voor de zorg voor een thuiswonend kind of zieke partner of een ouder. Deze regeling is voor veel mantelzorgers van toepassing.
Als jouw partner levensbedreigend ziek is kom je in aanmerking voor een langdurig verlof. Zo kun je gebruik maken van langdurig onbetaald zorgverlof om het werk te combineren voor de zorg aan een levensbedreigend zieke partner.
Maar je kunt ook gebruik maken van de mogelijkheden om minder te gaan werken. Iedereen heeft het recht om meer of minder te gaan werken. Dit kan op grond van de Wet Aanpassing Arbeidsduur. Slechts wanneer het bedrijf of organisatie waar je werkt in ernstige problemen komt, mag jouw werkgever het verzoek afwijzen.
Aan alle bovenstaande regelingen zit wel een aantal voorwaarden vast. Voor meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden kijk je op de website van MantelzorgNL.
Steunpunt mantelzorg
In veel plaatsen in Nederland is er een steunpunt mantelzorg. Gewoon binnenlopen in een omgeving waar je terecht kunt met je vragen en je verhaal kunt vertellen.
Kortom je staat er als mantelzorger niet alleen voor.
Meld je nu GRATIS aan »
Probeer 30 dagen Gratis