Een logboek is een handig hulpmiddel voor zowel de zorgverlener als voor de hulpvrager.
In het logboek schrijf je per dag op wat je met je hulpvrager hebt ‘gedaan’. Hoe heb je hem of haar verzorgd, wat kon er door de hulpvrager zelf worden gedaan, welke medicatie heb je gegeven en wat heb je nog meer gedaan binnen jouw beroepsgebied? In het logboek schrijf je ook op hoe de stemming die dag is: verdrietig, optimistisch, brommerig, tevreden, noem maar op.
Het logboek is vooral handig als iemand na jou de zorg van je overneemt en soms ook voor de arts die de hulpvrager behandelt.
Die kan dan lezen wat er allemaal al is gedaan en wat niet, of er nog bijzonderheden zijn die je opvolger moet weten, hoe de hulpvrager heeft gegeten enzovoort. Op deze manier, als iedereen het logboek zorgvuldig invult, wordt de zorg zo goed en volledig mogelijk gegeven. Voor jezelf is het logboek ook een prettig geheugensteuntje als je de dag erop of de volgende keer komt.
Je kunt een logboek bijhouden op papier, maar er zijn ook elektronische logboeken, met een sjabloon waardoor alles uniform wordt.
Voorwaarde is dan wel dat de hulpvrager een computer, laptop of tablet heeft, of dat je zelf een laptop bij je hebt. Beroepsverenigingen en belangenorganisaties hebben modellen voor elektronische logboeken waar je gebruik van kunt maken.
Natuurlijk heeft de hulpvrager het recht om het logboek in te kijken. Schrijf daarin dus niets op waarvan je niet wilt dat hij of zij dat ziet.
Hulpvragers kunnen zelf ook een logboek bijhouden. Zij schrijven daarin elke dag hun bevindingen, over jou en je collega’s, over kleine en grote dingen, alles wat de hulpvrager van belang vindt. Tijdens een evaluatie kan het logboek goed van pas komen. Het helpt in elk geval om een gesprek zo zuiver mogelijk te houden. Als een hulpvrager naar jouw mening vaak (ten onrechte) klaagt over allerlei zaken, raad hem of haar dan aan om een logboek te beginnen, waarin dat allemaal kan worden opgeschreven. Ten eerste schrijft hij of zij het dan ‘van zich af’, wat oplucht, en ten tweede kan het worden geraadpleegd tijdens een evaluatie. Wees niet bang voor zo’n verslaglegging, meestal wordt de soep een stuk minder heet gegeten dan hij wordt opgediend.
Download hier een voorbeeld van een logboek dat je direct in de praktijk kunt gebruiken.
Meld je nu GRATIS aan »
Probeer 30 dagen Gratis