Rechtsvormen
Startende ondernemers moeten een keuze maken uit verschillende rechtsvormen. Hierbij zijn verschillende zaken van belang: start je alleen of ga je samenwerken? Wat wordt bij de samenwerking door partijen ingebracht: arbeid, goederen, goodwill of geld?
Daarnaast zijn de rol van privé-vermogen en het type belastingen dat wordt geheven, belangrijk bij de keuze voor een rechtsvorm.
Hieronder worden de meest voor de hand liggende rechtsvormen behandeld in de thuiszorgsector.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid.
Hierbij ben je met je hele privé-vermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Schuldeisers van de onderneming kunnen zich verhalen op je privé-bezit en privé schuldeisers kunnen de bezittingen van de onderneming aanspreken. Als de zaak failliet gaat, ga ook jij persoonlijk failliet. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen ook de bezittingen van de echtgenoot onder de aansprakelijkheid. Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je dit voorkomen.
Eenmanszaak
Als je een eenmanszaak start, ben je zowel oprichter als eigenaar en helemaal zelfstandig. Je kunt naar eigen inzicht handelen en beslissingen nemen. Wel kunnen er meerdere mensen werken, want je kunt natuurlijk altijd personeel in dienst nemen. Verplichte inschrijving bij de KVK.
De vennootschap onder firma (VOF)
De vennootschap onder firma is een samenwerkingsvorm waarin je samen met één of meer partners een bedrijf voert. Jij en je partners zijn dan de vennoten of firmanten. Kenmerkend voor deze ondernemingsvorm is dat iedere vennoot iets inbrengt in het bedrijf: geld, goederen, arbeidskracht en/of goodwill. Het is aan te raden om de afspraken tussen de vennoten schriftelijk vast te leggen. Een juridisch adviseur of een accountant kan helpen bij het opstellen van een vennootschapsakte. Het is ook verstandig om de akte bij de notaris vast te leggen. Belangrijk: iedere vennoot is met zijn privé-vermogen voor 100% aansprakelijk als de vennootschap haar verplichtingen niet nakomt, ook als deze door een andere (bevoegde) vennoot zijn aangegaan. Bij faillietverklaring van de VOF worden alle vennoten ook persoonlijk failliet verklaard. Verplichte inschrijving bij de KVK.
De maatschap
De maatschap is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen (de 'maten') die ieder iets inbrengen. Het voordeel dat hieruit ontstaat wordt gedeeld. De inbreng kan arbeid, geld en goederen zijn. De maatschapsvorm wordt vaak gekozen door vrije beroepsbeoefenaren, zoals Hulpen en fysiotherapeuten. De verschillen tussen een vof en een maatschap zijn:
- Een maatschap kan niet worden ingeschreven bij de Kvk
- De v.o.f. moet onder een gemeenschappelijke naam naar buiten treden, de maatschap niet.
- Schuldeisers van een v.o.f. kunnen de individuele vennoten voor 100% aanspreken op hun privé-vermogen. Schuldeisers van een maatschap kunnen de individuele maten voor gelijke delen aanspreken.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid.
Hierbij ben je alleen aansprakelijk voor het bedrag dat je hebt geinvesteerd. Een rechtspersoon is een zelfstandig drager van rechten en plichten, en de aandeelhouders kunnen niet meer geld verliezen dan het bedrag dat ze hebben ingebracht.
Besloten vennootschap (BV)
De BV is een vennootschap waarin het kapitaal in aandelen is verdeeld. Deze zijn in handen van een of meer aandeelhouders. De BV heeft dezelfde juridische status als een natuurlijk persoon en heeft dezelfde rechten en plichten. De aandelen zijn altijd op naam en niet vrij overdraagbaar.
Om een BV op te richten zijn de volgende voorwaarden gesteld:
- De oprichting kan alleen 'bij notariele akte'.
- Het Ministerie van Justitie moet een 'verklaring van geen bezwaar' verlenen op basis van een conceptakte van de notaris.
- De BV moet worden ingeschreven in het handelsregister.
- Geen oprichtingsvereiste, maar wel een verplichting is het opstellen van jaarstukken en het openbaar maken daarvan bij de KvK.
De aansprakelijkheid van de aandeelhouders is beperkt tot het bedrag waarmee zij in de vennootschap deelnemen. De directeur(en) en commissarissen zijn niet met hun privé-vermogen aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap.
Coöperatie
Een coöperatie is een organisatie waarbij alle leden dezelfde doelstelling hebben. De belangrijkste kenmerken van de coöperatieve vereniging:
- geen winstbejag
- alle leden delen mee in de winst en daarmee ook het verlies
- alle leden hebben stemrecht
- er is een jaarlijkse ledenvergadering
- er is een dagelijkse directie die weer verantwoording aflegt aan het bestuur.
Meld je nu GRATIS aan »
Probeer 30 dagen Gratis