Over Helge
De voornaamste vormen van hulpverlening richten zich in de kern op het bevorderen van een positief gezondheidsgevoel en het verbeteren van de levenskwaliteit. Dit wordt gedaan door ondersteuning te bieden bij mentale klachten, praktische zaken en problemen op te lossen, diverse (praktische) vaardigheden te ontwikkelen, een luisterend oor te bieden en de zorgvrager te adviseren waar nodig. De betrokkenheid van hulpverleners bij zorgvragers is vaak langdurig, wat logisch is gezien de kwetsbaarheden van zorgvragers die gemakkelijk getriggerd kunnen worden. Negatieve gebeurtenissen en moeilijke situaties zullen altijd blijven plaatsvinden, waardoor zorgvragers regelmatig een moeilijke periode kunnen ervaren en soms vastlopen. Het ontvangen en bieden van zorg lijkt hierdoor vaak een ‘never-ending story’. Er zijn verschillende oorzaken waarbij de vraag zich stelt in hoeverre er samen met de zorgvrager is gewerkt aan zijn zelfredzaamheidsvaardigheden.
Vechtlust – Coaching, training en behandeling heeft zich gespecialiseerd in het bevorderen van de zelfredzaamheid van zorgvragers, wat wordt gezien als de sleutel tot een positief gezondheidsgevoel. Het vergroten van mentale rust om ruimte te creëren voor persoonlijke ontwikkeling, het versterken van vaardigheden op het gebied van zelfreflectie en vroegsignalering, en het ontwikkelen van probleemoplossende strategieën staan centraal in de bevordering van zelfredzaamheid. Deze aanpak vergroot het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en de veerkracht van zorgvragers, waardoor mentale klachten, kwetsbaarheden, triggers of levensgebeurtenissen minder grip krijgen op hun leven.
Mijn eenmanszaak heet daarom ook VECHTLUST, wat de filosofie en visie op zorg weerspiegelt: het herwinnen en versterken van de eigen vechtlust.
Inhoudelijke achtergrond zorgverlening:
Begeleidingsdoelen en interventies zijn altijd persoonsgericht en resultaatgericht, en er wordt geput uit meer dan 15 jaar werkervaring binnen de klinische, ambulante en specialistische geestelijke gezondheidszorg, forensische zorg, verslavingszorg en huisartsenzorg, in functies variërend van behandelaar tot verpleegkundige. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van eigen ervaringsdeskundigheid en theoretische kennis door het volgen van opleidingen en het zoeken naar verdieping in alternatieve interventies, zoals het gebruik van bokstechnieken als ervaringsgerichte interventie.
De geleverde zorg zal qua frequentie en intensiteit afhankelijk zijn van het ontwikkelingsproces van de zorgvrager. Samen wordt een moment afgesproken om de samenwerking te beëindigen, wat als zeer belangrijk wordt beschouwd. Het einde van het hulpverlenerscontract betekent ook het einde van een mogelijk intensieve, soms moeilijke en negatieve levensfase, maar ook altijd het begin van een nieuwe fase in het leven.