Wat is een reanimatiecertificaat?
Je krijgt een reanimatiecertificaat als je een training in het reanimeren hebt gevolgd, al dan niet in combinatie met de AED (de automatische externe defibrillator). In een dagdeel tijd krijg je een basistraining, zodat je weet hoe je reanimeert.
Je hoopt je vaardigheden nooit nodig te hebben, maar toch kan het zomaar gebeuren dat je met een hartstilstand te maken krijgt. Bij een van je hulpvragers thuis, binnen je gezin of familie, tijdens je vakantie… In Nederland hebben per week 300 mensen buiten een ziekenhuis een hartstilstand. Bijna altijd zijn dat 55-plussers die thuis zijn.
Tijdens je werk ligt het voor de hand dat je handelend kunt optreden. De eerste zes minuten bij een hartstilstand kunnen het verschil tussen leven en dood uitmaken, terwijl natuurlijk ook meteen 112 moet worden gebeld. Stel je voor dat je aan het werk bent bij iemand die hartpatiënt is. Hij of zij krijgt een hartstilstand en het enige wat jij kunt doen is overhemd of blouse losmaken zodat de hals wat vrijer komt te liggen. En verder bij het raam onrustig kijken of de ambulance al komt… Zie je het voor je?
Je reanimatiecertificaat is geldig voor een jaar. Na een herhalingsles wordt dat certificaat met een jaar verlengd. Als je veel van je werk houdt, is het certificaat een mooie aanvulling op je andere diploma’s.
Je kunt een certificaat bijvoorbeeld halen bij het Rode Kruis.
Meld je nu GRATIS aan »
Probeer 30 dagen Gratis